Current Affairs Questions for IBPS Clerk Mains 2017: 7th Jan 2018

Dear Aspirants,
Current Affairs Questions for IBPS Clerk Mains 2017: 1st Jan 2018

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 7th Jan

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS Clerk so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. External Affairs Minister Sushma Swaraj co-chaired the fifth meeting of the India-Indonesia Joint Commission with her Indonesian counterpart _____________.
(a) Retno Marsudi
(b) Abdurrahman Wahid
(c) Susilo Bambang Yudhoyono
(d) Umar Wirahadikusumah
(e) Try Sutrisno

S1. Ans.(a)
Sol. External Affairs Minister Sushma Swaraj who is visiting Indonesia as part of her three-nation tour, co-chaired the fifth meeting of the India-Indonesia Joint Commission with her Indonesian counterpart Retno Marsudi.

Q2. Defence Ministry has cleared contracts worth __________ for Navy and Army which includes the procurement of P-8I Training Solution and Low-Intensity Conflict Electronic Warfare System (LICEWS).
(a) Rs3,520 crore
(b) Rs2,420 crore
(c) Rs4,230 crore
(d) Rs3,400 crore
(e) Rs4,200 crore

S2. Ans.(b)
Sol. Defence Ministry has cleared contracts worth 2,420 crore rupees for Navy and Army which includes the procurement of P-8I Training Solution and Low-Intensity Conflict Electronic Warfare System (LICEWS).

Q3. In which of the following city, the Himalayan Hydro Expo 2018 started recently?
(a) Thimpu
(b) Gangtok
(c) Kathmandu
(d) Shimla
(e) Dispur

S3. Ans.(c)
Sol. The Himalayan Hydro Expo 2018 kicked off at Kathmandu, the capital Nepal. President of Nepal Bidya Devi Bhandari inaugurated the exhibition. Delegates from various countries including India, China, Austria, Czech Republic and Norway are participating in the expo.

Q4. Name the country that has become the first country in the world to legalise equal pay between men and women.
(a) Switzerland
(b) Denmark
(c) Sweden
(d) Iceland
(e) Finland

S4. Ans.(d)
Sol. Iceland has become the first country in the world to legalise equal pay between men and women. In Iceland now it will be illegal to pay men more than women for the work.

Q5. The World Book Fair with the focus on environmental issues started in _______________.
(a) Bengaluru
(b) Dispur
(c) Jaipur
(d) Gangtok
(e) New Delhi

S5. Ans.(e)
Sol. The World Book Fair started in New Delhi. Environment issues like climate change, global warming, and water pollution will be the main theme for this year’s Fair.

Q6. Name the managing director of the Monetary Authority of Singapore (MAS) who has been named the best central bank governor in Asia-Pacific for 2018 by UK-based magazine, the Banker.
(a) S Rajagopal
(b) K.V.Krishnamurthy
(c) Ravi Menon
(d) J.N.Saxena
(e) R. Srinivasan

S6. Ans.(c)
Sol. The managing director of the Monetary Authority of Singapore (MAS), Ravi Menon, has been named the best central bank governor in Asia-Pacific for 2018 by UK-based magazine, The Banker.

Q7. Telangana Industrial Health Clinic Ltd (TIHCL) has recently got RBI clearance to register and function as a/an_______________.
(a) Commercial Bank
(b) Insurance Company
(c) Payment Bank
(d) NBFC
(e) Re-insurer

S7. Ans.(d)
Sol. Telangana Industrial Health Clinic Ltd (TIHCL), a State government initiative, has got RBI clearance to register and function as a non-banking finance company (NBFC).

Q8. West Bengal Chief Minister Mamata Banerjee had recently unveiled the official emblem of the state government. The logo highlights the Ashoka emblem with the theme of __________ at the centre.
(a) Natuna Bangla
(b) Biswa Bangla
(c) Unnayana Bangla
(d) Unnat Bangla
(e) None of the given options is true

S8. Ans.(b)
Sol. West Bengal Chief Minister Mamata Banerjee unveiled the official emblem of the state government, which was recently approved by the centre. The logo highlights the Ashoka emblem on the top with the theme of "Biswa Bangla" at the centre.

Q9. With which of the following lender Paytm Payments Bank has partnered to introduce a facility to create a fixed deposit (FD)?
(a) Induslnd Bank
(b) Karur Vyasya Bank
(c) Kotak Mahindra Bank
(d) IDFC Bank
(e) Karnataka Bank

S9. Ans.(a)
Sol. Paytm Payments Bank has partnered Induslnd Bank to introduce a facility to create a fixed deposit (FD) when the customer balance exceeds Rs. 1 lakh at the end of the day.

Q10. Which of the following country has been ranked by the World Economic Forum (WEF) as the world's most gender-equal country?
(a) Sweden
(b) Denmark
(c) Switzerland
(d) Iceland
(e) Thailand

S10. Ans.(d)
Sol. Iceland has been ranked by the World Economic Forum (WEF) as the world's most gender-equal country.





You may also like to Read: