Current Affairs Questions for NABARD Grade A Exam: 20th July 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions-for-NABARD-Grade-A-Exam

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With NABARD Grade A and B round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for NABARD Grade A and B Prelims so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. India and Sri Lanka have recently signed an MoU to develop a village in which of the following District (in Sri Lanka) at a cost of 30 crores Sri Lankan rupees?
(a) Ampara
(b) Gampaha
(c) Anuradhapura
(d) Kalutara
(e) Matara

S1. Ans.(c)
Sol. India and Sri Lanka have signed a MoU to develop a village in Anuradhapura District (in Sri Lanka) at a cost of 30 crores Sri Lankan rupees. The village in the name of a famous Buddhist monk Sobitha Thero, envisages construction of 153 new houses, a multi-purpose community building, internal water supply system and renovation of monk’s quarters & library.

Q2. Board of Control for Cricket in India (BCCI) has recently appointed ___________ as the Indian Cricket team’s bowling coach.
(a) Sanjay Bangar
(b) Bharat Arun
(c) Anil Kumble
(d) Jawagal Srinath
(e) DilipVengsarkar

S2. Ans.(b)
Sol. Board of Control for Cricket in India (BCCI) has appointed Bharat Arun as the Indian Cricket team’s bowling coach.

Q3. Who is the acting President of BCCI? 
(a) Anurag Thakur
(b) Shashank Manohar
(c) Bishan Singh
(d) C K Khanna
(e) Saurav Ganguly

S3. Ans.(d)
Sol. CK Khanna is the acting president of BCCI.

Q4. Ex-Cabinet Minister, M Venkaiah Naidu, has recently resigned from the ministry of ___________________.
(a) Information and Broadcasting
(b) Information and Technology
(c) Agriculture and Rural Development
(d) Coal and Renewable Energy
(e) HRD

S4. Ans.(a)
Sol. M Venkaiah Naidu, the vice presidential candidate has recently resigned from the minister of Information and Broadcasting Ministry.

Q5. Who is the present President of Sri Lanka?
(a) Mahinda Rajapaksa
(b) Maithripala Sirisena
(c) Chandrika Kumaratunga
(d) Dingiri Banda Wijetunga
(e) Ranasinghe Premadasa

S5. Ans.(b)
Sol. Maithripala Sirisena is the present President of Sri Lanka.

Q6. The Maharashtra government has approved a revised policy of the 'MajhiKanyaBhagyashree' scheme, according to which families who have a yearly income of up to _______________ will be benefited. 
(a) Rs 5.0 lakh
(b) Rs 3.0 lakh
(c) Rs 7.5 lakh
(d) Rs 6.5 lakh
(e) Rs 5.5 lakh

S6. Ans.(c)
Sol. The Maharashtra government has approved a revised policy of the 'MajhiKanyaBhagyashree' scheme, according to which families who have a yearly income of upto Rs 7.5 lakh will be benefited. The scheme was launched by the state government on April 1, 2016, in place of 'Sukanya' scheme.

Q7. According to the International Migration Outlook 2017 report on for OECD member countries, India is among top asylum-seekers. What is the full form of OECD?
(a) Oriental Economic Co-operation and Development
(b) Organisation of Excess Combination and Development
(c) Overseas Economic Co-operation and Development
(d) Organisation Economic Co-operation and Development
(e) Overseas Economic Co-operation and Dissociation

S7. Ans.(d)
Sol. According to the International Migration Outlook 2017 report on Organization for Economic Co-operation and Development (OECD) member countries, Indians are among top asylum-seekers in other countries such as New Zealand, Australia, Finland, Japan, Latvia, Slovak Republic, United Kingdom and the United States of America.

Q8. The US and Australia have jointly test-fired a hypersonic missile capable of moving at a speed eight times faster than sound. The test was part of a project called the HIFiRE Program. HIFiRE stands for _____________________.
(a) Hypersonic International Flight Research Experimentation
(b) Hyper International Face Research Experimentation
(c) Hypermodal Internal Flight Research Experimentation
(d) Hypersonic International Furrow Research Experimentation
(e) Hypersonic Internal Flight Research Exportation

S8. Ans.(a)
Sol. The US and Australia have jointly test-fired a hypersonic missile capable of moving at a speed eight times faster than sound as part of a $54-million research project. The test was part of a project called the Hypersonic International Flight Research Experimentation Program (HIFiRE) involving the US and Australian militaries, Queensland University, Australia’s Defense Science and Technology Group.

Q9. The Navy of which of the following country has recently tested the world's first-ever active laser weapons system, which is now deployed and ready for war?
(a) Chinese Navy
(b) U.S. Navy
(c) Japanese Navy
(d) Indian Navy
(e) Russian Navy

S9. Ans.(b)
Sol. The U.S. Navy recently tested the world's first-ever active laser weapons system, which is now deployed and ready for war. The system has special materials that release photons and at the speed of light, it silently hits an object, burning it to a temperature of thousands of degrees.

Q10. The 'MajhiKanyaBhagyashree scheme' was launched by the state government of Maharashtra in 2016 in place of ________________.
(a) Dhan Lakshmi Scheme
(b) None of the given options is true
(c) Balika Vidhya Scheme
(d) Sukriti Scheme
(e) Sukanya Scheme

S10. Ans.(e)
Sol. The 'Majhi Kanya Bhagyashree scheme’ was launched by the state Government of Maharashtra in 2016, in place of 'Sukanyascheme’.

Q11. Who is the Present Secretary-General of OECD?
(a) Angela Merkel
(b) Antonio Guterres
(c) Angel Gurria
(d) Peter Admas
(e) Thomas Green

S11. Ans.(c)
Sol. The Organization for Economic Co-operation and Development (OECD) was officially born on 30 September 1961. Angel Gurria is the Present Secretary-General of OECD.

Q12. TR Zeliang has been appointed as the Chief Minister of Nagaland by the Governor. Who is the present Governor of Nagaland?
(a) BanwarilalPurohit
(b) E S L Narasimhan
(c) MridulaSinha
(d) P B Acharya
(e) AcharyaDevVrat

S12. Ans.(d)
Sol. TR Zeliang has been appointed as the Chief Minister of Nagaland by Governor PB Acharya. This will be the second term for Zeliang, his earlier term was from 2014 to 2017.

Q13. From which of the following association/club, World football's governing body FIFA has lifted the ban?
(a) Hungarian Football Federation
(b) Sudan Football Association
(c) French Football Federation
(d) Cyprus Football Association
(e) Andorran Football Federation

S13. Ans.(b)
Sol. World football's governing body FIFA lifted the ban on the Sudan Football Association (SFA) imposed on it for the failure to abide by agreements mentioned in articles 14 and 19 of the FIFA statute.

Q14. Name the Britain’s first woman Sikh MP who has been recently elected to an influential cross-party panel in the UK Parliament.
(a) Manpreet Kaur
(b) Gurmeet Kaur
(c) Arunima Singh
(d) Geetha Singh Badal
(e) Preet Kaur Gill

S14. Ans.(e)
Sol. Britain’s first woman Sikh MP PreetKaur Gill has been elected to an influential cross-party panel in the UK Parliament that examines the workings of the Home Office.

Q15. Who is the present Chief of Naval Officer (CNO) of US Navy?
(a) Admiral Kampbell
(b) Admiral Harold E. Shear
(c) Admiral William D. Smith
(d) Admiral John Richardson
(e) Admiral Jay L. Johnson

S15. Ans.(d)
Sol. Admiral John Richardson is the Chief of Naval Officer of US Navy.

You may also like to Read: