Current Affairs Questions for NICL AO Mains Exam: 23rd June 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions-for-NICL-AO-Mains

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With NICL AO Mains Exam round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for NICL AO Mains Exam so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. The first meeting of India-Russia Joint Committee on Science and Technology Cooperation was held recently in Russia. Inspired by India's 'Make in India' initiative, Russia has launched initiative named _______________ to promote local manufacturing and technology development.
(a) Make in Russia
(b) Lets Make it Here
(c) Do It In Russia
(d) Make it in Russia
(e) Make it in Here

S1. Ans.(c)
Sol. India and Russia have identified key areas to bolster cooperation in the science and technology sector, including space and marine technologies, IT and deep ocean engineering. The areas were chosen at the first meeting of India-Russia Joint Committee on Science and Technology Cooperation in the Siberian city of Novosibirsk. Inspired by India's 'Make in India' initiative, Moscow has launched a “Do It In Russia” initiative to promote local manufacturing and technology development.

Q2. Capital markets regulator, SEBI (Securities and Exchange Board of India) relaxed takeover norms for the acquisition of ___________ of listed companies to help the government and the RBI in their efforts to tackle bad loans.
(a) Bad Loans
(b) Properties
(c) Funds
(d) Government Papers
(e) Stressed Assets

S2. Ans.(e)
Sol. Capital markets regulator, SEBI (Securities Exchange Board of India) relaxed takeover norms for the acquisition of stressed assets of listed companies to help the government and the RBI in their efforts to tackle bad loans.

Q3. Which one of the following country has unveiled the world's first train that operates on a virtual track using sensor technology instead of metal rails?
(a) Japan
(b) Switzerland
(c) Sweden
(d) China
(e) The USA

S3. Ans.(d)
Sol. China has unveiled the world's first train that operates on a virtual track using sensor technology instead of metal rails. The new trains are battery powered and are nonpolluting. The train's top speed is 70 kilometres per hour, and it can travel 25 kilometres in distance after just 10 minutes of charging.

Q4. Name the Airlines Company that was voted the World’s Best Airline in 2017 at the SKYTRAX 2017 World Airline Awards.
(a) Qatar Airlines
(b) Singapore Airlines
(c) Emirates Airlines
(d) Lufthansa Airlines
(e) Air Asia

S4. Ans.(a)
Sol. Qatar Airways has announced the World’s Best Airline at the SKYTRAX 2017 World Airline Awards. Qatar Airways was voted Best Airline by travellers across the world in the annual passenger survey. The Doha-based carrier has now won the prestigious Airline of the Year title for a fourth time.

Q5. Which one of the following cities has reportedly become the first city in India where the robot is being used on an experimental basis to control its ever growing and unruly traffic.
(a) Bhubaneswar
(b) Indore
(c) Bengaluru
(d) New Delhi
(e) Kolkata

S5. Ans.(b)
Sol. The number one clean city of India - Indore has got another milestone to its name. This commercial capital of Madhya Pradesh has reportedly become the first city in India where the robot is being used on an experimental basis to control its ever growing and unruly traffic.

Q6. Axis Bank in association with which one of the following Metro Corporation has launched India's first open loop EMV contactless metro card that would make travel a convenient and hassle free experience for commuters?
(a) Bengaluru Metro Rail Corporation
(b) Delhi Metro Rail Corporation
(c) Chennai Metro Rail Corporation
(d) Kochi Metro Rail Corporation
(e) Kolkata Metro Rail Corporation

S6. Ans.(d)
Sol. Axis Bank, India's third largest private sector bank in association with Kochi Metro Rail Corporation (KMRL) has launched KMRL Axis Bank 'Kochi1' Card, India's first open loop EMV contactless metro card that would make travel a convenient and hassle free experience for commuters in Kochi.

Q7. Who is the present MD and CEO of Mumbai-Headquartered Axis Bank?
(a) Sunil Mehta
(b) Sunder Suyal
(c) Shikha Sharma
(d) ChandaKocchar
(e) Sunaina Singh

S7. Ans.(c)
Sol. Shikha Sharma is the MD and CEO of Mumbai-Headquartered Axis Bank.

Q8. Manappuram Finance has recently announced the appointment of ____________ as the Managing Director of its fully-owned home loans subsidiary, Manappuram Home Finance.
(a) Karansher Manohar
(b) Kailash Shankar
(c) Jeevandas Narayan
(d) Sukalor Shekhawat
(e) Atul Agnihotri

S8. Ans.(c)
Sol. Manappuram Finance has recently announced the appointment of Jeevandas Narayan as the Managing Director and SubhashSamant as CEO of its fully-owned home loans subsidiary, Manappuram Home Finance.

Q9. Where is the Headquarter of Manappuram Finance?
(a) Thrissur
(b) Bengaluru
(c) Mysore
(d) Chennai
(e) Mangalore

S9. Ans.(a)
Sol. Manappuram Finance headquarters in Thrissur Kerala.

Q10. Name the Indian agricultural microbiologist who has been conferred the Ministry of Environment Award for 2017 in Japan for developing cutting edge technologies to address burning environmental problems.
(a) M. S. Swaminathan
(b) ShrihariChandraghatgi
(c) Dilip Mehta
(d) Manoj Kamal Thakur
(e) SandeepMohjat

S10. Ans.(b)
Sol. Indian agricultural microbiologist ShrihariChandraghatgi has been conferred the Ministry of Environment Award for 2017 in Japan for developing cutting edge technologies to address burning environmental problems.

Q11. According to Mercer's 23rd annual Cost of Living Survey, which one of the following Indian cities is the most expensive city for expatriates?
(a) New Delhi
(b) Indore
(c) Bengaluru
(d) Mumbai
(e) Pune

S11. Ans.(d)
Sol. Mumbai is the most expensive city for expatriates in India and is ranked higher than major global cities such as Paris, Canberra, Seattle and Vienna.  According to Mercer's 23rd annual Cost of Living Survey, Mumbai is placed 57th on the list while New Delhi was placed at 99. Chennai (135), Bangalore (166) and Kolkata (184) were the other Indian cities on the list.

Q12. According to Mercer's 23rd annual Cost of Living Survey, Luanda is the most expensive city in the world for expatriates. Luanda is the capital city of _____________.
(a) Congo
(b) Namibia
(c) Zambia
(d) Uganda
(e) Angola

S12. Ans.(e)
Sol. According to Mercer's 23rd annual Cost of Living Survey, Luanda is the most expensive city in the world for expatriates. Luanda is the capital city of Angola. Mercer is the world's largest human resources consulting firm, Headquartered in New York City.

Q13. United Nations Secretary-General Antonio Guterres has appointed Vladimir IvanovichVoronkov of the Russian Federation as ______________ of the newly created United Nations Counter-Terrorism Office.
(a) Director-General
(b) Under-Secretary-General
(c) Executive Director
(d) Director
(e) Chairperson

S13. Ans.(b)
Sol. United Nations Secretary-General Antonio Guterres has appointed Vladimir IvanovichVoronkov of the Russian Federation as Under-Secretary-General of the newly created United Nations Counter-Terrorism Office. The office is established under the General Assembly resolution 71/291 on 15 June 2017.

Q14. Port Vila is the Capital city of which one of the following country?
(a) Solomon Islands
(b) New Caledonia
(c) Australia
(d) Vanuatu
(e) Fiji

S14. Ans.(d)
Sol. The Capital of Vanuatu is Port Vila. Its Currency is Vanuatu Vatu.

Q15. Womtelo Reverend Baldwin Lonsdale had died recently at the age of 67. He was the president of ___________.
(a) Rwanda
(b) Vanuatu
(c) Oman
(d) Hungry
(e) Portugal

S15. Ans.(b)
Sol. The president of Vanuatu, Womtelo Reverend Baldwin Lonsdale, has died suddenly at the age of 67. President Baldwin Lonsdale was elected in September 2014, the first from Torba Province. The Capital of Vanuatu is Port Vila. Its Currency is Vanuatu Vatu.

You may also like to Read: