Current Affairs Questions for NABARD Grade A Exam: 13th July 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions-for-NABARD-Grade-A-Exam

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With NABARD Grade A and B round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for NABARD Grade A and B Prelims so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. The National Green Tribunal banned the use of ‘Chinese’ kite strings, made of nylon or any synthetic material on the grounds. Who is the Present Chairperson of NGT?
(a) Justice Shiv Kheher
(b) Justice SadanandSinha
(c) Justice Swaroop Kumar
(d) Justice Swatanter Kumar
(e) Justice Anup Sharma

S1. Ans.(d)
Sol. The National Green Tribunal banned the use of ‘Chinese’ kite strings, made of nylon or any synthetic material on the grounds that it poses threat to life and environment. Mr. Justice Swatanter Kumar is the Present Chairperson of NGT.

Q2. Who has been recently appointed as the new bowling coach of Indian Cricket Team?
(a) DilipVengsarkar
(b) Zaheer Khan
(c) KapilDev
(d) JavagalSrinath
(e) Glenn McGrath

S2. Ans.(b)
Sol. Ravi Shastri has pippedVirenderSehwag to become Indian cricket team’s new head coach. Zaheer Khan has been appointed as the bowling coach of Indian Cricket Team.

Q3. Who is the current Chairman of BCCI?
(a) Vinod Rai
(b) Shashank Manohar
(c) Anurag Thakur
(d) Jagmohan Dalmiya
(e) Sharad Pawar

S3. Ans.(a)
Sol. The current Chairman of BCCI is Mr Vinod Rai.

Q4. The National Green Tribunal was established in _____________.
(a) 2001
(b) 2010
(c) 2008
(d) 2006
(e) 2000

S4. Ans.(b)
Sol. The National Green Tribunal was established on 18 October 2010 under the National Green Tribunal Act 2010.

Q5. In which of the following state, President Pranab Mukherjee has recently inaugurated the annexe of the presidential retreat Ashiana which has accommodation facilities for accompanying officers and staff of the RashtrapatiBhavan?
(a) Uttar Pradesh
(b) Himachal Pradesh
(c) Uttarakhand
(d) Maharashtra
(e) Jharkhand

S5. Ans.(c)
Sol. President Pranab Mukherjee inaugurated the annexe of the presidential retreat Ashiana which has accommodation facilities for accompanying officers and staff of the RashtrapatiBhavan in Dehradun, Uttarakhand.

Q6. Which of the following lender has recently entered into the collaboration with Inter-American Investment Corporation (IIC) to facilitate trade with Latin America and the Caribbean?
(a) Axis Bank
(b) HDFC Bank
(c) SBI
(d) ICICI Bank
(e) Bank of Maharashtra

S6. Ans.(a)
Sol. Axis Bank has entered into a collaboration with Inter-American Investment Corporation (IIC) to facilitate trade with Latin America and the Caribbean.

Q7. Delhi has recently become the second state to launch e-RTI portal that will enable citizens to file online Right to Information (RTI). Which is the first state to launch the online RTI platform?
(a) Assam
(b) Bihar
(c) Punjab
(d) Maharashtra
(e) Andhra Pradesh

S7. Ans.(d)
Sol. Filing an RTI application with the Delhi government is now just a click away. Delhi became the second state to launch e-RTI portal that will enable citizens to file online Right to Information (RTI). Maharashtra is the first state to launch the online RTI platform.

Q8. Hindustan Aeronautics Limited (HAL) has recently signed anMoU for the financial year 2017-18 with the Ministry of Defence. Who is the current Chairman and Managing Director (CMD) of  HAL?
(a) SandeepBaijal
(b) T SuvarnaRaju
(c) Adam Joseph
(d) S Christopher
(e) Anil Singh

S8. Ans.(b)
Sol. Hindustan Aeronautics Limited (HAL) has signed anMoU for the financial year 2017-18 with the Ministry of Defence. The annual MoU was signed between Ashok Kumar Gupta, Secretary, Department of Defence Production and T SuvarnaRaju, Chairman and Managing Director (CMD) of  HAL.

Q9. Which of the following state has recently become the first state in the country to provide women an injectable contraceptive for free?
(a) Maharashtra
(b) Telangana
(c) Karnataka
(d) Assam
(e) Goa

S9. Ans.(a)
Sol. Maharashtra has become the first state in the country to provide women an injectable contraceptive for free. The state’s public health department launched a program called Antara to offer women an injection of Medroxyprogesterone acetate (MPA), a birth-control hormone.

Q10. Maharashtra state’s public health department has recently launched a program called ________ to offer women an injection of Medroxy progesterone acetate (MPA), a birth-control hormone.
(a) Suraksha
(b) Akira
(c) Antara
(d) NayaSavera
(e) Sunehari

S10. Ans.(c)
Sol. Maharashtra state’s public health department launched a program called Antara to offer women an injection of Medroxyprogesterone acetate (MPA), a birth-control hormone.

You may also like to Read: