Current Affairs Questions for NICL AO Mains Exam: 30th June 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions-for-NICL-AO-Mains-Exam

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With NICL AO Mains Exam round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for NICL AO Mains Exam so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. An agreement for IBRD Credit of USD 35 Million from World Bank for “Assam State Public Financial Institutional Reforms Project” was signed in New Delhi. IBRD stands for ____________.
(a) International Bank for Reformation and Decorations
(b) International Bank for Reconstruction and Decorations
(c) International Bureau for Reformation and Development
(d) International Bank for Reconstruction and Development
(e) International Bank for Recovery and Development

S1. Ans.(d)
Sol. An agreement for IBRD Credit of USD 35 Million from World Bank for “Assam State Public Financial Institutional Reforms Project” was signed in New Delhi. The agreement was signed by Shri Raj Kumar, Joint Secretary (MI), Department of Economic Affairs on behalf of the Government of India and Mr. John Blomquist, Acting Country Director, World Bank (India) on behalf of the World Bank. International Bank for Reconstruction and Development (IBRD) is the full form of IBRD.

Q2. India’s latest communication satellite ____________ has been successfully launched from Kourou in French Guiana.
(a) PSLV- C38
(b) GSAT-17
(c) GSLV- A28
(d) GSAT-30
(e) PSLV- A38

S2. Ans.(b)
Sol. India’s latest communication satellite GSAT-17 has been successfully launched from Kourou in French Guiana. GSAT-17 with a lift-off mass of about 3,477 kg carries payloads in Normal C-band, Extended C-band and S-band to provide various communication services.

Q3. Sharjah was recently named 'World Book Capital for the year' 2019 by the Director-General of UNESCO. Sharjah is the famous city of _____________.
(a) Pakistan
(b) India
(c) The UAE
(d) Afghanistan
(e) Indonesia

S3. Ans.(c)
Sol. Sharjah, a city in the United Arab Emirates was named 'World Book Capital for the year' 2019 by the Director-General of UNESCO, Irina Bokova, on the recommendation of the Advisory Committee which met at the Headquarters of the International Federation of Library Associations (IFLA) at La Haye.

Q4. Who is the present Director-General of United Nations Educational, Scientific, and Cultural Organization (UNESCO)?
(a) Takehiko Nakao
(b) Irina Bokova
(c) Jim Yong Kim
(d) Ban Ki Moon
(e) Jeff Bejoz

S4. Ans.(b)
Sol. Irina Bokova is the present Director-General of United Nations Educational, Scientific, and Cultural Organization (UNESCO). It Headquarters in Paris, France.

Q5. The 6th India - Myanmar Joint Trade Committee (JTC) Meeting co-chaired by Smt. Nirmala Sitharaman, Minister of Commerce & Industry was held recently in ______________.
(a) Chandigarh
(b) Mumbai
(c) Kolkata
(d) New Delhi
(e) Bengaluru

S5. Ans.(d)
Sol. The 6th India - Myanmar Joint Trade Committee (JTC) Meeting co-chaired by Smt. Nirmala Sitharaman, Minister of Commerce & Industry from India and Dr. Than Myint, Union Commerce Minister from Myanmar was held in New Delhi.

Q6. Name the Former chief economic advisor who has recently taken over as president of the International Economic Association (IEA).
(a) Sandeep Jijodia
(b) Arun Kumar Singh
(c) Swapnil Saroha
(d) Anil Saraswat
(e) Kaushik Basu

S6. Ans.(e)
Sol. Former chief economic advisor Kaushik Basu has taken over as president of the International Economic Association (IEA). Basu's three-year term started from June 23. The IEA was founded in 1950.

Q7. Which of the following state is all set to become the first state in the country to have a blood bank for the cattle?
(a) Odisha
(b) Bihar
(c) Uttar Pradesh
(d) Haryana
(e) Chhattisgarh

S7. Ans.(a)
Sol. Odisha is all set to become the first state in the country to have a blood bank for the cattle. Acc. to the Vice-chancellor of the Odisha University of Agriculture and Technology (OUAT) Surendra Nath Pasupalak, it is the first of its kind blood bank established on the premises of OUAT at an estimated cost of Rs. 3.25 crore.

Q8. With which of the following Social Networking Company the Election Commission of India (ECI) has joined hands to launch nationwide voter registration reminder process?
(a) Omegle
(b) Facebook
(c) Twitter
(d) Instagram
(e) WhatsApp

S8. Ans.(b)
Sol. The Election Commission of India (ECI) has joined hands with Facebook to launch nationwide voter registration reminder aimed at reminding eligible Indian voters to register themselves on the electoral rolls.

Q9. The Board of Control for Cricket in India (BCCI) announced the formation of a special committee to oversee Lodha Panel Reforms to identify the ‘few critical points’. The committee has how many Members?
(a) Ten-member
(b) Five-member
(c) Nine-member
(d) Seven-member
(e) Eight-member

S9. Ans.(d)
Sol. The Board of Control for Cricket in India (BCCI) announced the formation of a special seven-member committee to oversee Lodha Panel Reforms to identify the ‘few critical points’ for the general body of the cricket board to consider before they are submitted to the Supreme Court.

Q10. Myanmar was recently in News. What is the Capital of Myanmar?
(a) Harare
(b) Burma
(c) Naypyidaw
(d) Nicosia
(e) Tunis

S10. Ans.(c)
Sol. Naypyidaw is the Capital of Myanmar. The Name of Burma was changed to Myanmar in 1989.

Q11. Who is the current Chief Election Commissioner of the Election Commission of India?
(a) Anubhav Mukund
(b) Mihir Khan
(c) Anupam Anand
(d) Vikram Singhal
(e) Nasim Zaidi

S11. Ans.(e)
Sol. Dr. Nasim Zaidi is the present Chief Election Commissioner of the Election Commission of India (ECI).

Q12. The Union Government (Ministry of Textiles) has appointed ___________ as Chairperson on the Board of Governors of the National Institute of Fashion Technology (NIFT).
(a) Tapan Seth
(b) Rajesh V. Shah
(c) Charan Mehta
(d) Dharmendra Kesri
(e) Anup Kumar

S12. Ans.(b)

Sol. The Union Government (Ministry of Textiles) has appointed Shri Rajesh V. Shah as Chairperson on the Board of Governors of the National Institute of Fashion Technology (NIFT) up to 31.03.2019. in place of Shri Chetan Chauhan as per the provisions of the National Institute of Fashion Technology Act, 2006.

Q13. Name the Bollywood personality who has been recently named as an ambassador of the Indian Film Festival of Melbourne (IFFM).
(a) Amitabh Bachchan
(b) Priyanka Chopra
(c) Vidya Balan
(d) Divya Gupta
(e) Shahrukh Khan

S13. Ans.(c)
Sol. Actress Vidya Balan has named an ambassador of the Indian Film Festival of Melbourne (IFFM).

Q14. India Celebrates National Statistics Day on ______________ every year.
(a) 30th June
(b) 28th June
(c) 27th July
(d) 29th June
(e) 27ty May

S14. Ans.(d)
Sol. India Celebrates National Statistics Day on 29th June every year.

Q15. Who is the present President of the USA headquartered World Bank?
(a) Takehiko Nakao
(b) Ang Sun ki
(c) Ping ji Lin
(d) Sun li Chao
(e) Jim Yong Kim

S15. Ans.(e)
Sol. The President of the World Bank is Mr. Jim Yong Kim. It was founded in 1944. It Headquarters in Washington DC, USA.

You may also like to Read: