Current Affairs Questions for NABARD Grade A Exam: 6th July 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions-for-NABARD-Grade-A-Exam

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With  NABARD Grade A and B round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for NABARD Grade A and B Prelims so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. With which of the following country, India has recently started a 14-day joint military training exercise in Himachal Pradesh?
(a) Oman
(b) Australia
(c) Nigeria
(d) Thailand
(e) Israel

S1. Ans.(d)
Sol. A 14-day joint military training exercise between India and Thailand started in Himachal Pradesh. The joint exercise of the Indian Army with the Royal Thailand Army commenced at Bakloh in Chamba district.

Q2. An international body which focuses on climate policies has ranked TERI among the top think tanks in the world. What does 'R' stands for in TERI?
(a) Reprise
(b) Resources
(c) Recommended
(d) Reformation
(e) Report

S2. Ans.(b)
Sol. An international body which focuses on climate policies has ranked The Energy Resources Institute (TERI) among the top think tanks in the world. TERI was ranked number two by the International Center for Climate Governance (ICCG).

Q3. Who is the present Director General of TERI?
(a) Vijay Kumar
(b) Anand Mehta
(c) Ajay Mathur
(d) Sandeep Mahesh
(e) Aditya Kumar

S3. Ans.(c)
Sol. Ajay Mathur is Director General of TERI - The Energy & Resources Institute, and a member of the Prime Minister's Council on Climate Change.

Q4. Name the Himachal Pradesh director general of police (DGP) who has been recently appointed as the new chief of the National Disaster Response Force (NDRF).
(a) Kumar Sehgal
(b) Sanjay Kumar
(c) Sameer Malhotra
(d) Sanjay Dubey
(e) Hemant Karmakar

S4. Ans.(b)
Sol. Himachal Pradesh director general of police (DGP) Sanjay Kumar has been appointed as the new chief of the National Disaster Response Force (NDRF).

Q5. National Disaster Response Force (NDRF) is headquartered in _____________.
(a) Jaipur
(b) Mumbai
(c) New Delhi
(d) Kolkata
(e) Chennai

S5. Ans.(c)
Sol. NDRF was formed in 2006. It is headquartered in New Delhi.

Q6. The Karnataka government has launched the scheme named _____________ to identify and nurture innovative start-ups.
(a) Start-up with us
(b) Start-up-50
(c) Start with us
(d) Elevated-50
(e) Elevate 100

S6. Ans.(e)
Sol. The Karnataka government has launched the ‘Elevate 100’ scheme to identify and nurture innovative start-ups. The aim is to identify 100 most innovative start-ups in the state to elevate them to the next level of success.

Q7. Name the new fast-growing Israeli flower that has been recently named after Prime Minister NarendraModi, in a special gesture to mark the first visit of an Indian Premier to the Jewish nation.
(a) Crysanthumun
(b) Amaryllis
(c) Callistemon
(d) Ranunculus
(e) Sakura

S7. Ans.(a)
Sol. A new fast-growing Israeli flower was today named after Prime Minister NarendraModi, in a special gesture to mark the first visit of an Indian premier to the Jewish nation. Israeli Crysanthumun flower will now be called “MODI”.

Q8. Who was the counterpart of PM Modi on the visit of PM to Israel?
(a) Ehud Olmert
(b) Ariel Sharon
(c) Benjamin Netanyahu
(d) Ehud Barak
(e) Shimon Peres

S8. Ans.(c)

Sol. Benjamin Netanyahu is the PM of Israel. The Capital of Israel is Jerusalem.

Q9. The United Forum of Bank Unions has decided to observe ____________ as ‘Save public sector banks’ day.
(a) 15 July
(b) 19 July
(c) 10 July
(d) 6 July
(e) 12 July

S9. Ans.(b)
Sol. The United Forum of Bank Unions has decided to observe July 19, the 48th anniversary of nationalization of major banks, as ‘Save public sector banks’ day.

Q10. Prayut Chan-o-cha is the present Prime Minister of which country?
(a) South Korea
(b) Japan
(c) Thailand
(d) Indonesia
(e) Oman

S10. Ans.(c)
Sol. Prayut Chan-o-cha is the present Prime Minister of Thailand. Bangkok is the capital of Thailand.
Its currency is Thai baht.

You may also like to Read: