Current Affairs Questions for NABARD Grade A Exam: 5th July 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions-for-NABARD-Grade-A-Exam

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With  NABARD Grade A and B round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for NABARD Grade A and B Prelims so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. The Centre and Asian Development Bank (ADB) has signed a ______________ million dollar loan for improving connectivity as well as transport efficiency and safety on State Highways of Rajasthan. 
(a) 1500 million dollar
(b) 535 million dollar
(c) 1000 million dollar
(d) 1200 million dollar
(e) 220 million dollar

S1. Ans.(e)
Sol. The Centre and Asian Development Bank (ADB) has signed a 220 million dollar loan for improving connectivity as well as transport efficiency and safety on State Highways of Rajasthan. The loan is the first tranche of the 500 million dollar Rajasthan State Highways Investment Program, approved by ADB Board in May this year.

Q2. The indigenously developed QRSAM short-range missile, which has a capability of engaging multiple targets was successfully test-fired from a test range along the Odisha coast. What is the meaning of "SAM" in QRSAM? 
(a) Symbol-to-Air Missile
(b) Surface-to-Air Mission
(c) Surface-to-Agency Missile
(d) Surface-to-Air Missile
(e) None of the given options is true

S2. Ans.(d)
Sol. The indigenously developed Quick Reaction Surface-to-Air (QRSAM) short-range missile, which has a capability of engaging multiple targets was successfully test-fired from a test range along the Odisha coast. The missile has a strike range of 25 km to 30 km.

Q3. Aadhaar architect Nandan Nilekani and Helion Venture’s Sanjeev Aggarwal have launched an investment fund called Fundamentum with a corpus of _________ to back startups looking for growth capital.
(a) $1500 million
(b) $2000 million
(c) $100 million
(d) $500 million
(e) $1000 million

S3. Ans.(c)
Sol. Aadhaar architect Nandan Nilekani and Helion Venture’s Sanjeev Aggarwal have launched an investment fund called Fundamentum with a corpus of $100 million to back startups looking for growth capital.

Q4. Who is the present president of the Asian Development Bank (ADB)?
(a) Jin Liqun
(b) Takehiko Nakao
(c) Lin Quinan
(d) Jim Yong Kim
(e) Haruhiko Kuroda

S4. Ans.(b)
Sol. Takehiko Nakao is present president of the Asian Development Bank.

Q5. The indigenously developed QRSAM short-range missile, which has a capability of engaging multiple targets was successfully test-fired from a test range along the Odisha coast. The missile has a strike range of-
(a) 25 km to 30 km
(b) 55 km to 60 km
(c) 50 km to 55 km
(d) 75 km to 90 km
(e) 125 km to 130 km

S5. Ans.(a)
Sol. The indigenously developed Quick Reaction Surface-to-Air (QRSAM) short-range missile, which has a capability of engaging multiple targets was successfully test-fired from a test range along the Odisha coast. The missile has a strike range of 25 km to 30 km. Designed to be a quick reaction missile, it involves an all- weather weapon system capable of tracking and firing. The missile was test-fired from a truck-mounted canister launcher from launch complex-3 at the Integrated Test Range (ITR) at Chandipur, Odisha.

Q6. Who is Nandan Nilekani-
(a) Former governor of RBI
(b) Former chairman of UIDAI
(c) Former chairman of NABARD
(d) Former chairman of NPCI
(e) Former chairman of SBI

S6. Ans.(b)
Sol. Nandan Nilekani is an Indian entrepreneur, bureaucrat and politician. He was the Chairman of the Unique Identification Authority of India (UIDAI), After a successful career at Infosys.

Q7. The Financial Stability Board (FSB), an international body for the global financial system, has placed _______ in the league of countries that are 'compliant or largely compliant’ on the implementation of priority area reforms.
(a) Canada
(b) Japan
(c) India
(d) China
(e) Germany

S7. Ans.(c)
Sol. The Financial Stability Board (FSB), an international body for the global financial system, has placed India in the league of countries that are 'compliant or largely compliant’ on the implementation of priority area reforms. Ahead of the G20 Summit in Germany to be attended by Prime Minister Narendra Modi, among other world leaders, the FSB has submitted its status report on progress in financial regulatory reforms in various jurisdictions, including India.

Q8. Which among the following Nort-Eastern state has been declared as “disturbed area” for six more months under the Armed Forces (Special Powers) Act (AFSPA), which empowers security forces to conduct operations anywhere without any prior notice recently (first week of July 2017)?
(a) Assam
(b) Manipur
(c) Mizoram
(d) Sikkim
(e) Nagaland

S8. Ans.(e)
Sol. Entire Nagaland has been declared as “disturbed area” for six more months under the Armed Forces (Special Powers) Act (AFSPA), which empowers security forces to conduct operations anywhere without any prior notice in first week of July 2017. In a gazette notification, the home ministry stated it is of the opinion that the area comprising the whole of Nagaland is in such a “disturbed and dangerous condition” that the use of armed forces in aid of the civil power is necessary.

Q9. ___________ is an annual Buffalo Race held traditionally under the sponsorship of local landlords and households, in coastal Karnataka, India.
(a) Kambala
(b) Jallikattu
(c) Somayarth
(d) Karsaam
(e) None of the given options is true

S9. Ans.(a)
Sol. Kambala is an annual Buffalo Race held traditionally under the sponsorship of local landlords and households, in coastal Karnataka, India.

Q10. In which among the following year, the Financial Stability Board (FSB) was established as the successor to the Financial Stability Forum (FSF)?
(a) 1945
(b) 1982
(c) 1991
(d) 2009
(e) 1956

S10. Ans.(d)
Sol. The FSB was established in April 2009 as the successor to the Financial Stability Forum (FSF).

Q11. Who is Chief Minister of Nagaland?
(a) Takam Pario
(b) Pawan Kumar Chamling
(c) Lal Thanhawla
(d) Nongthombam Biren Singh
(e) Dr Shurhozelie Liezietsu

S11. Ans.(e)
Sol. Dr Shurhozelie Liezietsu is Chief Minister of Nagaland.

Q12. Who Governor of Karnataka?
(a) Mridula Sinha
(b) P Sathasivam
(c) ESL Narasimhan
(d) Vajubhai Vala
(e) C Vidyasagar Rao

S12. Ans.(d)
Sol. Vajubhai Vala is Governor of Karnataka.

Q13. Name the person, who has been appointed as the next Chief Election Commissioner of India?
(a) Rajkiran Rai G
(b) Navin Chawla
(c) Achal Kumar Joti
(d) SY Quraishi
(e) Krishna R Urs

S13. Ans.(c)
Sol. Achal Kumar Joti has been appointed as the next Chief Election Commissioner, the Law Ministry informed. Chief Election Commissioner Nasim Zaidi is demitting office in July 2017. Mr Joti, the former Chief Secretary of Gujarat, assumed the role of Election Commissioner in May 2015. Born on January 23, 1953, Mr Joti will have a tenure of less than 10 months as ECs demit office at the age of 65.

Q14. Which among the following Bank has terminated joint venture agreement with Fairfax Financial Holdings?
(a) Axis Bank
(b) ICICI Bank
(c) HDFC Bank
(d) Kotak Mahinda Bank
(e) South Indian Bank

S14. Ans.(b)
Sol. In pursuance of the proposed sale of a part of its shareholding in ICICI Lombard General Insurance Company (ICICI General) via an initial public offering, ICICI Bank said its joint venture agreement with Canada-based investment firm Fairfax Financial Holdings has been terminated.

Q15. Fairfax Financial is a financial holding company based in-
(a) Canada
(b) Germany
(c) USA
(d) Japan
(e) France

S15. Ans.(a)
Sol. Canada-based Fairfax Financial Holdings Limited is a holding company which, through its subsidiaries, is engaged in property and casualty insurance and reinsurance and investment management. Fairfax’s corporate objective is to achieve a high rate of return on invested capital and build long-term shareholder value.