Current Affairs Questions for IBPS Clerk Mains 2017: 30th Dec 2017

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for IBPS Clerk Mains 2017: 26th Dec 2017
Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 30th Dec

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS SO Prelims and IBPS Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS Clerk and IBPS SO Prelims so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. For the Tourism Development Project of which of the following state, IBRD Credit of USD 40 Million was signed between India and the World Bank?
(a) Gujarat
(b) Madhya Pradesh
(c) Uttar Pradesh
(d) Rajasthan
(e) Karnataka

S1. Ans.(c)
Sol. An agreement for IBRD Credit of USD 40 Million from World Bank for “U.P. Pro-Poor Tourism Development Project” was signed between India and the World Bank. The programme size is approximately USD 57.14 million, of which USD 40 million will be financed by the Bank, and the remaining amount will be funded out of State Budget. The programme duration is 5 years.

Q2. The eighth edition of the Indo-Maldives joint military exercise was held recently in Karnataka. The Exercise was named as ____________.
(a) Maldo-X
(b) Naimera-XI
(c) Surakshit
(d) Ekuverin
(e) Paraharan

S2. Ans.(d)
Sol. The two-week long eighth edition of the Indo-Maldives joint military exercise, ‘Ekuverin’, came to an end at Belagavi, Karnataka. ‘Ekuverin’ means ‘friends’ in the Maldivian language. The exercise has been held alternatively in India and Maldives since 2009.

Q3. Which of the following lender has recently entered into MoU with POORTI Agri Services Pvt. Ltd to enable the farmers to purchase agricultural inputs?
(a) Bank of Baroda
(b) Bank of Jammu & Kashmir
(c) Syndicate Bank
(d) State Bank of India
(e) Union Bank of India

S3. Ans.(a)
Sol. Bank of Baroda has entered into MoU with POORTI Agri Services Pvt. Ltd to enable the farmers to purchase agricultural inputs such as fertilizers, pesticides, seeds etc. provided by POORTI. This is a Platform for Online Ordering & Rural Transformation of India known as “POORTI”.

Q4. Prince Harry has been recently named as the president of ______________.
(a) Asian Parks
(b) African Parks
(c) Atlantic Parks
(d) Australian Parks
(e) None of the given options is true

Q5. The Lok Sabha passed the Muslim Women (Protection of Rights on Marriages) Bill 2017 making instant triple talaq illegal with up to three years in jail for the husband. Who is the present Minister for Law and Justice of India?
(a) Ashok Gajapathi Raju Pusapati
(b) Jagat Prakash Nadda
(c) Ravi Shankar Prasad
(d) Narendra Singh Tomar
(e) Radha Mohan Singh

S4. Ans.(b)
Sol. Prince Harry has been named the president of African Parks, a conservation group that manages a dozen wildlife areas across the continent.

Q6. The government slashed interest rates on small savings schemes, including National Savings Certificate (NSC) and  Public Provident Fund (PPF), by _____________ for the January-March period.
(a) 0.05 percentage point
(b) 0.10 percentage point
(c) 0.15 percentage point
(d) 0.20 percentage point
(e) 0.25 percentage point

S5. Ans.(c)
Sol. The Lok Sabha passed the Muslim Women (Protection of Rights on Marriages) Bill 2017 making instant triple talaq illegal with up to three years in jail for the husband. As per the Minister for Law and Justice Ravi Shankar Prasad, the government has to bring a bill because the practice of instant triple talaq has continued despite the Supreme Court order terming it illegal.

S6. Ans.(d)
Sol. The government slashed interest rates on small savings schemes, including National Savings Certificate (NSC) and  Public Provident Fund (PPF), by 0.2 percentage point for the January-March period from the rates applicable in the previous quarter. This will prompt banks to lower deposit rates.

Q7. As per the report by CARE Ratings, what is the ranking of India in list of countries with the highest levels of non-performing assets (NPA)?
(a) 7th
(b) 10th
(c) 5th
(d) 3rd
(e) 8th

S7. Ans.(c)
Sol. India has the highest level of non-performing assets (NPA) among BRICS countries and is ranked fifth on a list of countries with the highest levels of NPAs, as per the report by CARE Ratings.

Q8. According to the recent notification of Markets regulator SEBI, cross-holding in credit rating agencies (CRAs) will be capped at _______________.
(a) 10 percent
(b) 12 percent
(c) 14 percent
(d) 16 percent
(e) 18 percent

S8. Ans.(a)
Sol.  Markets regulator SEBI stated that cross-holding in credit rating agencies (CRAs) will be capped at  10 percent and also decided to raise the minimum networth requirement to Rs 25 crore from the current Rs 5 crore.

Q9. Name the Cryptocurrency dealer which has recently announced the launch of India’s first mobile application for transacting in virtual currencies.
(a) Zebpay
(b) Pluto Exchange
(c) Coinsecure
(d) Mycelium Exchange
(e) LocalBitcoins

S9. Ans.(b)
Sol. Cryptocurrency dealer 'Pluto Exchange' announced the launch of India’s first mobile application for transacting in virtual currencies. The Pluto Exchange mobile app offers a solution to the coordination problem between payment processors, financial gateways and banks.

Q10. India’s ace chess player Viswanathan Anand won the World Rapid Chess tournament title, recently. The championship was held in ________________.
(a) Saudi Arabia
(b) Jordan
(c) Indonesia
(d) UAE
(e) Oman

S10. Ans.(a)
Sol. India’s ace chess player Viswanathan Anand won the World Rapid Chess tournament title in Saudi Arabia by beating Russia’s Vladimir Fedoseev 2-0 in a two-game tie-break.

Q11. Who is the present chairperson of Securities and Exchange Board of India?
(a) Mohammad Mustafa
(b) Ajay Tyagi
(c) Harsh Kumar Bhanwala
(d) U K Sinha
(e) S B Bhave

S11. Ans.(b)
Sol. SEBI stands for Securities and Exchange Board of India. SEBI Chairman is Ajay Tyagi, Headquarters in Mumbai.

Q12. What is the present Annual Rate of Interest on Kisan Vikas Patra (KVP)?
(a) 8.4%
(b) 7.8%
(c) 7.5%
(d) 8.2%
(e) 7.3%

S12. Ans.(e)
Sol. Annual Rate of Interest on Kisan Vikas Patra (KVP) is 7.3 percent.

Q13. Who is the present chairman of Bank of Baroda?
(a) Mahesh Kumar Jain
(b) P.S.Jayakumar
(c) Ravi Venkatesan
(d) Malweyn Rego
(e) Ashok Sinha

S13. Ans.(c)
Sol. Bank of Baroda Chairman- Ravi Venkatesan, Managing Director & CEO- P.S.Jayakumar.

Q14. Who is the present chief of Army staff?
(a) Sunil Lanba
(b) Dalbir Singh Dhanoa
(c) Bipin Rawat
(d) Vikram Singh
(e) Rajendrasinhji Jadeja

S14. Ans.(c)
Sol. The present Chief of Indian Army Staff is Bipin Rawat.

Q15. The World Bank headquarters in _______________.
(a) New York, USA
(b) Paris, France
(c) Geneva, Switzerland
(d) Washington DC, USA
(e) The Hague, Netherlands

S15. Ans.(d)
Sol. World Bank President- Jim Yong Kim (12th), Headquarters- Washington DC, USA.






You may also like to Read:
        

"Share Your RRB PO Interview Experience at contact@bankersadda.com"



Print Friendly and PDF