Current Affairs Questions for IBPS Clerk Mains 2017: 31st Dec 2017

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for IBPS Clerk Mains 2017: 26th Dec 2017
Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 31st Dec

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS Clerk so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. Name the Former football star who has been recently elected as Liberia's president.
(a) Christiana Tah
(b) Johnson Sirleaf
(c) Augustine Ngafuan
(d) George Weah
(e) Blamo Nelson

S1. Ans.(d)
Sol. Former football star George Weah has been elected as Liberia's president. The closest rival of Mr Weah was his opponent Joseph Boakai. Mr Weah won the elections with more than 60% of the vote. He succeeded Ellen Johnson Sirleaf, Africa's first elected female president, in Liberia's first democratic handover in decades.

Q2. A buyout giant KKR & Company has become the first foreign investor to fully own an asset reconstruction company (ARC) in India as it received approval from the Reserve Bank of India. KKR & Com. is _____________ based company
(a) France
(b) Germany
(c) USA
(d) China
(e) Russia

S2. Ans.(c)
Sol. US buyout giant KKR & Co has become the first foreign investor to fully own an asset reconstruction company (ARC) in India as it received approval from the Reserve Bank of India.

Q3. In which of the following country, the world's largest human genome research project of 100,000 people was launched, recently?
(a) Japan
(b) China
(c) Denmark
(d) Sweden
(e) France

S3. Ans.(b)
Sol. The world's largest human genome research project of 100,000 people was launched by China to document their genetic makeup for a study that aims to help generate the precision medicines of the future.

Q4. Name the city in which the three-day long 78th session of the Indian History Congress was held, recently.
(a) Pune
(b) Chennai
(c) Kochi
(d) Bengaluru
(e) Kolkata

S4. Ans.(e)
Sol. The three-day long 78th session of the Indian History Congress begun in Kolkata, West Bengal. The Indian History Congress had six sections this time - Ancient India, Medieval India, Modern India, Countries Other than India, Archaeology and Contemporary India.

Q5. External Affairs Minister Sushma Swaraj and her Jordanian counterpart Ayman Al Safadi held a bilateral meeting in New Delhi. What is the capital of Jordan?
(a) Damascus
(b) Riyadh
(c) Baghdad
(d) Amman
(e) Baku

S5. Ans.(d)
Sol. External Affairs Minister Sushma Swaraj and her Jordanian counterpart Ayman Al Safadi held a bilateral meeting in New Delhi and discussed deepening bilateral ties across multiple sectors. Amman is the capital of Jordan.

Q6. In which of the following city, Nirmala Sitharaman has launched a start-up incubation centre called the Centre for Entrepreneurship Opportunities and Learning (CEOL)?
(a) Mangaluru
(b) Bengaluru
(c) Mumbai
(d) Chennai
(e) Mysore

S6. Ans.(a)
Sol. Nirmala Sitharaman has launched a start-up incubation centre called the Centre for Entrepreneurship Opportunities and Learning (CEOL) in Mangaluru, Karnataka.

Q7. Which of the following Public sector Banks had recently received capital infusion of Rs 2,729 crore from the government of India?
(a) Dena Bank
(b) Indian Overseas Bank
(c) IDBI Bank
(d) United Bank of India
(e) Bank of India

S7. Ans.(c)
Sol. Public sector IDBI Bank has received capital infusion of Rs 2,729 crore from the government.

Q8. Who is the present Governor of West Bengal?
(a) Jagdish Mukhi
(b) Satya Pal Malik
(c) Ganga Prasad
(d) Keshari Nath Tripathi
(e) Banwarilal Purohit

S8. Ans.(d)
Sol. Shri Keshari Nath Tripathi is the present Governor of West Bengal. Mamta Bannerjee is the present CM of West Bengal.

Q9. The MD and CEO of Industrial Development Bank of India (IDBI) is _____________.
(a) Rakesh Sharma
(b) Jai Kumar Garg
(c) Rajeev Rishi
(d) Jatinder Bir Singh
(e) Mahesh Kumar Jain

S9. Ans.(e)
Sol. The MD and CEO of Industrial Development Bank of India (IDBI) is Mahesh Kumar Jain.

Q10. What is the capital of Liberia?
(a) Freetown
(b) Monrovia
(c) Conakry
(d) Baku
(e) Abuja

S10. Ans.(b)
Sol. Liberia Capital- Monrovia, Currency- Liberian dollar.




You may also like to Read: