Current Affairs Questions for RBI Grade-B Phase-1 Exam: 14th June 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions-for-RBI-Grade-B-Phase-1-Exam

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With RBI Grade-B Phase-1 Exam round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for RBI Grade-B Phase-1 Exam so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. Name the legendary poet and essayist who was recently conferred with the covetous Kalinga Literary Award for his work and contribution to literature at the fourth edition of Kalinga Literary Festival (KLF).
(a) Jagmohan Das
(b) Ravi Kumar Karkat
(c) Sarala Das
(d) Haraprasad Das
(e) Upendra Bhanja

S1. Ans.(d)
Sol. Legendary poet and essayist Haraprasad Das was conferred with the covetous Kalinga Literary Award for his work and contribution to literature at the fourth edition of Kalinga Literary Festival (KLF).

Q2. India’s Jitu Rai and Heena Sidhu combined to clinch the gold medal in mixed team __________ event of the ISSF World Cup.
(a) 20m Air Pistol
(b) 10m Air Pistol
(c) 20m Air Rifle
(d) 30m Air Rifle
(e) None of the given options is true

S2. Ans.(b)
Sol. India’s Jitu Rai and Heena Sidhu combined to clinch the gold medal in mixed team 10m air pistol event of the ISSF World Cup, beating Russia in the final in Gabala, Azerbaijan. France beat Iran by an identical score to win the bronze in the event.

Q3. ISSF World Cup is running currently in which of the following country?
(a) Indonesia
(b) China
(c) Azerbaijan
(d) India
(e) Russia

S3. Ans.(c)
Sol. ISSF World Cup is running currently in Gabala, Azerbaijan.

Q4. Which of the following country has recently launched world’s largest floating solar farm?
(a) China
(b) USA
(c) Japan
(d) India
(e) Oman

S4. Ans.(a)
Sol. China has launched world’s largest floating solar farm in Anhui province. The 40-megawatt power plant has 160,000 panels resting on a lake that emerged after the collapse of a coal mine in central Anhui province.

Q5. Name the 12-year-old girl from Odisha who has created history by becoming the youngest girl to bag the "Little Miss Universe Internet 2017" in Georgia.
(a) Sunanda Lamba
(b) Sakshi Tomer
(c) Anita Somer
(d) Padmalaya Nanda
(e) Kavitha Sandhya

S5. Ans.(d)
Sol. A 12-year-old Padmalaya Nanda from Odisha has created history by becoming the youngest girl to bag the "Little Miss Universe Internet 2017" and "Little Miss Actress" crowns at the Little Miss Universe 2017 at the port city of Batumi in Georgia.

Q6. Name the F1 Racer who won the Canadian Grand Prix for the sixth time.
(a) Sebastian Vettel
(b) Lewis Hamilton
(c) Nico Rosberg
(d) Kimi Raikkonne
(e) None of the given options is true

S6. Ans.(b)
Sol. Lewis Hamilton won the Canadian Grand Prix for the sixth time. He won against Sebastian Vettel’s overall championship and lead to 12 points.

Q7. Rafael Nadal has recently won his 10th French Open title in Paris, France. What is his latest ATP world ranking?
(a) Fifth
(b) Third
(c) Second
(d) Fourth
(e) First

S7. Ans.(c)
Sol. After Rafael Nadal’s magnificent win to a 10th French Open title has earned the Spaniard a move into second in the latest ATP world rankings. The 31-year-old clinched his record-breaking Roland Garros crown by demolishing Stan Wawrinka in a one-sided final for a 15th Grand Slam crown.

Q8. The Forbes list of world’s highest-paid celebs is out. Name the person who has topped the list.
(a) Christiano Ronaldo
(b) Sean Combs
(c) Justin Beiber
(d) Virat Kohli
(e) J.K. Rowling

S8. Ans.(b)
Sol. The Forbes list of world’s highest-paid celebs is out. Rapper Sean Combs has topped the list.

Q9. The World’s smallest and cheapest private jet was launched in the USA recently. What is the name of this Jet?
(a) Xpress Jet
(b) Vision Jet
(c) Chellest Jet
(d) High Jet
(e) Speedy Jet

S9. Ans.(b)
Sol. The World’s smallest and cheapest private jet 'Vision Jet' was launched in the USA recently. The Vision Jet can haul five adults up to 1,150 miles at 28,000 feet.

Q10. The Reserve Bank of India has recently launched New Rs 500 note with inset letter _______.
(a) B
(b) C
(c) E
(d) A
(e) O

S10. Ans.(d)
Sol. In continuation of issuing of Rs500 denomination banknotes in Mahatma Gandhi (new) series from time to time which are currently legal tender, a new batch of banknotes with inset letter “A” in both the number panels, bearing the signature of Dr. Urjit R. Patel Governor, Reserve Bank of India; with the year of printing '2017’ on the reverse, are being issued. The new series earlier released and currently, in circulation has the inset letter "E". They will continue to be valid.

Q11. Which of the following Indian Celebrity/Celebrities have made entry to the recently released Forbes World's Highest-Paid Celebrities List 2017?
1. Shahrukh Khan
2. Amitabh Bachchan
3. Akshay Kumar
4. Salman Khan
(a) Only 1
(b) Both 1 and 2
(c) Only 1 and 3
(d) Only 1, 3, and 4
(e) Only 1, 2, and 3

S11. Ans.(d)
Sol. The Forbes list of world’s highest-paid celebs is out and has Sean Combs right at the top. On the list, Bollywood big stars with Shah Rukh Khan leading the charge at the 65th position with $38 million in earnings this year. On his heels is Salman Khan at the 71st spot with $37 million earned in 2016-2017. Akshay Kumar is at 80th position with $35.5 million. Unlike last year, Amitabh Bachchan has not made to the list.

Q12. Legendary Telugu poet and writer C Narayana Reddy passed away. He was 85. He was honored with Padma Bhushan in which year by the Government of India?
(a) 1988
(b) 1983
(c) 1992
(d) 1994
(e) 1996

S12. Ans.(c)
Sol. Legendary Telugu poet and writer C Narayana Reddy passed away. He was 85. He was honored with Padma Shri in 1977 and Padma Bhushan in 1992 by the Government of India.

Q13. A model of water conservation adopted successfully by the authorities in Nalanda district of Bihar, has been selected for the national award for excellence in __________________.
(a) Mahatma Gandhi national rural employment guarantee program (MGNREGP)
(b) Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana (PMGSY)
(c) Indira Aawas Yojna (IAY)
(d) National Social Assistance Programme (NSAP)
(e) Swarnjayanti Gram Swarozgar Yojana (SGSY)

S13. Ans.(a)
Sol. A model of water conservation adopted successfully by the authorities in Nalanda district of Bihar, has been selected for the national award for excellence in the Mahatma Gandhi national rural employment guarantee program (MGNREGP), by the ministry of rural development.

Q14. Axis Bank was recently in News. Who is the current CEO of the Bank?
(a) Shikha Sharma
(b) Chanda Kocchar
(c) Rajive Kumar
(d) Sunil Suyal
(e) None of the given options is true

S14. Ans.(a)
Sol. Shikha Sharma is the current CEO of Mumbai Headquartered Axis Bank.

Q15. The RBI has recently issued the new note of Rs500. What is the Dimension of Rs 500 Note?
(a) 63mm x 150mm
(b) 66mm x 166mm
(c) 66mm x 150mm
(d) 61mm x 150mm
(e) 66mm x 160mm

S15. Ans.(c)
Sol. The current Dimension of Rs 500 note as per RBI is 66mm x 150mm.

You may also like to see: