Current Affairs Questions for NABARD Grade A Exam: 22nd July 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions-for-NABARD-Grade-A-Exam

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With NABARD Grade A and B round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for NABARD Grade A and B Prelims so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. Asian Development Bank supplement report India is expected to achieve the projected growth rate of _______ per cent in 2017.
(a) 6.8 per cent
(b) 7.4 per cent
(c) 7.2 per cent
(d) 7.0 per cent
(e) 7.6 per cent

S1. Ans.(b)
Sol. According, to Asian Development Bank supplement report India is expected to achieve the projected growth rate of 7.4 per cent in 2017 and further up to 7.6 per cent next year on strong consumption demand, with South Asia leading the growth chart in Asia and the Pacific.

Q2. Ram Nath Kovind has been elected as ____________ President of India.
(a) 16th
(b) 15th
(c) 13th
(d) 12th
(e) 14th

S2. Ans.(e)
Sol. The NDA candidate Ram Nath Kovind has been declared by the Secretary General of Lok Sabha Anoop Mishra as elected President of India. Mr Kovind got 7,02,044 votes while his opponent, the joint Opposition candidate Meira Kumar, got 3,67,314 out of a total of 10,69,358. Succeeding Pranab Mukherjee, Kovind will be sworn in as the 14th president of India on July 25.

Q3. Which among the following internet giant has launched 'Hire', a recruiting app for small- and medium-sized businesses that also integrates seamlessly with G Suite?
(a) Facebook
(b) IBM
(c) Google
(d) Yahoo
(e) Microsoft

S3. Ans.(c)
Sol. Google has launched 'Hire', a recruiting app for small- and medium-sized businesses that also integrates seamlessly with G Suite. It is a move to compete with Microsoft-owned LinkedIn.

Q4. Finance Minister Arun Jaitley released the NTFAP, which is a reflection of the Government’s commitment to implement the Trade Facilitation Agreement (TFA). NTFAP stands for-?
(a) National Trade Facilitation Action Plan
(b) National Trade Facilitation Action Programme
(c) National Trade Facilitation Action Product
(d) National Trade Facilitation Action People
(e) National Trade Facilitation Action Plastic

S4. Ans.(a)
Sol. Finance Minister Arun Jaitley released the National Trade Facilitation Action Plan (NTFAP). The WTO-Trade Facilitation Agreement (TFA) was a major milestone for the global trading system. NTFAP is a reflection of the Government’s commitment to implement the Trade Facilitation Agreement (TFA).

Q5. Which among the following banks will be selling personal loans of up to Rs 15 lakh through its ATMs that can be availed of by select salaried customers even if they haven't previously applied for one? 
(a) Bank of Baroda
(b) Axis Bank
(c) State Bank of India
(d) ICICI Bank
(e) HDFC Bank

S5. Ans.(d)
Sol. Largest private sector lender ICICI Bank will be selling personal loans of up to Rs 15 lakh through its ATMs that can be availed of by select salaried customers even if they haven't previously applied for one. The facility offers a bouquet of features- swift application in simple steps, multiple eligible loan amount options up to Rs. 15 lakh based on pre-checked CIBIL scores and instant transfer of the money to the customer’s account.

Q6. Which State will have eco-friendly bridges over a canal cutting across the tiger corridor linking?
(a) Karnataka
(b) Maharashtra
(c) Kerala
(d) Andhra Pradesh
(e) Telangana

S6. Ans.(e)
Sol. In a first of its kind, Telangana State will have eco-friendly bridges over a canal cutting across the tiger corridor linking the Tadoba-Andhari Tiger Reserve (TATR) in the Chandrapur district of Maharashtra with the forests in Telangana's Kumram Bheem Asifabad district.

Q7. India-Japan agreement for Cooperation in the Peaceful Uses of Nuclear Energy has come into force recently. Who is the present Prime-Minister of Japan?
(a) Xi Jinping
(b) Prayut Chan-o-cha
(c) Li Keqiang
(d) Shinzo Abe
(e) Yoshihiko Noda

S7. Ans.(d)
Sol. India-Japan agreement for Cooperation in the Peaceful Uses of Nuclear Energy has come into force recently. Foreign Secretary S Jaishankar and Ambassador of Japan to India Mr. Kenji Hiramatsu exchanged diplomatic notes in this regard. The agreement was signed on 11th November 2016 in Tokyo during Prime Minister Narendra Modi’s visit to Japan. Shinzo Abe is the PM of Japan.

Q8. Name the person, who has resigned from Rajya Sabha recently (in July 2017)?
(a) MS Gurupadaswamy
(b) Sachin Tendulkar
(c) Mayawati
(d) Hema Malini
(e) Manmohan Singh

S8. Ans.(c)
Sol. Bahujan Samaj Party chief Mayawati's resignation was accepted in Rajya Sabha after she met Vice President Hamid Ansari, the chairman of the Rajya Sabha, with a second letter, a one-line handwritten note.

Q9. Who has been appointed brand icon of Pro Kabaddi League franchise Tamil Thalaivas, co-owned by India batting legend Sachin Tendulkar?
(a) Rajinikanth
(b) Kamal Haasan
(c) Akkineni Nagarjuna
(d) SS Rajamouli
(e) Prabhas

S9. Ans.(b)
Sol. Tamil film actor Kamal Haasan has been appointed brand icon of Pro Kabaddi League franchise Tamil Thalaivas, co-owned by India batting legend Sachin Tendulkar.

Q10. President Pranab Mukherjee has inaugurated the Bicentenary celebration of Paika Rebellion of ______ organised by the Union Ministry of Culture in New Delhi.
(a) Odisha
(b) Punjab
(c) Bihar
(d) Kerala
(e) Telangana

S10. Ans.(a)
Sol. President Pranab Mukherjee inaugurated the Bicentenary celebration of Paika Rebellion of Odisha organised by the Union Ministry of Culture in New Delhi. Many scholars, researchers and historians have opined that the Paika Rebellion of 1817 was India’s first organised armed rebellion against British Raj.

Q11. Which among the following organisation has entered into a pact with the European Securities and Markets Authority (ESMA) for the exchange of information concerning Central Counterparties (CCPs)?  
(a) SEBI
(b) NABARD
(c) RBI
(d) SIDBI
(e) IRDAI

S11. Ans.(a)

Sol. Markets regulator SEBI has entered into a pact with the European Securities and Markets Authority (ESMA) for the exchange of information concerning Central Counterparties (CCPs). CCPs are entities that help facilitate clearing and settlement activities. The MoU establishes cooperation arrangements, including the exchange of information regarding CCPs which are established and authorised or recognised in India by SEBI and which have applied for EU recognition under EMIR.

Q12. Which among the following state government has launched a special portal called “Janahitha” to receive complaints from the public?
(a) Kerala
(b) Telangana
(c) Rajasthan
(d) Madhya Pradesh
(e) West Bengal

S12. Ans.(b)
Sol. The Telangana government launched a special portal called “Janahitha” to receive complaints from the public. The programme was inaugurated in Suryapet district on a pilot basis by Telangana Energy minister G Jagadish Reddy. The portal, which has been developed by Telangana’s IT department, is a single window for all grievances and their redressal management.

Q13. ____________ has signed MoU with Defence Research and Development Organisation (DRDO) to raise one regiment of the Advanced Medium Range Surface to Air Missiles (MRSAM) defence system.
(a) Indian Navy
(b) Defence Ministry
(c) Indian Army
(d) Indian Airforce
(e) None of the given options is true

S13. Ans.(c)
Sol. The Indian Army has signed MoU with Defence Research and Development Organisation (DRDO) to raise one regiment of the Advanced Medium Range Surface to Air Missiles (MRSAM) defence system. The MRSAM is an advanced, all weather, mobile, land-based air defence system. It can shoot down enemy ballistic missiles, aircraft, helicopters, drones, surveillance aircraft and AWACS aircraft.  It is capable of engaging multiple aerial targets at ranges of more than 50 km. The system will be jointly developed by Israel Aerospace Industries (IAI) and DRDO with the involvement of DPSUs and private sectors.

Q14. Who is the present Chairman of Securities and Exchange Board of India (SEBI)?
(a) UK Sinha
(b) HK Bhanbhanwala
(c) Urjit Patel
(d) Ajay Tyagi
(e) TS Vijayan

S14. Ans.(d)
Sol. Ajay Tyagi is present Chairman of Securities and Exchange Board of India (SEBI).

Q15. Who is the present Chief of Indian Army?
(a) General Ram Kripal Morya
(b) General Dalbir Singh Suhag
(c) General Bipin Singh
(d) General VK Singh

S15. Ans.(e)
Sol. Present Chief of Indian Army is General Bipin Rawat.

You may also like to Read: