Current Affairs Questions for IBPS Clerk Mains 2017: 4th Jan 2018

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for IBPS Clerk Mains 2017: 1st Jan 2018
Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 3rd Jan

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS Clerk so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. Pakistan has recently allowed Chinese currency Yuan for ______________ transactions.
(a) None of the Given Options is True
(b) Defence Related
(c) Banking Sector
(d) Sports related
(e) Exports and Financing

S1. Ans.(e)
Sol. Pakistan has allowed Chinese currency Yuan for exports and financing transactions. According to Pakistan, external affairs ministry, both public and private sector enterprises of Pakistan and China are free to choose Yuan for bilateral trade and investment activities.

Q2. Name the Table Tennis player who has become India’s highest-ranked player in the latest International Table Tennis Federation (ITTF) rankings.
(a) Sharath Kamal
(b) G Sathiyan
(c) Manika Batra
(d) Soumyajit Ghosh
(e) Mouma Das

S2. Ans.(b)
Sol. G Sathiyan has become India’s highest-ranked player in the latest International Table Tennis Federation (ITTF) rankings. He surpasses his compatriot the legendary Sharath Kamal.

Q3. According to the Finance Ministry, the 8 percent RBI Bond Scheme is being replaced by _________________.
(a) 7.50% Gold Bond Scheme
(b) 7.50% Savings Bonds Scheme
(c) 7.75% Gold Bond Scheme
(d) 7.75% Savings Bonds Scheme
(e) None of the given options is true

S3. Ans.(d)
Sol. According to the Finance Ministry, RBI Bonds Scheme has not been closed but the interest rate on such papers lowered to 7.75 percent. The 8 percent Savings Bonds Scheme, also known as RBI Bonds Scheme, is not being closed but is being replaced by 7.75 percent Savings Bonds Scheme.

Q4. In which of the following state the 171st Araadhanai Music Festival has begun recently?
(a) Karnataka
(b) Kerala
(c) Tamil Nadu
(d) Telangana
(e) Andhra Pradesh

S4. Ans.(c)
Sol. The 171st Araadhanai Music Festival of one of the Trinities of Carnatic music Saint Thyagaraja begins in Thiruvaiyaru, Tamil Nadu. The festival was inaugurated by Governor Banwarilal Purohit.

Q5. The whistle language commonly called "bird language" of ___________ has recently entered the UNESCO list of Intangible Cultural Heritage.
(a) Turkey
(b) Oman
(c) Canada
(d) Russia
(e) Portugal

S5. Ans.(a)
Sol. The unusual and very efficient whistle language commonly called "bird language" used as a means of communication by villagers in remote northern Turkey entered the UNESCO list of Intangible Cultural Heritage. UNESCO has accepted the "bird language" of Black Sea villagers as an endangered part of world heritage in need of urgent protection.

Q6. As per the HSBC report, India's growth rate is expected to accelerate at around ____________ in 2017-18.
(a) 6.7 percent
(b) 6.8 percent
(c) 7.5 percent
(d) 6.5 percent
(e) 7.2 percent

S6. Ans.(d)
Sol. As per the HSBC report, India's growth rate is expected to accelerate at around 6.5 percent in 2017-18 and is likely to improve further to 7.6 percent by 2019-20. Present CEO of HSBC- Stuart Gulliver.

Q7. Customers will not have to pay any transaction charges for payments through debit card, BHIM app and other payment made for up to ______________.
(a) Rs 2,000
(b) Rs 2,500
(c) Rs 1,500
(d) Rs 1,000
(e) None of the given options is true

S7. Ans.(a)
Sol. Customers will not have to pay any transaction charges for payments through debit card, BHIM app and other payment made for up to Rs 2,000.

Q8. HDFC Bank has announced a partnership with ______________ to promote and nurture startups in the state.
(a) Himachal Pradesh Government
(b) Karnataka Government
(c) Rajasthan Government
(d) Punjab Government
(e) Jharkhand Government

S8. Ans.(c)
Sol. HDFC Bank has announced a partnership with Rajasthan Government to promote and nurture startups in the state. Under this partnership, HDFC Bank will team up with the state government to provide end-to-end solutions like current accounts, credit cards and other solutions to startups under its SmartUp programme.

Q9. Name the state that will host the "largest" B2B travel event in the country named KITE.
(a) Kerala
(b) Karnataka
(c) Kashmir
(d) Jharkhand
(e) Maharashtra

S9. Ans.(b)
Sol. The Karnataka government announced that 'Karnataka International Travel Expo' (KITE) will be held from February 28, billing it as the "largest" B2B travel event in the country.

Q10. Who is the Present CEO of London-headquartered HSBC?
(a) Iain Mackay
(b) Mark E Tucker
(c) Stuart Gulliver
(d) Phillip Ameen
(e) Kathleen Casey

S10. Ans.(c)
Sol. HSBC Headquarters in London, United Kingdom. HSBC was established in 1865 to finance trade between Europe and Asia. Present CEO of HSBC- Stuart Gulliver.

Q11. In which of the following state, the gas utility company GAIL India Ltd has commissioned the country's second-largest rooftop solar power plant?
(a) Himachal Pradesh
(b) Rajasthan
(c) Maharashtra
(d) Uttar Pradesh
(e) Madhya Pradesh

S11. Ans.(d)
Sol. State-owned gas utility GAIL India Ltd has commissioned the country's second-largest rooftop solar power plant in Uttar Pradesh.

Q12. Who is the present chairman of Mumbai-headquartered NABARD?
(a) Rajiv Kumar
(b) Harsh Kumar Bhanwala
(c) Mustafa Ahemad
(d) Prapanjan Seth
(e) S. Christopher

S12. Ans.(b)
Sol. NABARD stands for National Bank for Agriculture and Rural Development. NABARD present Chairman is Harsh Kumar Bhanwala. It Headquarters in Mumbai.

Q13. Six countries have formally joined the ranks of the non-permanent members of the United Nations Security Council. Which among the following is not one of them?
(a) Kuwait
(b) Peru
(c) Poland
(d) the Netherlands
(e) Sweden

S13. Ans.(e)
Sol. Equatorial Guinea, Ivory Coast, Kuwait, Peru, Poland and the Netherlands formally joined the ranks of the non-permanent members of the United Nations Security Council.

Q14. In which of the following state, Tata Power Solar commissioned a 12 MW solar rooftop project, which is India's largest rooftop solar plant?
(a) Assam
(b) Kerala
(c) Punjab
(d) Jharkhand
(e) Madhya Pradesh

S14. Ans.(c)
Sol. Tata Power Solar commissioned a 12 MW solar rooftop project in Amritsar, Punjab which is India's largest rooftop solar plant.

Q15. Union Cabinet had recently approved a proposal that government will bear the MDR charges on transactions up to Rs 2,000 made through debit cards, BHIM UPI or Aadhaar-enabled payment systems to promote digital transactions. MDR stands for ________________.
(a) Mechanized Discount Rate
(b) Minimum Discount Rate
(c) Mechanized Development Rate
(d) Minimum Development Rate
(e) Merchant Discount Rate

S15. Ans.(e)
Sol. Union Cabinet had recently approved a proposal that government will bear the merchant discount rate (MDR) charges on transactions up to Rs 2,000 made through debit cards, BHIM UPI or Aadhaar-enabled payment systems to promote digital transactions.