Current Affairs Questions for IBPS Clerk Mains 2017: 9th Jan 2018

Dear Aspirants,
Current Affairs Questions for IBPS Clerk Mains 2017: 1st Jan 2018

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 9th Jan

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS Clerk so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. Elina Svitolina secured her first WTA title in Australia with a straight-sets victory in the Brisbane International final. She is from which country?
(a) Russia
(b) France
(c) Australia
(d) Ukraine
(e) Switzerland

S1. Ans.(d)
Sol. Elina Svitolina secured her first WTA title in Australia with a straight-sets victory in the Brisbane International final. Svitolina beat Belarusian qualifier Aliaksandra Sasnovich. Elina Svitolina is from Ukraine.

Q2. In which of the following Indian city, the vibrant Khelo India logo was launched by the Union Minister of State Youth Affairs and Sports Rajyavardhan Rathore?
(a) Pune
(b) New Delhi
(c) Mumbai
(d) Bengaluru
(e) Kolkatas

S2. Ans.(b)
Sol. The vibrant Khelo India logo, reflecting the freshness, agility and vitality of New India was launched at a ceremony by the Union Minister of  State ( I/C) Youth Affairs and Sports Rajyavardhan Rathore at the Jawaharlal Nehru Stadium in New Delhi.

Q3. Switzerland won their third Hopman Cup by defeating Germany in the deciding mixed doubles final. The winning pair was of _________________.
(a) Alexander Zverev and Angelique Kerber
(b) Jenny Perret and Martin Rios
(c) Roger Federer and Belinda Bencic
(d) Oona Kauste and Tomi Rantamaki
(e) None of the given options is true

S3. Ans.(c)
Sol. Switzerland won their third Hopman Cup as Roger Federer and Belinda Bencic beat Germany's Alexander Zverev and Angelique Kerber in the deciding mixed doubles to secure a 2-1 victory in the final at the Perth Arena.

Q4. Name the Legendary astronaut, who walked on the Moon and later commanded the first space shuttle flight, who passed away recently.
(a) John Young
(b) Mark T. Vande Hei
(c) Matthew Dominick
(d) Randolph Bresnik
(e) Jack D. Fischer

S4. Ans.(a)
Sol. Legendary astronaut John Young, who walked on the Moon and later commanded the first space shuttle flight, has died at 87. Young was the only agency astronaut to go into space as part of the Gemini, Apollo and space shuttle programs and the first to fly into space six times. He was the ninth man to walk on the Moon.

Q5. Name the player who has lifted the inaugural Tata Open Maharashtra Tennis trophy, recently.
(a) Kevin Anderson
(b) Rohan Bopanna
(c) Roberto Bautista Agut
(d) Mahesh Bhupati
(e) Gilles Simon

S5. Ans.(e)
Sol. Gilles Simon of France has lifted the inaugural Tata Open Maharashtra Tennis trophy. In the summit clash in Pune, the unseeded French player defeated second-seeded Kevin Anderson in straight sets.

Q6. The 75th Golden Globe Award ceremony was held in _____________.
(a) Paris, France
(b) New York, USA
(c) The Hague, Netherlands
(d) Los Angeles, USA
(e) Non of the given options is true

S6. Ans.(d)
Sol. The 75th Golden Globe Award ceremony was held in Los Angeles, the USA.  “Three Billboards Outside Ebbing, Missouri” dominated the 2018 Golden Globes, taking home four statues, including best drama, best screenplay, and acting awards for Frances McDormand and Sam Rockwell in the drama category. Seth Meyers hosted the star-studded show.

Q7. In the 75th Golden Globe Award, name the movie that got the Best motion picture in drama category.
(a) Lady Bird
(b) The Shape of Water
(c) Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
(d) The Handmaid’s Tale
(e) In the Fade

S7. Ans.(c)
Sol. The 75th Golden Globe Award, Best motion picture, drama was given to "Three Billboards Outside Ebbing, Missouri".

Q8. As per the notification of RBI, what is the base colour of the newly introduced Rs10 note?
(a) Olive Yellow
(b) Chocolate Brown
(c) Magenta
(d) Stone Grey
(e) Seagreen

S8. Ans.(b)
Sol. The Reserve Bank of India has announced to issue Rs10 denomination banknotes in the Mahatma Gandhi (New) Series, bearing the signature of Dr. Urjit R. Patel, Governor, RBI. The new denomination has motif of Sun Temple, Konark on the reverse, depicting the country's cultural heritage. The base colour of the note is Chocolate Brown. The dimension of the banknote will be 63 mm x 123 mm.

Q9. As per the announcement of Minister of State Jitendra Singh, which of the following state  would get its first Film and Television Institute?
(a) Arunachal Pradesh
(b) Sikkim
(c) Assam
(d) Meghalaya
(e) Tripura

S9. Ans.(a)
Sol. Minister of State (I/C) of the Ministry of Development of North Eastern Region Jitendra Singh announced that Arunachal Pradesh would get its first Film and Television Institute, being set up by the Union Government as part of tapping the potential of the Northeastern region. This would be the second such one in the country.

Q10. Who hosted the '75th Golden Globe Award' ceremony 2018?
(a) Saoirse Ronan
(b) James Franco
(c) Seth Meyers
(d) Elisabeth Moss
(e) Sterling K. Brown

S10. Ans.(c)
Sol. The 75th Golden Globe Award ceremony was held in Los Angeles, the USA.  “Three Billboards Outside Ebbing, Missouri” dominated the 2018 Golden Globes, taking home four statues, including best drama, best screenplay, and acting awards for Frances McDormand and Sam Rockwell in the drama category. Seth Meyers hosted the star-studded show.

Q11. With which of the following Port Trust, the Indian Navy has inked an MoU towards leasing of 228 metres of berths at Mattancherry Wharf for a period of five years?
(a) Tuticorin Port Trust
(b) Visakhapatnam Port Trust
(c) Kandla Port Trust
(d) Kochin Port Trust
(e) Paradip Port Trust

S11. Ans.(d)
Sol. The Indian Navy has inked an MoU with the Cochin Port Trust (CPT), Kerala towards leasing of 228 metres of berths at Mattancherry Wharf for a period of five years.

Q12. Name the state that has become the first state in the country to launch High Risk Pregnancy (HRP) Portal.
(a) Bihar
(b) Haryana
(c) Punjab
(d) Jharkhand
(e) Uttarakhand

S12. Ans.(b)
Sol. Haryana has become the first state in the country to launch High Risk Pregnancy (HRP) Portal. This portal not only helps in early identification of high-risk pregnant cases up to the grass-roots level but also ensures their timely referral to the civil hospitals for further management and delivery by specialists.

Q13. Saudi Arabia has recently given the green signal for India’s decision to revive the option of sending Haj pilgrims through sea route also. What is the capital of Saudi Arabia?
(a) Riyadh
(b) Riyal
(c) Doha
(d) Abu Dhabi
(e) Baku

S13. Ans.(a)
Sol. According to the Union Minister for Minority Affairs Shri Mukhtar Abbas Naqvi, Saudi Arabia has given the green signal for India’s decision to revive the option of sending Haj pilgrims through sea route also. Riyadh is the capital of Saudi Arabia.

Q14. Name the Brazilian footballer who has recently become the second most expensive player in the Soccer history with the transfer from Team Liverpool to Team Barcelona.
(a) Pele
(b) Neymar
(c) Philippe Coutinho
(d) David Luiz
(e) Rivaldos

S14. Ans.(c)
Sol. Team Liverpool sold Brazilian football player Philippe Coutinho to Team Barcelona for 160 million Euros ($192 million). With this, transfer of Philippe Coutinho has become the 2nd Most Expensive transfer in World Soccer History.

Q15. As per the notification of RBI, what is the dimension of the newly introduced Rs10 note?
(a) 60 mm x 120 mm
(b) 65 mm x 125 mm
(c) 66 mm x 126 mm
(d) 63 mm x 123 mm
(e) 61 mm x 121 mm

S15. Ans.(d)
Sol. The Reserve Bank of India has announced to issue Rs10 denomination banknotes in the Mahatma Gandhi (New) Series, bearing the signature of Dr. Urjit R. Patel, Governor, RBI. The new denomination has motif of Sun Temple, Konark on the reverse, depicting the country's cultural heritage. The base colour of the note is Chocolate Brown. The dimension of the banknote will be 63 mm x 123 mm.