Current Affairs Questions for NABARD Grade A Exam: 9th July 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions-for-NABARD-Grade-A-Exam

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With NABARD Grade A and B round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for NABARD Grade A and B Prelims so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. The G-20 Summit of 20 powerful nations, focused mainly on combating terrorism was held recently in ___________.
(a) Brussels, Belgium
(b) Paris, France
(c) New York, USA
(d) Hamburg, Germany
(e) Geneva, Switzerland

S1. Ans.(d)
Sol. The 12th Edition of G-20 Summit was held recently in Hamburg, Germany. The G20, or group of 20, is an international meeting between heads of states, finance ministers and central bank governors from the world’s leading economies.

Q2. 122 countries had recently approved the first-ever treaty to ban nuclear weapons at the UN meeting boycotted by all nuclear-armed nations. In which year Japan had suffered the nuclear attack in Hiroshima and Nagasaki?
(a) 1944
(b) 1945
(c) 1942
(d) 1914
(e) 1912

S2. Ans.(b)
Sol. 122 countries approved the first-ever treaty to ban nuclear weapons at the UN meeting boycotted by all nuclear-armed nations. One country, the Netherlands voted against while Singapore abstained. Japan had suffered the nuclear attack in Hiroshima and Nagasaki in 1945 during Second World War.

Q3. Centre Government has recently launched an app named ___________ to verify the accurate tax rate on commodity and services under the Goods and Services Tax (GST) regime.
(a) Know Taxes
(b) Know GST
(c) GST Rates Finder
(d) All About GST
(e) GST Calculator

S3. Ans.(c)
Sol. Centre has launched an app – GST Rates Finder to verify the accurate tax rate on commodity and services under the Goods and Services Tax (GST) regime. Finance Minister Arun Jaitley launched the app in New Delhi.

Q4. Name the globally renowned champion for the cause of autism spectrum disorder who has been recently appointed as the WHO's goodwill ambassador for autism in the world body's Southeast Asia region.
(a) Saima Wazed Hossain
(b) Sylvie Vartan
(c) Jet Li
(d) Yohei Sasakawa
(e) Peng Liyuan

S4. Ans.(a)
Sol. Saima Wazed Hossain, a globally renowned champion for the cause of autism spectrum disorder has been appointed as the WHO's goodwill ambassador for autism in the world body's Southeast Asia region. Her appointment is for a period of two years.

Q5. The G-20 Summit concluded recently. This was the _______ edition of Summit.
(a) 14th
(b) 16th
(c) 12th
(d) 10th
(e) 15th

S5. Ans.(c)
Sol. The G-20 Summit concluded recently in Hamburg, Germany. This was the 12th edition of the G20 Summit.

Q6. Who is the present Director-General of World Health Organization?
(a) Margaret Chan
(b) Takehiko Nakao
(c) Ban Ki Moon
(d) Tedros Adhanom Ghebreyesus
(e) San Li Aung

S6. Ans.(d)
Sol. Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus is the Director-General of WHO for the term of 5 Years.

Q7. Name the Program that was launched recently in New Delhi which connects students with the scientists.
(a) Smapark
(b) Jigyasa
(c) Ruchi
(d) Prerana
(e) Sadbhav

S7. Ans.(b)
Sol. Jigyasa, a student- scientist connect program was officially launched in New Delhi recently. Council of Scientific and Industrial Research (CSIR), has joined hands with Kendriya Vidyalaya Sangathan (KVS) to implement this program.

Q8. The Reserve Bank of India has recently allowed _____________ to sell and market the new pension scheme (NPS).
(a) NBFCs
(b) All Private Banks
(c) Payment Banks
(d) Regulatory Bodies
(e) None of the given options is true

S8. Ans.(a)
Sol. The Reserve Bank of India has allowed systematically important non-banking finance companies (NBFCs) to sell and market the new pension scheme (NPS).

Q9. With which of the following Bank, Private life insurance company Canara HSBC Oriental Bank of Commerce Life Insurance has entered into an alliance for marketing various life insurance products?
(a) Bandhan Bank
(b) DCB Bank
(c) Dhanlaxmi Bank
(d) Federal Bank
(e) HDFC Bank

S9. Ans.(c)
Sol. Private life insurance company Canara HSBC Oriental Bank of Commerce Life Insurance has entered into an alliance with the Kerala-based Dhanlaxmi Bank for marketing various life insurance products. As part of the agreement, the Bank will be a corporate agent for 3 years.

Q10. Which among the following leader had hosted this year’s G20 Summit?
(a) Donald Trump
(b) Angela Merkel
(c) Vladimir Putin
(d) Emmanuel Macron
(e) Narendra Modi

S10. Ans.(b)
Sol. German Chancellor Angela Merkel had hosted this year’s G20 Summit in Hamburg, Germany.

You may also like to Read: