Current Affairs Questions for NABARD Grade A Exam: 11th July 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions-for-NABARD-Grade-A-Exam

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With NABARD Grade A and B round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for NABARD Grade A and B Prelims so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. Name the Indian-origin man who has been recently awarded Order of Australia for community work, the highest civilian award in Australia.
(a) T S Niketan
(b) ArunBhargava
(c) NitinSaxena
(d) GuruswamyJayraman
(e) T Manoharan

S1. Ans.(d)
Sol. GuruswamyJayraman, a 69-year-old Glenwood resident who migrated from Delhi to Australia in 1991, has been awarded Order of Australia for community work, the highest civilian award in Australia.

Q2. Which of the following Indian city has been recently declared as a World Heritage City by UNESCO at the 41st session of world heritage committee?
(a) Varanasi
(b) Ahmedabad
(c) Jaipur
(d) Chennai
(e) Dispur

S2. Ans.(b)
Sol. Ahmedabad city has been declared as a World Heritage City at the 41st session of UNESCO's world heritage committee being held at Krakow in Poland. Nomination of Ahmedabad was supported by close to 20 countries, including Turkey, Lebanon, Tunisia, Portugal, Peru and Kazakhstan.

Q3. President Pranab Mukherjee has recently launched three digital initiatives in New Delhi to push e-education in the country. Which of the following is not among them?
(a) Swayam
(b) National Academic Depository
(c) SwayamPrabha
(d) e-Learning Program
(e) Both (b) and (d)

S3. Ans.(d)
Sol. President Pranab Mukherjee has launched digital initiatives - Swayam, SwayamPrabha and National Academic Depository - in New Delhi to push e-education in the country. The aim of the initiatives is to raise the Gross Enrollment Ratio in the higher education from 24.5 to 30 by 2020.

Q4. The number of cities across the world has been declared as a World Heritage City at the 41st session of UNESCO's world heritage committee. The meeting was held recently in ____________. 
(a) Poland
(b) Switzerland
(c) France
(d) USA
(e) Sweden

S4. Ans.(a)
Sol. Ahmedabad city has been declared as a World Heritage City at the 41st session of UNESCO's world heritage committee being held at Krakow in Poland.

Q5. Which of the following country has topped the medal tally of Asian Athletics Championships, held recently in Bhubaneswar, Odisha?
(a) China
(b) Kazakhstan
(c) Japan
(d) Indonesia
(e) India

S5. Ans.(e)
Sol. India has topped the medal tally for the first time in the history of Asian Athletics Championships. With that, the hosts (India) ended the championships on top with a haul of 29 medals which included 12 gold, 5 silver, and 12 bronze.

Q6. Which of the following Squash player had recently lifted South Australian Open squash title 2017?
(a) Rhys Dowling
(b) Harinder Pal Sandhu
(c) Jansher Khan
(d) RamyAshour
(e) DipikaPallikal

S6. Ans.(b)
Sol. India’s Harinder Pal Sandhu beat Rhys Dowling of Australia in the final to lift South Australian Open squash title. He mounted a comeback to win it on extra points.

Q7. Asian Athletics Championships 2017 was held recently in Odisha. This was the ___________ Edition of Asian Athletics Championships.
(a) 25th
(b) 30th
(c) 42nd
(d) 22nd
(e) 15th

S7. Ans.(d)
Sol. Asian Athletics Championships 2017 was held recently in Odisha. This was the 22nd Edition of Asian Athletics Championships.

Q8. The First International Aviation Security Seminar was organized recently by National Security Guard in _____________.
(a) New Delhi
(b) Punjab
(c) Haryana
(d) Uttarakhand
(e) Chennai

S8. Ans.(c)
Sol. The First International Aviation Security Seminar was organised by National Security Guard in Haryana. The Minister of State for Skill Development & Entrepreneurship (I/C) Shri Rajiv Pratap Rudy attended the second day of the first International Aviation Security Seminar in Manesar Haryana.

Q9. The first edition of WINGS 2017 “Sab Uden, Sab Juden” Expanding Regional Connectivity was hosted recently in New Delhi by the Ministry of Civil Aviation. Who is the current Union Minister of Civil Aviation?
(a) NitinGadkari
(b) Ananth Kumar
(c) Narendra Singh Tomar
(d) P. Ashok GajapathiRaju
(e) JagatPrakashNadda

S9. Ans.(d)
Sol. The First edition of WINGS 2017 – “Sab Uden, Sab Juden”- Expanding Regional Connectivity was hosted recently in New Delhi by the Ministry of Civil Aviation. The Plenary session was chaired by the Union Minister of Civil Aviation, Shri P. Ashok Gajapathi Raju.

Q10. Name the formula one race driver who has recently won the Austrian Grand Prix title for Mercedes.
(a) Sebastian Vettel
(b) ValtteriBottas
(c) Michael Schumacher
(d) Lewis Hamilton
(e) NicoRosberg

S10. Ans.(b)
Sol. ValtteriBottas roared to the second victory of his career when he won the Austrian Grand Prix for Mercedes. Bottas finished ahead of Sebastian Vettel and Daniel Ricciardo, who finished second and third respectively.

Q11. Name the Senior bureaucrat who has been appointed Director General of Goods and Services Tax Intelligence (DG GSTI).
(a) John Joseph
(b) Narendra Kumar
(c) Ajit Doval
(d) Andrew Jose
(e) Satyendra Dubey

S11. Ans.(a)
Sol. A key intelligence agency tasked with checking evasion of Goods and Services Tax (GST) has got its new chief. Senior bureaucrat John Joseph has been appointed Director General of Goods and Services Tax Intelligence (DG GSTI).

Q12. Name the 14 years old Golf Player, who has recently won the Ladies European Tour and became the youngest player to win on Ladies European Tour.
(a) Ryo Ishikawa
(b) Rory McIlroy
(c) Anthony Kim
(d) Kevin Na
(e) AtthayaThitikul

S12. Ans.(e)
Sol. AtthayaThitikul, a 14-year-old amateur from Thailand has won on the Ladies European Tour, supplanting Lydia Ko as the youngest champion on the circuit. She clinched a two-stroke victory at the Ladies European Thailand Championship at Phoenix Country Club in Pattaya. The Ladies European Tour is a professional golf tour for women.

Q13. Name the Climate and energy efficiency solutions company which has been recently conferred with the ‘Golden Peacock Award’ for Environment Management.
(a) Huawei India
(b) Pacific India
(c) Danfoss India
(d) SGS India
(e) EPSCO

S13. Ans.(c)
Sol. Climate and energy efficiency solutions company Danfoss India has been conferred with the ‘Golden Peacock Award’ for Environment Management.

Q14. Crypt currency guru AmitBharadwaj has recently launched an e-book named ____________, which seeks to provide context and clarity on crypto currencies.
(a) Mining in Cryptocurrency
(b) Cryptocurrency for Beginners
(c) Cryptocurrency for Developers
(d) ABC of Cryptocurrency
(e) All about Cryptocurrency

S14. Ans.(b)
Sol. Crypt currency guru AmitBharadwaj has launched an e-book ‘Cryptocurrency for Beginners’, which seeks to provide context and clarity on crypto currencies.

Q15. Naresh Chandra passed away recently. He was __________.
(a) former Chief Minister
(b) former Governor
(c) Film Director
(d) former Indian Ambassador
(e) Tamil Actor

S15. Ans.(d)
Sol. Naresh Chandra, the former Indian Ambassador to the United States, passed away on 9 July 2017 following a brief illness. He was 82.

You may also like to Read: