Current Affairs Questions for NICL AO Mains Exam: 22nd June 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions-for-NICL-AO-Mains-Exam-22nd-June-2017

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With NICL AO Mains Exam round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for NICL AO Mains Exam so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. What is the theme for the International Day of Yoga 2017 celebration?
(a) Yoga for Peace
(b) Yoga for Inner Peace
(c) Yoga for Global Harmony
(d) Yoga for Health
(e) Yoga for Thoughts

S1. Ans.(d)
Sol. The International Day of Yoga is celebrated across the world on 21 June. The theme for the 2017 celebration, organised by the Permanent Mission of India to the United Nations, is 'Yoga for Health.'

Q2. Name the Justice who has been nominated by India as its candidate for another nine-year term as judge of the International Court of Justice (ICJ), the principal judicial organ of the UN.
(a) Benegal Narsing Rau
(b) Dalveer Bhandari
(c) Nagendra Singh
(d) Kabir Nath Sehgal
(e) Ishanal Sarkar

S2. Ans.(b)
Sol. Justice DalveerBhandari has been nominated by India as its candidate for another nine-year term as judge of the International Court of Justice (ICJ), the principal judicial organ of the UN.

Q3. The International Court of Justice (ICJ) headquarters in ______________.
(a) The Hague, Netherlands
(b) Brussels, Belgium
(c) New York, USA
(d) Geneva, Switzerland
(e) Shanghai, China

S3. Ans.(a)
Sol. The ICJ headquarters in The Hague, Netherlands.

Q4. RamamaniIyengar Memorial Yoga Institute has been selected as the first recipient of the Prime Minister’s Award for outstanding contribution to promotion and development of Yoga. The Institute is located in ______________.
(a) Kolkata
(b) Mumbai
(c) Pune
(d) Lucknow
(e) Bengaluru

S4. Ans.(c)
Sol. RamamaniIyengar Memorial Yoga Institute, Pune has been selected as the first recipient of the Prime Minister’s Award for outstanding contribution to promotion and development of Yoga. The Institute has worked to spread Yoga, internationally, over a period of four decades.

Q5. With which one of the following countries India has signed a historical agreement to promote Cooperation in the Field of Archives?
(a) Russia
(b) Portugal
(c) France
(d) Egypt
(e) England

S5. Ans.(b)
Sol. India and Portugal have signed a historical agreement to promote Cooperation in the Field of Archives. As a first step under this agreement, the Torre do Tombo (National Archives of Portugal) handed over to the National Archives of India digital copies of 62 volumes of the collection known as ‘Moncoes do Reino’ (Monsoon correspondence).

Q6. Name the 19-year-old education activist who has been appointed as the newest and youngest Goodwill Ambassador of the United Nations Children's Fund (UNICEF).
(a) Eri Klas
(b) MalalaYousafzai
(c) Malene Birger
(d) Muzoon Almellehan
(e) Elizabeth Dallaire

S6. Ans.(d)
Sol. The United Nations Children's Fund (UNICEF) announced, on the World Refugee Day (20 June), the appointment of Muzoon Almellehan, a 19-year-old education activist, and Syrian refugee, as its newest – and youngest – Goodwill Ambassador.

Q7.  Which of the following Messenger app has in partnership with YES Bank to do free and instant bank-to-bank transfers?
(a) WhatApp Messenger
(b) Lime Messenger
(c) Hike Messenger
(d) Viber Messenger
(e) We Chat

S7. Ans.(c)
Sol. Hike Messenger launched the new version of the app with a completely new interface and the addition of a mobile wallet, in partnership with YES Bank. With Unified Payments Interface support enabled in Hike 5.0, users can now do free and instant bank-to-bank transfers with their friends.

Q8. With which one of the following banks, Meghalaya government has signed two MoUs as a part of an initiative towards migrating government transactions to digital mode?
(a) UCO Bank
(b) State Bank of India
(c) Allahabad Bank
(d) Bank of Baroda
(e) ICICI Bank

S8. Ans.(b)
Sol. Meghalaya government has signed two MoUs with the State Bank of India as a part of an initiative towards migrating government transactions to digital mode. With the implementation of the Goods and Services Tax(GST), these MoUs are expected to give dealers and other citizens the desired platform for conducting financial transactions with the state government on a digital platform.

Q9. Which of the following state Government has recently announced free education for girls in government schools and colleges from Nursery to PhD?
(a) Haryana
(b) Punjab
(c) Jharkhand
(d) Assam
(e) Jammu & Kashmir

S9. Ans.(b)
Sol. The Punjab Government has announced free education for girls in government schools and colleges from Nursery to PhD. This is the major step towards women empowerment by Punjab CM Captain Amarinder Singh.

Q10. Saudi Arabia's King Salman has appointed his son, Mohammed bin Salman, as heir, in a major reshuffle. What is the capital of Saudi Arabia?
(a) Dubai
(b) Amman
(c) Riyadh
(d) Abu Dhabi
(e) Damascus

S10. Ans.(c)
Sol. Saudi Arabia's King Salman has appointed his son, Mohammed bin Salman, as heir, in a major reshuffle. Riyadh is the capital of Saudi Arabia and its currency is Saudi riyal.

Q11. Name the Ayurveda physician who has been recently appointed as special secretary in Ayush Ministry.
(a) Sunil Agnihotri
(b) Junaid Khan
(c) Sameer Mahajan
(d) Rajesh Kotecha
(e) Mallikarjan Khadge

S11. Ans.(d)
Sol. Ayurveda physician ‘Vaidya’ Rajesh Kotecha has been appointed as special secretary in Ayush Ministry. The Appointments Committee of the Cabinet has approved Kotecha’s appointment for three years on a contract basis, according to an order issued by Department of Personnel and Training (DoPT).

Q12. Name the social activist, a British national, who has been awarded the MBE (Member of the Order of the British Empire) for her work and service to the underprivileged.
(a) Ahmed Kathrada
(b) Annabel Mehta
(c) Fatima Meer
(d) Aruna Roy
(e) Mohak Mehta

S12. Ans.(b)
Sol. Sachin Tendulkar's mother-in-law and social activist Annabel Mehta, a British national, has been awarded the MBE (Member of the Order of the British Empire) for her work and service to the underprivileged.

Q13. Name the Uber co-founder who has recently resigned from his position as Chief Executive Officer of the Company.
(a) Travis Kalanick
(b) Rajiv Bajaj
(c) Jack Dorsey
(d) Larry Page
(e) Bob Iger

S13. Ans.(a)
Sol. Name the Uber co-founder Travis Kalanick has resigned from his position as chief executive of the $68bn ride-hailing app following a tumultuous six months of scandal.

Q14. Name the insurance company that has partnered with SunTec, which will help facilitate in computing and invoicing of debit tax and credit tax that will be GST compliant.
(a) Bajaj Allianz Life Insurance
(b) ICICI Prudential Life Insurance
(c) IDBI Federal Life Insurance
(d) Life Insurance Corporation
(e) IndiaFirst Life Insurance Company

S14. Ans.(c)
Sol. IDBI Federal Life Insurance has partnered with SunTec, which will help facilitate in computing and invoicing of debit tax and credit tax that will be GST compliant.

Q15. Yugoimport, a company that makes ammunition, signed a strategic partnership with Reliance Defence Ammunition (RDA) recently. Yugoimport is ____________ based company.
(a) France
(b) Serbia
(c) Russia
(d) USA
(e) Oman

S15. Ans.(b)
Sol. Yugoimport, a Serbian state-owned company that makes ammunition, signed a strategic partnership with Reliance Defence Ammunition (RDA), an Anil Ambani-led Reliance Group firm.

You may also like to Read: