Current Affairs Questions for NICL AO Mains Exam: 21st June 2017

Dear Readers,

Current Affairs Questions for NICL AO Mains Exam

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With  NICL AO Mains Exam round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for NICL AO Mains Exam so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. Name the person to which the government has roped in to promote Goods and Services Tax (GST).
(a) Salman Khan
(b) Sachin Tendulkar
(c) Hema Malini
(d) Amitabh Bachchan
(e) Anupam Kher

S1. Ans.(d)
Sol. The government has roped in Bollywood megastar Amitabh Bachchan to promote Goods and Services Tax (GST), ahead of the sweeping tax reform’s implementation scheduled from July 1.

Q2. India has recently won six medals in the Wushu competition of the first ever BRICS Games. The game was concluded recently in _____________.
(a) Beijing, China
(b) Guangzhou, China
(c) Jakarta, Indonesia
(d) Tokyo, Japan
(e) New Delhi, India

S2. Ans.(b)
Sol. India won six medals in the Wushu competition of the first ever BRICS Games, which concluded in Guangzhou, China recently. The medals haul comprised two each in gold, silver, and bronze.

Q3. The President of Afghanistan has recently inaugurated the first Afghanistan-India air corridor at the Kabul International Airport. Who is the present President of Afghanistan?
(a) Hamid Karzai
(b) Abdul Kabir
(c) Ashraf Ghani
(d) Mohammad Rabbani
(e) Burhanuddin Rabbani

S3. Ans.(c)
Sol. Afghan President Ashraf Ghani inaugurated the first Afghanistan-India air corridor at the Kabul International Airport. The corridor is a direct route that will bypass Pakistan and is meant to improve commerce in Afghanistan.

Q4. Indian Mars Orbiter Mission (MOM) also called Mangalyaan has recently completed 1000 Earth days in its orbit. Which one of the following vehicle had launched Mars Orbiter Mission Spacecraft?
(a) PSLV-C25
(b) PSLV-B30
(c) GSLV-A14
(d) PSLV-C35
(e) GSLV-B35

S4. Ans.(a)
Sol. Indian Mars Orbiter Mission (MOM) also called Mangalyaan completes 1000 Earth days in its orbit on 19th June 2017. The interplanetary mission of ISRO was launched on 5th November, 2013. It was inserted into Martian orbit on 24th September, 2014 in its first attempt. PSLV-C25 launched Mars Orbiter Mission Spacecraft from the First Launch Pad at Satish Dhawan Space Centre SHAR, Sriharikota.

Q5. The World Refugee Day is observed across the world on _______________.
(a) 15 June
(b) 20 June
(c) 21 June
(d) 22 June
(e) 25 June

S5. Ans.(b)
Sol. The World Refugee Day is observed across the world on 20 June to commemorate the strength, courage, and perseverance of millions of refugees. The day is celebrated by United Nations.

Q6. Name the iconic place in India that has acquired an 'image trademark', making it the first building in the country to get intellectual property rights protection for its architectural design.
(a) City Palace, Jaipur
(b) Rajabai Clock Tower, Mumbai
(c) Taj Mahal Palace Hotel, Mumbai
(d) National Museum, New Delhi
(e) Secretariat Building, New Delhi

S6. Ans.(c)
Sol. The iconic Taj Mahal Palace hotel in the Mumbai City has acquired an 'image trademark', making it the first building in the country to get intellectual property rights protection for its architectural design. So, it had joined the elite and small club of trademarked properties in the world which includes the Empire State Building in New York, the Eiffel Tower in Paris and Sydney Opera House.

Q7. Shri Piyush Goyal, Minister of State (IC) for Power, Coal, New and Renewable Energy and Mines has recently launched the ECBC 2017 that prescribes the energy performance standards for new commercial buildings to be constructed across India. What does 'BC' stands for in ECBC?
(a) Brokerage Code
(b) Business Code
(c) Backbone Code
(d) Building Code
(e) Back up Code

S7. Ans.(d)
Sol. Shri Piyush Goyal, Minister of State (IC) for Power, Coal, New and Renewable Energy and Mines launched the Energy Conservation Building Code 2017 (ECBC 2017). Developed by Ministry of Power and Bureau of Energy Efficiency (BEE), ECBC 2017 prescribes the energy performance standards for new commercial buildings to be constructed across India.

Q8. India has become the __________ country to ratify the United Nations International Convention on Road Transports, TIR.
(a) 80th
(b) 75th
(c) 71st
(d) 81st
(e) 85th

S8. Ans.(c)
Sol. India has become the 71st country to ratify the United Nations International Convention on Road Transports, TIR. The Convention is a multilateral treaty to boost International Transport of Goods. TIR is managed and developed by IRU - the world road transport organization.

Q9. International Convention on Road Transports, TIR is managed and developed by IRU - the world road transport organisation. IRU is headquartered in __________________.
(a) Geneva, Switzerland
(b) Brussels, Belgium
(c) New York, USA
(d) Shanghai, China
(e) Washington D.C., USA

S9. Ans.(a)
Sol. International Convention on Road Transports, TIR is managed and developed by IRU - the world road transport organization. IRU is headquartered in Geneva, Switzerland and was founded in 1948.

Q10. Against which of the following company IDBI Bank has started insolvency resolution process following a directive from the Reserve Bank of India (RBI)?
(a) Essar Steel
(b) Lanco Infratech Ltd.
(c) Monnet Ispat
(d) Alok Industries
(e) Jaypee Associates

S10. Ans.(b)
Sol. IDBI Bank has started insolvency resolution process against Lanco Infratech Ltd. following a directive from the Reserve Bank of India (RBI). While this is the first resolution process initiated by the lenders against 12 large borrowers identified by the RBI recently.

Q11. Who is the present CEO of IDBI Bank?
(a) Kishor Kharat
(b) Aditya Puri
(c) Mahesh Kumar Jain
(d) Ashwani Kumar
(e) Shikha Sharma

S11. Ans.(c)
Sol. The CEO of IDBI Bank is Mahesh Kumar Jain. Its headquarter is in Mumbai, Maharashtra.

Q12. Which one of the following online financial services marketplace has begun its operations in Malaysia to strengthen its presence in South East Asia?
(a) Paisa Bazar
(b) Naptol
(c) Book MyShow
(d) Bank Bazaar
(e) Flipkart

S12. Ans.(d)
Sol. Online financial services marketplace BankBazaar has begun its operations in Malaysia to strengthen its presence in South East Asia.

Q13. Minister for Science & Technology Dr Harshvardhan has recently launched a Mobile App named ________, on the occasion of International Yoga Day 2017 in New Delhi.
(a) Celebrating Yoga
(b) Yoga and Benefits
(c) The Yoga Effect
(d) Health and Yoga
(e) Yoga Day

S13. Ans.(a)
Sol. Minister for Science & Technology Dr. Harshvardhan launched a Mobile App “Celebrating Yoga” developed by Ministry of Science & Technology in New Delhi. The Mobile App has been developed by DST on the occasion of International Yoga Day (21 June) 2017. The purpose of the App is to popularize Yoga and encourage people to participate in it for a scientifically healthy living.

Q14. International Yoga Day is celebrated across the world on ___________.
(a) 25 June
(b) 20 June
(c) 28 June
(d) 23 June
(e) 21 June

S14. Ans.(e)
Sol. International Yoga Day is celebrated across the world on 21st June.

Q15. The defence arm of the Tata Group has signed an agreement with American firm ______________ to produce and export new generation F-16 fighter aircraft.
(a) ADT Corporation
(b) Lockheed Martin
(c) Foster-Miller, Inc.
(d) SPARTA, Inc.
(e) American Eurocopter

S15. Ans.(b)
Sol. The defence arm of the Tata Group has signed an agreement with American firm Lockheed Martin to produce and export new generation F-16 fighter aircraft, potentially kick-starting a mega ‘Make in India’ project.

You may also like to Read: