Current Affairs Questions for NICL AO Exam: 17th June 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions-for-RBI-Grade-B-Phase-1-Exam

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With  NICL AO Mains Exam round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for NICL AO Mains Exam so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. Which of the following country has claimed the top spot among the remittance-receiving nations, surpassing China in 2016?
(a) Japan
(b) Switzerland
(c) Denmark
(d) India
(e) Russia

S1. Ans.(d)
Sol. India has claimed the top spot among the remittance-receiving nations, surpassing China in 2016. The United Nations, in its report, stated that Indians working across the globe sent home 62.7 billion US dollars in 2016.

Q2. The Fifth BhupenHazarika National Award, 2017 has been conferred recently to YesheDorjeeThongshi. He is an eminent writer from which of the following state?
(a) Sikkim
(b) Assam
(c) Arunachal Pradesh
(d) Meghalaya
(e) Tripura

S2. Ans.(c)
Sol. The Fifth BhupenHazarika National Award, 2017 has been conferred to an eminent writer from Arunachal Pradesh YesheDorjeeThongshi. The prestigious Award, instituted by Sarhad, a Maharashtra-based organization, is honoring a person every year since 2012, who has rendered an outstanding literary work at national and international level.

Q3. Name the Indian who has become the first Indian Woman to be elected as the Member of International Tribunal for the Law of the Sea (ITLOS).
(a) NeeruChadha
(b) KadambiSaraswath
(c) GurleenKaur
(d) Vineeta Singh
(e) ChandaKharat

S3. Ans.(a)
Sol. Indian nominee NeeruChadha became the first Indian Woman to be elected as the Member of International Tribunal for the Law of the Sea (ITLOS). Chadha, the international law expert, got 120 votes with the highest in the Asia-Pacific group.

Q4. The International Tribunal for the Law of the Sea (ITLOS) is headquartered in ________________.
(a) Geneva, Switzerland
(b) Brussels, Belgium
(c) New York, USA
(d) Hamburg, Germany
(e) Paris, France

S4. Ans.(d)
Sol. Indian nominee NeeruChadha became the first Indian Woman to be elected as the Member of International Tribunal for the Law of the Sea (ITLOS). Chadha, the international law expert, got 120 votes with the highest in the Asia-Pacific group. The Hamburg (Germany)-based ITLOS was established in 1996.

Q5. The Ministry of Health and Family Welfare has launched an initiative named IDCF in order to intensify efforts to reduce child deaths due to diarrhoea. What does 'F' stands for in IDFC?
(a) Federation
(b) Firm
(c) Favour
(d) Fund
(e) Fortnight

S5. Ans.(e)
Sol. The Ministry of Health and Family Welfare has launched the Intensified Diarrhea Control Fortnight (IDCF) in order to intensify efforts to reduce child deaths due to diarrhoea. The Ministry has made it a national priority to bring health outcomes among children to a level equitable with the rest of the world.

Q6. Who is the present Minister of Health and Family Welfare of India?
(a) AnantGeete
(b) JagatPrakashNadda
(c) JualOram
(d) Rajiv Pratap Rudy
(e) Jitendra Singh

S6. Ans.(b)
Sol. JagatPrakashNadda is the Ministers of Health and Family Welfare of India.

Q7. Private sector lender Yes Bank has partnered with which of the following mobile payments switch to enable real-time money transfer to bank accounts in India?
(a) MobiKwik
(b) Paytm
(c) TerraPay
(d) Naaptol
(e) Paisabazar

S7. Ans.(c)
Sol. Private sector lender Yes Bank has partnered with mobile payments switch TerraPay to enable real-time money transfer to bank accounts in India. Powered by TerraPay’s global clearing and settlement service, the partnership will make it faster and convenient for consumers to send money to any bank account.

Q8. In the Global Innovation Index (GII) rankings 2017, what is the ranking of India?
(a) 66th
(b) 65th
(c) 94th
(d) 60th
(e) 70th

S8. Ans.(d)
Sol. India continued to rise in the Global Innovation Index (GII) rankings for the second year in succession, after four consecutive years of decline. In 2017 rankings released in Geneva (Switzerland), India improved its position from 66 to 60.

Q9. In the Global Innovation Index (GII) rankings 2017, which of the following country has topped the list?
(a) Denmark
(b) Iceland
(c) Ireland
(d) Sweden
(e) Switzerland

S9. Ans.(e)
Sol. In the Global Innovation Index (GII) rankings 2017, Top three most innovative countries in the list are- 1. Switzerland, 2.Sweden, and 3. Netherlands

Q10. The Reserve Bank of India (RBI) has placed which of the following bank under prompt corrective action (PCA)?
(a) UCO Bank
(b) Central Bank of India
(c) Union Bank
(d) Punjab and Sind bank
(e) Bank of India

S10. Ans.(b)
Sol. The Reserve Bank of India (RBI) has placed Central Bank of India under prompt corrective action (PCA) which puts restricts on banking activities such as from lending, hiring and expanding branches.

Q11. Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) has recently approved USD 150 million equity investment loan to the India Infrastructure Fund. The Bank is led by which of the following country?
(a) China
(b) Russia
(c) Japan
(d) USA
(e) Switzerland

S11. Ans.(a)
Sol. China-led Asian Infrastructure Investment Bank has approved USD 150 million equity investment loan to the India Infrastructure Fund. It is the bank's first such loan to fund private projects.

Q12. Name the author who has won the Man Booker International Prize 2017 for his novel `A Horse Walks Into a Bar'.
(a) Amos Oz
(b) Meir Shalev
(c) David Grossman
(d) AharonAppelfeld
(e) Benjamin Netanyahu

S12. Ans.(c)
Sol. Israeli author David Grossman has won the Man Booker International Prize 2017 for his novel `A Horse Walks Into a Bar'. Grossman beat out five other finalists, including fellow Israeli author Amos Oz for the counterpart to Britain's prestigious Booker Prize.

Q13. The man booker prize winning book, `A Horse Walks Into a Bar' has been traslated by __________.
(a) Gregory Rabassa
(b) HovhannesMasehian
(c) AlbenaBakratcheva
(d) Jessica Cohen
(e) ValeriPetrov

S13. Ans.(d)
Sol. Israeli author David Grossman has won the Man Booker International Prize 2017 for his novel `A Horse Walks Into a Bar'. The book has been translated by Jessica Cohen.

Q14. China successfully launched its first X-ray space telescope to study black holes, pulsars and gamma-ray bursts. The Telescope has been named as ______________.
(a) Insight
(b) Airlift
(c) Airbourne
(d) Spacious
(e) SpaceX

S14. Ans.(a)
Sol. China successfully launched its first X-ray space telescope to study black holes, pulsars and gamma-ray bursts. The 2.5-tonne Hard X-ray Modulation Telescope (HXMT), named 'Insight,' was launched from Jiuquan Satellite Launch Center in northwest China's Gobi desert.

Q15. The government of India has appointed a senior executive of Tata Consultancy Services ____________ to head Atal Innovation Mission.
(a) N. Krishnamurthy
(b) RamanathanRamanan
(c) SrinathRangasamy
(d) Shashi K Kamath
(e) Arup Shah

S15. Ans.(b)
Sol. The government of India has appointed a senior executive of Tata Consultancy Services RamanathanRamanan to head Atal Innovation Mission, its initiative to promote entrepreneurship in the country.

You may also like to see: