Current Affairs Questions for NABARD Grade A Exam: 7th July 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions-for-NABARD-Grade-A-Exam

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With NABARD Grade A and B round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for NABARD Grade A and B Prelims so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. The Ministry of Power has recently launched an e-bidding portal for domestic coal-based IPPs. IPP stands for ______________. 
(a) Internal Power Producer
(b) Independent Power Producer
(c) Independent Paper Producer
(d) International Power Products
(e) Internal Pepper Producer

S1. Ans.(b)
Sol. The Ministry of Power launched a portal for optimum utilisation of domestic coal by independent power producer (IPP). An official statement said this web portal would save the consumer close to Rs. 20,000 crore five years down the line.

Q2. Pankaj Advani-led Indian team beat Pakistan to clinch Asian Snooker Championship 2017. The Championship was held in _____________.
(a) Indonesia
(b) Uzbekistan
(c) Azerbaijan
(d) Kyrgyzstan
(e) China

S2. Ans.(d)
Sol. India’s leading cueist Pankaj Advani teamed up with Laxman Rawat to demolish Pakistan in the final of the Asian Team Snooker Championship in Bishkek, Kyrgyzstan. Advani pieced together a brilliant break of 83 to seal the first tie of the best-of-five final.

Q3. A total of seven agreements were signed between India and Israel in sectors ranging from agriculture to water conservation. The Capital of Israel is ___________________.
(a) Eilat
(b) Tiberias
(c) Jerusalem
(d) Safed
(e) Jaffa

S3. Ans.(c)
Sol. A total of seven agreements were signed between India and Israel in sectors ranging from agriculture to water conservation and space as they sought to deepen ties beyond high-priced defence deals. Benjamin Netanyahu is the PM of Israel. The Capital of Israel is Jerusalem.

Q4. China-based Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) announced its approval to a $329 million loan to build access roads across 4,000 villages in _____________.
(a) Assam
(b) Gujarat
(c) Madhya Pradesh
(d) Himachal Pradesh
(e) Meghalaya

S4. Ans.(b)
Sol. China-based Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) announced its approval to a $329 million loan to build access roads across 4,000 villages in Gujarat.

Q5. Trilateral Malabar naval exercise will start in this month (July) among which of the following three countries?
1. India
2. America
3. China
4. Japan
5. Sri Lanka
(a) 1, 2 and 4
(b) 1, 3 and 2
(c) 2, 4 and 5
(d) 3, 4, and 5
(e) 2, 3, and 4

S5. Ans.(a)
Sol. The Malabar naval exercise involving Indian, American and Japanese navies will kick start on July 10 in the Bay of Bengal. A sizeable number of aircraft, naval ships and nuclear submarines of the navies of the three countries will be part of the annual exercise, considered a major war game in the region.

Q6. Who is the Present President of the Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB)?
(a) Takehiko Nakao
(b) Sun Ban Kin
(c) Aung Jan Li
(d) Jin Liqun
(e) San Jin Pi

S6. Ans.(d)
Sol. Jin Liqun is present president of the Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB).

Q7. Which of the following state has become the last to pass GST bill?
(a) Haryana
(b) Sikkim
(c) Jammu and Kashmir
(d) Assam
(e) Goa

S7. Ans.(c)
Sol. Jammu and Kashmir Assembly adopted a resolution to implement the goods and services tax (GST), bringing the state’s indirect taxation into the new unified tax regime that the rest of the country adopted on 1 July at a landmark ceremony in Parliament. With this Jammu and Kashmir has become the last state to pass the GST bill in the state.

Q8. The 10th India-Jordan Trade and Economic Joint Committee (TEJC) Meeting was held recently in _______________.
(a) Mumbai
(b) Chennai
(c) Bengaluru
(d) Chandigarh
(e) New Delhi

S8. Ans.(e)
Sol. The 10TH India-Jordan Trade and Economic Joint Committee (TEJC) Meeting was held in New Delhi under the co-chairs of Smt. Nirmala Sitharaman, Minister of State (Independent Charge) for Commerce and Industry, (India) and Mr Yarub Qudah, Minister of Industry, Trade and Supply (Jordan).

Q9. Name the Union Minister who has inaugurated the 9th edition of Delhi Dialogue recently.
(a) Mr Kalraj Mishra
(b) Smt. Sushma Swaraj
(c) Mr Anant Geete
(d) Mr Jual Oram
(e) Mr Prakash Javadekar

S9. Ans.(b)
Sol. External Affairs Minister Sushma Swaraj has inaugurated the 9th edition of Delhi Dialogue. Under this program, the premier annual track 1.5 events to discuss politico-security, the economic and socio-cultural engagement between India and the Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) in Delhi.

Q10. Who is the Minister of State (Independent Charge) for Commerce and Industry of India?
(a) Smt. Sushma Swaraj
(b) Mr Sandeep Bhanwala
(c) Smt. Meira Kumar
(d) Smt. Nirmala Sitharaman
(e) Smt. Uma Bharti

S10. Ans.(d)
Sol. Smt. Nirmala Sitharaman is the Minister of State (Independent Charge) for Commerce and Industry of India.

Q11. Name the Person who has been appointed as the next Ambassador of India to Indonesia.
(a) Sandeep Madhok
(b) Deepak Kushwaha
(c) Pradeep Kumar Rawat
(d) Mohak Das
(e) Saurabh Bansal

S11. Ans.(c)
Sol. Pradeep Kumar Rawat, presently a Joint Secretary in the Ministry of External Affairs (MEA), has been appointed as the next Ambassador of India to Indonesia.

Q12. The Meeting of BRICS Ministers of Education was held recently in ___________.
(a) China
(b) Brazil
(c) India
(d) Sri Lanka
(e) South Africa

S12. Ans.(a)
Sol. Meeting of BRICS Ministers of Education was held in Beijing, China. The Indian delegation was led by Shri Prakash Javadekar, Minister of Human Resource Development, India. The delegation of all the five BRICS countries participated in the two-day deliberations.

Q13. Joko Widodo is the current president of ___________.
(a) Oman
(b) Indonesia
(c) Uganda
(d) Rwanda
(e) Argentina

S13. Ans.(b)
Sol. The capital of Indonesia is Jakarta. Joko Widodo is the current president of Indonesia.

Q14. Tata Global Beverages Ltd. has recently appointed ___________ as the Chairman of its board with immediate effect.
(a) Harish Bhat
(b) Cyrus Mistry
(c) Vinay Kushal
(d) N Chandrasekaran
(e) Swaroop Saroha

S14. Ans.(d)
Sol. Tata Global Beverages Ltd. appointed Natarajan Chandrasekaran as the Chairman of its board with immediate effect. Chandrasekaran will succeed Harish Bhat.

Q15. Indian football team has risen to _____ rank, best in two decades as per current FIFA Rankings.
(a) 94th
(b) 100th
(c) 90th
(d) 97th
(e) 96th

S15. Ans.(e)
Sol. Indian football team has risen to 96th rank, best in two decades as per current FIFA Rankings.

You may also like to Read: