Current Affairs Questions for NABARD Grade A Exam: 17th July 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions-for-NABARD-Grade-A-Exam

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With NABARD Grade A and B round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for NABARD Grade A and B Prelims so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. Who has clinched her maiden Wimbledon title?
(a) Venus Williams
(b) Martina Hingis
(c) Serena Williams
(d) Garbine Muguruza
(e) Maria Sharapova

S1. Ans.(d)
Sol. Garbine Muguruza of Spain came out with the spectacular performance as she defeated seven-time Grand Slam Champion Venus Williams in straight sets to clinch her maiden Wimbledon title. The 14th-seeded Spaniard defeated Williams 7-5, 6-0 in what eventually turned out to be a one-sided contest lasting one hour and 23 minutes on the Centre court.

Q2. The government has launched a GST training programme to skill around two lakh youths in six months to handle tax compliance issues like invoice making. The people would be trained under-
(a) PMKVY
(b) PMJDY
(c) MNREGA
(d) PMMY
(e) PMJJBY

S2. Ans.(a)
Sol. The government has launched a GST training programme to skill around two lakh youths in six months to handle tax compliance issues like invoice making. The people would be trained under the Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana (PMKVY).

Q3. UNICEF appointed Indian- origin Canadian YouTube star _________ as its newest Global Goodwill Ambassador at a special event in New Delhi.
(a) Rashmi Thakur
(b) Sudha Garg
(c) Aarthi Subramanian
(d) Saima Wazed Hossain
(e) Lilly Singh

S3. Ans.(e)
Sol. UNICEF appointed Indian- origin Canadian YouTube star Lilly Singh as its newest Global Goodwill Ambassador at a special event in New Delhi. Lilly was in the capital to support UNICEF’s Youth4Change initiative, a programme for youth that brings them together to support their peers and communities in taking action on issues such as health, hygiene, child labour and gender equality.

Q4. Name the person, who has been cleared for appointment as the Attorney General for India following the decision of Mukul Rohatgi to step down as the top law officer?
(a) Aarthi Subramanian
(b) Mukesh Kumar Jain
(c) K K Venugopal
(d) Debi Prasad Dash
(e) Subhash Chandra Garg

S4. Ans.(c)
Sol. Senior advocate K K Venugopal’s name has been cleared for appointment as the Attorney General for India following the decision of Mukul Rohatgi to step down as the top law officer.

Q5. Matunga station has now become the first such ladies special station. Matunga station is located in _______ Suburban Railway network.
(a) New Delhi
(b) Mumbai
(c) Chennai
(d) Kolkata
(e) Hyderabad

S5. Ans.(b)
Sol. Central Railway has taken a step towards women empowerment by appointing an all-female work staff at the suburban Matunga station. Matunga station has now become the first such ladies special station. Matunga is a railway station on the Central line of the Mumbai Suburban Railway network.

Q6. Which among the following movie has won the best film in the 18th edition of the International Indian Film Academy (IIFA) Awards in New York?
(a) Neerja 
(b) Pink
(c) Udta Punjab
(d) Dishoom
(e) Airlift

S6. Ans.(a)
Sol. The 18th edition of the International Indian Film Academy Awards was held in New York. Sonam Kapoor’s film Neerja won the best film award. Actor Shahid Kapoor earned the Best Actor award for his role in Udta Punjab, while Alia Bhatt won the Best Actor (Female) award for the same film.

Q7. PMKVY is the flagship scheme of the Ministry of Skill Development & Entrepreneurship (MSDE). PMKVY stands for-
(a) Pradhan Mantri Kaushal Vishal Yojana
(b) Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana
(c) Pradhan Mantri Kisan Vikas Yojana
(d) Pradhan Manak Kaushal Vikas Yojana
(e) Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yatra

S7. Ans.(b)
Sol. Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana (PMKVY) is the flagship scheme of the Ministry of Skill Development & Entrepreneurship (MSDE).

Q8. ______________ to give advice to the Government of India upon such legal matters, and to perform such other duties of a legal character.
(a) Defense Secretary
(b) Principal Secretary
(c) Attorney-General
(d) Solicitor General
(e) None of the given options is true

S8. Ans.(c)
Sol. The duty of the Attorney-General to give advice to the Government of India upon such legal matters, and to perform such other duties of a legal character, as may from time to time be referred or assigned to him by the President, and to discharge the functions conferred on him by or under this Constitution or any other law for the time being in force.

Q9. Actor Shahid Kapoor was earned the Best Actor award in 18th edition of the International Indian Film Academy (IIFA) Awards for his role in-
(a) Haider
(b) Airlift
(c) Shaandaar
(d) Udta Punjab
(e) None of the given options is true

S9. Ans.(d)
Sol. The 18th edition of the International Indian Film Academy (IIFA) Awards was held in New York. Sonam Kapoor’s film Neerja won the best film award. Actor Shahid Kapoor earned the Best Actor award for his role in Udta Punjab, while Alia Bhatt won the Best Actor (Female) award for the same film.

Q10. UNICEF promotes the rights and well-being of every child in the countries and territories, with a special focus on reaching those in greatest need. What is the meaning of "E" in UNICEF?
(a) Every
(b) Essential
(c) Electronic
(d) Education
(e) Emergency

S10. Ans.(e)
Sol. UNICEF stands for United Nations International Children's Emergency Fund.

You may also like to Read: