Current Affairs Questions for NICL AO Mains Exam: 28th June 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions-for-NICL-AO-Mains-Exam

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With NICL AO Mains Exam round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for NICL AO Mains Exam so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. Prime Minister Narendra Modi has left for the Netherland in his last leg of the three-nation visit. Who is the present Prime Minister of The Netherlands?
(a) Paolo Gentiloni
(b) Mark Rutte
(c) Édouard Philippe
(d) Theresa May
(e) Joseph Muscat

S1. Ans.(b)
Sol. Prime Minister Narendra Modi has left for the Netherland in his last leg of the three-nation visit after completing his two-day US tour. The Prime Minister will reach Amsterdam where he will hold bilateral talks with his counterpart Mr. Mark Rutte.

Q2. The Civil and Aviation Ministry has recently cleared the proposal for setting up a new airport in _________________.
(a) Chandigarh
(b) Noida
(c) Meerut
(d) Greater Noida
(e) Bulandshahr

S2. Ans.(d)
Sol. The Government has cleared the proposal for setting up a new airport in Jewar in Greater Noida. Civil Aviation Minister Ashok Gajapathi Raju stated that in-principle approval for a greenfield airport at Jewar has been granted to cater to the growing flying requirements of National Capital Region.

Q3. Name the Army Doctor from Maharashtra who has recently created history by becoming the first Indian to complete the 4,941-km Race Across America (RAAM) in solo category.
(a) Ramlakhan Singh
(b) Anupam Kumar
(c) Srinivas Gokulnath
(d) Gopalnath Bhatt
(e) Harish Dhanoa

S3. Ans.(c)
Sol. Srinivas Gokulnath from Maharashtra created history by becoming the first Indian to complete the 4,941-km Race Across America (RAAM) in solo category. Considered to be the toughest cycle race in the world, he cycled for 11 days, 18 hours and 45 minutes.

Q4. Name the Padma Vibhushan awardee who has been appointed the Chairman of the committee to prepare the final draft of the National Education Policy.
(a) Krishnaswamy Kasturirangan
(b) Raghunath Anant Mashelkar
(c) M. R. Srinivasan
(d) G. Madhavan Nair
(e) Yash Pal

S4. Ans.(a)
Sol. Ex-ISRO Chief and Padma Vibhushan awardee Krishnaswamy Kasturirangan has been appointed the Chairman of the committee to prepare the final draft of the National Education Policy.

Q5. Mr. N N Vohra has been appointed the president of the IIC - one of the premier cultural institutions in the country. He is the Governor of which one of the following Indian States?
(a) Sikkim
(b) Punjab
(c) Haryana
(d) Jammu and Kashmir
(e) Himachal Pradesh

S5. Ans.(d)
Sol. Jammu and Kashmir Governor N N Vohra has been appointed the president of the India International Centre (IIC) - one of the premier cultural institutions in the country.

Q6. IIC is one of the premier cultural institutions in India. IIC Stands for ________________.
(a) Indian Institutional Centre
(b) India Inspection Centre
(c) India International Centre
(d) Informal International Centre
(e) Institute of International Centre

S6. Ans.(c)
Sol. IIC stands for India International Centre. IIC was founded in 1958 and its head office is in New Delhi. In 1959, it was registered under the Societies Registration Act (XXI) of 1860.

Q7. The World Bank has cleared a ______________ loan for making Indian youth more employable through reskilling, in a move that is seen to aid the Skill India Mission.
(a) USD 300-million
(b) USD 250-million
(c) USD 200-million
(d) USD 150-million
(e) USD 350-million

S7. Ans.(b)
Sol. The World Bank has cleared a USD 250-million loan for making Indian youth more employable through reskilling, in a move that is seen to aid the Skill India Mission.

Q8. According to the Bloomberg Intelligence index of airline stocks, which one of the following Airlines is world’s top airline stock in 2017?
(a) SpiceJet
(b) Air Asia
(c) Lufthanza
(d) Qatar Airways
(e) Indigo

S8. Ans.(a)
Sol. According to the Bloomberg Intelligence index of airline stocks, SpiceJet is world’s top airline stock in 2017 with 124% gain.

Q9. Which one of the following Indian Movie has become the first Indian movie to earn Rs2,000 crore worldwide?
(a) Bahubali
(b) Sultan
(c) Dangal
(d) Tubelight
(e) Raees

S9. Ans.(c)
Sol. The Aamir Khan starrer Dangal has become the first Indian movie to earn Rs2,000 crore worldwide. Recently, Dangal also created the record of being the fifth highest-grossing non-English film ever.

Q10. Who is the Union Minister of Civil Aviation?
(a) Ravi Shankar Prasad
(b) Gopinath Munde
(c) Birender Singh
(d) Ashok Gajapati Raju
(e) Jual Oram

S10. Ans.(d)
Sol. The Union Minister of Civil Aviation is Mr Pusapati Ashok Gajapati Raju.