Current Affairs Questions for NABARD Grade A Exam: 3rd July 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions-for-NABARD-Grade-A-Exam

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With  NABARD Grade A and B round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for NABARD Grade A and B Prelims so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. GST Council has reduced the tax rate on fertiliser to _____ percent from previously decided 12 per cent. 
(a) 10 percent
(b) 8 percent
(c) 7 percent
(d) 6 percent
(e) 5 percent

S1. Ans.(e)
Sol. Just a couple of hours before the Goods and Services Tax (GST) roll out, the all-powerful GST Council has reduced the tax rate on fertiliser to 5 percent from previously decided 12 per cent. Finance Minister Arun Jaitley, who heads the GST Council comprising representatives of states, states the decision to reduce the tax rate on fertiliser was taken because of apprehensions that price of the crop nutrient may go up. The GST Council, in another move to give relief to farmers, also cut the tax rate on exclusive parts of tractors from 28 per cent to 18 per cent.

Q2. The government has lowered interest rate on small saving schemes by 0.1 percent for the July- September quarter. Sukanya Samriddhi Account Scheme will offer ________ percent annually.
(a) 8.4 percent 
(b) 8.5 percent 
(c) 8.6 percent 
(d) 8.3 percent
(e) 8.7 percent 

S2. Ans.(d)
Sol. The government has lowered interest rate on small saving schemes by 0.1 per cent for the July- September quarter. The move will prompt banks to lower deposit rates. The rates of small saving schemes like PPF, Kisan Vikas Patra and Sukanya Samriddhi have been lowered across the board compared to the April-June quarter. The one for girl child savings, Sukanya Samriddhi Account Scheme, will offer 8.3 percent annually, from 8.4 per cent at present.

Q3. In how many months, Kisan Vikas Patra (KVP) will mature?
(a) 112 months
(b) 114 months
(c) 115 months
(d) 117 months
(e) 113 months

S3. Ans.(c)
Sol. Since April last year, interest rates of all small saving schemes have been recalibrated on a quarterly basis. According to finance ministry notification, investments in the public provident fund (PPF) scheme will fetch lower annual rate of 7.8 percent. Kisan Vikas Patra (KVP) investments will yield 7.5 per cent and mature in 115 months.

Q4. Which among the following countries has contributed $500,000 to the UN Peacebuilding Fund, expressing hope that more funding by nations will boost efforts by the world body to build and sustain peace?
(a) France
(b) India
(c) China
(d) Japan
(e) Germany

S4. Ans.(b)
Sol. India has contributed $500,000 to the UN Peacebuilding Fund, expressing hope that more funding by nations will boost efforts by the world body to build and sustain peace. India has been a member of the Peacebuilding Commission since its inception in December 2005 and has so far contributed $5 million to the Peacebuilding Fund. The fresh contribution of $500,000 to the fund will be affected over the coming days.

Q5. US President Donald Trump has nominated ___________ to be the ambassador to Peru.
(a) Krishna R Urs
(b) Vijay Keshav Gokhale
(c) Rajesh V Shah
(d) Kaushik Basu
(e) None of the given options is true

S5. Ans.(a)
Sol. US President Donald Trump has nominated Krishna R. Urs to be the ambassador to Peru, the White House announced. The appointment of Urs, a career member of the Senior Foreign Service, would have to be approved by the Senate.

Q6. Where is the headquarters of the United Nations?
(a) New York
(b) Paris
(c) Vienna
(d) Washington DC
(e) Geneva

S6. Ans.(a)
Sol. New York city is the headquarters of the United Nations.

Q7. Where is the capital of Peru?
(a) Manama
(b) Lima
(c) Kampala
(d) Nairobi
(e) Juba

S7. Ans.(b)
Sol. Lima is the capital and the largest city of Peru.

Q8. Which among the following companies has entered into a technology collaboration agreement with Kawasaki Heavy Industries Ltd (KHI) for manufacturing of stainless steel coaches and bogies for metros? 
(a) NTPC
(b) IOC
(c) BHEL
(d) GAIL
(e) TCS

S8. Ans.(c)
Sol. Bharat Heavy Electricals Ltd has entered into a technology collaboration agreement with Kawasaki Heavy Industries Ltd (KHI) of Japan for manufacturing of stainless steel coaches and bogies for metros. The agreement covers establishing design, engineering and manufacturing facilities at BHEL using Japanese technology. It will also entitle BHEL for all technological advances and upgrades.

Q9. Election Commission (EC) has launched the nationwide month-long special drive from 01st July 2017 for maximisation of registration of eligible electors with the focus on left out eligible young citizens in the age group of 18-19. Who is the present Chief Election Commissioner of India?
(a) Atul Sobti
(b) Ajay Tyagi
(c) Navin Chawla
(d) Dr Nasim Zaidi
(e) SY Quraishi

S9. Ans.(d)

Sol. Election Commission (EC) has launched the nationwide month-long special drive from 01st July 2017 for maximisation of registration of eligible electors with the focus on left out eligible young citizens in the age group of 18-19. During the drive, the EC will remove names of registered dead electors, if any, from electoral rolls. Dr Nasim Zaidi is 20th Chief Election Commissioner of India.

Q10. The growth of eight core sectors slowed to ________ percent in May 2017 due to falling in the output of coal and fertilisers?
(a) 3.9 per cent
(b) 4.3 per cent
(c) 5.2 per cent
(d) 2.8 per cent
(e) 3.6 per cent

S10. Ans.(e)
Sol. The growth of eight core sectors slowed to 3.6 percent in May 2017 due to falling in output of coal and fertilisers. The growth rate of eight infrastructure sectors— coal, crude oil, natural gas, refinery products, fertilisers, steel, cement and electricity — was 5.2 percent in May last year (2016). Coal and fertiliser productions recorded negative growth of 3.3 per cent and 6.5 per cent, respectively, as per the government data released.

Q11. Kawasaki Heavy Industries Ltd. is a multinational corporation primarily known as a manufacturer of motorcycles, heavy equipment, aerospace and defence equipment, rolling stock and ships. Kawasaki Heavy Industries Ltd. based in-
(a) China
(b) Singapore
(c) USA
(d) Germany
(e) Japan

S11. Ans.(e)
Sol. Kawasaki Heavy Industries Ltd. is a Japanese public multinational corporation primarily known as a manufacturer of motorcycles, heavy equipment, aerospace and defence equipment, rolling stock and ships.

Q12. The Election Commission of India was established in accordance with the Constitution on-?
(a) 25th January 1982
(b) 25th January 1947
(c) 25th January 1956
(d) 25th January 1950
(e) 25th January 1992

S12. Ans.(d)
Sol. The Election Commission of India was established in accordance with the Constitution on 25th January 1950.

Q13. Name the Indian-American/Americans, who are among 38 immigrants to be honoured this year for their role in helping advance the country's society, culture and economy on US's Independence Day? 
(a) Shantanu Narayen
(b) Vivek Murthy 
(c) Both (a) and (b)
(d) Shiva K Rao
(e) Both (a) and (d)

S13. Ans.(c)
Sol. Two Indian-Americans, Adobe Chief Shantanu Narayen and former US Surgeon General Vivek Murthy are among 38 immigrants to be honoured this year for their role in helping advance the country's society, culture and economy. Narayen and Murthy will be honoured with the prestigious 'Great Immigrants' annual award on US's Independence day on 04th July 2017.

Q14. The Reserve Bank stated the ongoing accelerated reform initiatives like Goods and Sevice Tax and continuing political stability will push the economic growth scale to _________ per cent in terms of Gross Value Added -GVA in the current fiscal year (2017-18). 
(a) 7.4 per cent
(b) 7.3 per cent
(c) 7.2 per cent
(d) 7.6 per cent
(e) 7.7 per cent

S14. Ans.(b)
Sol. The Reserve Bank stated the ongoing accelerated reform initiatives like Goods and Sevice Tax and continuing political stability will push the economic growth scale to 7.3 per cent in terms of Gross Value Added -GVA in the current fiscal year (2017-18). The Financial Stability Report 2017 released, going forward, reforms in FDI and real estate sector, implementation of GST, and revival in external demand are likely to contribute to a better growth outlook. According to the RBI report, GVA growth is expected to be higher at 7.3 per cent in 2017-18.
Q15. Who has been assumed charge as Managing Director & CEO of Syndicate Bank?
(a) Melwyn Rego
(b) Rajkiran Rai G
(c) Sunil Mehta
(d) Rakesh Sethi
(e) R Subramaniakumar

S15. Ans.(a)
Sol. Melwyn Rego has been assumed charge as Managing Director & CEO of Syndicate Bank. Prior to joining Syndicate Bank, Rego was MD & CEO of Bank of India. He started his career with IDBI Bank Ltd in 1984 and rose to the position of Deputy Managing Director. Rego will be at the helm of the bank till the remainder of the term up to August 13, 2018, according to a finance ministry notification.

You may also like to Read: