Current Affairs Questions for NABARD Grade A Exam: 21st July 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions-for-NABARD-Grade-A-Exam

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With NABARD Grade A and B round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for NABARD Grade A and B Prelims so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. Name the app that UIDAI has launched recently for mobile users that will allow users to carry unique identification profile on mobile.
(a) eAadhaar app
(b) iAadhaar app
(c) uAadhaar app
(d) mAadhaar app
(e) None of the given options is true

S1. Ans.(d)
Sol. UIDAI, which issues Aadhaar numbers, has launched mAadhaar app for mobile users that will allow users to carry unique identification profile on mobile. A user can download Aadhaar number profile through their smartphones and will therefore not require hard copies of the card, wherever applicable.

Q2. Name the Veteran Politician who has recently received the Lifetime Achievement Award for his contributions as a parliamentarian in the LokSabha from Vice President Hamid Ansari.
(a) A B Bajpai
(b) L K Advani
(c) Yashwant Sinha
(d) Murli Manohar Joshi
(e) Narendra Modi

S2. Ans.(b)
Sol. Veteran BJP leader L.K. Advani received the Lifetime Achievement Award for his contributions as a parliamentarian in the LokSabha. JD-U leader SharadYadav also received the Lifetime Achievement Award as a RajyaSabha representative from Vice President Hamid Ansari.

Q3. According to Forbes Middle East report, Sheikha Lubna Al Qasimi has topped a poll of the most powerful Arab women in government for 2017. She is the ________________ in UAE Government.
(a) Minister of State for Education
(b) Minister of State for Human Resource
(c) Minister of State for Petroleum
(d) Minister of State for Defence
(e) Minister of State for Tolerance

S3. Ans.(e)
Sol. SheikhaLubna Al Qasimi, the UAE Minister of State for Tolerance has topped a poll of the most powerful Arab women in government for 2017, according to Forbes Middle East.

Q4. Forbes is an American business magazine and was founded in __________.
(a) 1915
(b) 1910
(c) 1917
(d) 1904
(e) 1924

S4. Ans.(c)
Sol. Forbes is an American business magazine and was founded in 1917.

Q5. Which of the following country has recently become the 35th country to join the International Solar Alliance (ISA)?
(a) Australia
(b) Denmark
(c) Sweden
(d) Russia
(e) Austria

S5. Ans.(a)
Sol. Australia became the 35th country to join the International Solar Alliance (ISA), an initiative launched by Prime Minister NarendraModi in November 2015 in Paris. It is co-led by India and France.

Q6. Odisha Chief Minister Naveen Patnaik has recently dedicated to the nation the state's longest bridge. The Bridge has been named after ________________. 
(a) LalBahadurShastri
(b) AtalBihariBajpai
(c) Subhash Chandra Bose
(d) Netaji Subhas Chandra Bose
(e) Mahatma Gandhi

S6. Ans.(d)
Sol. Odisha Chief Minister Naveen Patnaik dedicated to the nation the state's longest bridge and named it after NetajiSubhas Chandra Bose.

Q7. The International Solar Alliance (ISA) is co-led by which of the following two countries?
(a) France and USA
(b) India and Russia
(c) India and France
(d) India and Japan
(e) Japan and Indonesia

S7. Ans.(c)
Sol. The International Solar Alliance (ISA) is co-led by India and France.

Q8. GSL, a MiniratnaDefence Public Sector Undertaking (DPSU) has recently signed an MoU for the financial year 2017-18 with Ministry of Defence. GSL stands for __________________.
(a) Goa Shipyard Limited
(b) Gujarat Shipyard Limited
(c) Gandhinagar Shipyard Limited
(d) Gujarat Shipdock Limited
(e) Goa Shipdock Limited

S8. Ans.(a)
Sol. Goa Shipyard Limited (GSL), a MiniratnaDefence Public Sector Undertaking (DPSU) signed anMoU for the financial year 2017-18 with Ministry of Defence.

Q9. The International Solar Alliance (ISA) is an initiative to make developing countries self-reliant in Solar Energy. It was launched in ________.
(a) 2001
(b) 2017
(c) 2010
(d) 2015
(e) 2014

S9. Ans.(d)
Sol. The International Solar Alliance (ISA) is an initiative launched by Prime Minister NarendraModi in November 2015 in Paris, France. It is co-led by India and France.

Q10.  Forbes has recently released a list of the top 100 most powerful Arab business women for 2017. Which of the following country represents the highest number of women in that list?
(a) USA
(b) Egypt
(c) UAE
(d) Sweden
(e) Denmark

S10. Ans.(c)
Sol.  Forbes has also released a list of the top 100 most powerful Arab business women for 2017, and the UAE represents the highest number of women, with 18, followed by Egypt, with 16.

You may also like to Read: