Current Affairs Questions for RBI Grade-B Phase-1 Exam: 05th June 2017

Dear Readers,

current-affairs-question-for-sbi-po

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With RBI Grade-B Phase-1 Exam round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for RBI Grade-B Phase-1 Exam so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. Maharashtra Chief Minister Devendra Fadnavis launched a web portal named ____________ that will cater to job seekers, employers, entrepreneurs, and training institutes who can avail details regarding skill development and employment.
(a) Maharojgar
(b) Mahaswayam
(c) Mahaseva
(d) Mahabalesh
(e) Mahavikas
S1. Ans.(b)
Sol. Maharashtra Chief Minister Devendra Fadnavis launched a web portal 'Mahaswayam' that will cater to job seekers, employers, entrepreneurs, and training institutes who can avail details regarding skill development and employment. Earlier, the state government ran three different portals- Maharashtra State Skill Development Society (MSSDS) portal for Skill Development, 'Maharojgar' for employment and 'Mahaswayamrojgar' for entrepreneurship. These three have now been merged into 'Mahaswayam'.

Q2. Name the Indian-Origin leader who is all set to become the Republic of Ireland's next Prime Minister after winning the leadership of the Fine Gael party.
(a) Ruby Dhalla
(b) Dave Hayer
(c) Leo Varadkar
(d) Kamal Khera
(e) Deepak Obhrai
S2. Ans.(c)
Sol. Indian-Origin Leo Varadkar is set to become the Republic of Ireland's next Prime Minister after winning the leadership of the Fine Gael party. The 38-year-old will become the first gay Prime Minister and will also be the country's youngest ever leader. He will succeed Enda Kenny as leader of the centre-right party within weeks.

Q3. Which of the following lender and the World Bank has recently announced that they had financed 100 MW of rooftop solar projects worth Rs400 crore in India?
(a) State Bank of India
(b) ICICI Bank
(c) Punjab National Bank
(d) Allahabad Bank
(e) Ratnakar Bank Ltd.
S3. Ans.(a)
Sol. State Bank of India and the World Bank had recently financed 100 MW of rooftop solar projects worth Rs400 crore in India. SBI has availed of a loan of $625 million from the World Bank for on-lending to viable Grid-Connected Rooftop Solar PV (GRPV) projects undertaken by developers, aggregators and end-users, for installation of rooftop solar systems.

Q4. Name the person who has been recently appointed as the CEO of Prasar Bharati.
(a) A. Surya Prakash
(b) Kantadas Acharya
(c) Ashok Samrat
(d) Shashi Shekar Vempati
(e) Swapnil Shah
S4. Ans.(d)
Sol. Shashi Shekar Vempati has been appointed as the CEO of Prasar Bharati on the recommendation of the three-member committee headed by the Vice-President, and consisting of the Chairman, Press Council of India, and the President’s nominee.

Q5. The Reserve Bank of India has initiated PCA for Dena Bank in view of high net non-performing assets and negative return on assets. What does 'C' stands for in PCA?
(a) Catholic
(b) Chamber
(c) Corrective
(d) Character
(e) Combined
S5. Ans.(c)
Sol. The Reserve Bank of India has initiated prompt corrective action (PCA) for Dena Bank in view of high net non-performing assets and negative return on assets. Last month (May 2017), the central bank had initiated PCA for IDBI Bank and UCO Bank in view of high NNPAs and negative ROA.

Q6. Bharti Airtel has received approvals from the Securities & Exchange Board of India, BSE and the National Stock Exchange of India for its proposed merger with _____________.
(a) Aircel
(b) Telenor India
(c) Tata Indicom
(d) MTS India
(e) Photon
S6. Ans.(b)
Sol. Bharti Airtel has received approvals from the Securities & Exchange Board of India, BSE and the National Stock Exchange of India for its proposed merger with Telenor India. Airtel entered into an agreement with Telenor South Asia Investments in February, 2017 to buy Telenor India’s operations in Andhra Pradesh, Bihar, Maharashtra, Gujarat, UP (East), UP (West) and Assam. These seven circles contribute about 35% to Airtel’s total revenue.

Q7. Which the first State in India to have developed an automatic public address system that can be activated along its entire coast?
(a) Odisha
(b) Kerala
(c) Gujarat
(d) Maharashtra
(e) Goa
S7. Ans.(a)
Sol. Odisha is the first State in India to have developed an automatic public address system that can be activated along its entire coast. The State government is all set to commission the ambitious Early Warning Dissemination System (EWDS) that would enable loud sirens go off simultaneously from towers at 122 locations by July 2017.

Q8. Name the Indian-American legal luminary who has been appointed a judge on the US Court of Appeals for the Sixth Circuit by President Donald Trump.
(a) Sumitra Pant
(b) Kedar Nath
(c) Amul Thapar
(d) Sumal Chand
(e) Aditya Gehlot
S8. Ans.(c)
Sol. Amul Thapar, an Indian-American legal luminary, has been appointed a judge on the US Court of Appeals for the Sixth Circuit by President Donald Trump. Before his appointment to the Court of Appeals, Judge Thapar served on the District Court for the Eastern District of Kentucky.

Q9. The cricket board for West Indies on its 91st anniversary has announced that the cricket team from now on will be officially known as ___________.
(a) WESTIES
(b) INDIES
(c) CRIC INDIES
(d) WINDIES
(e) None of the given option is true
S9. Ans.(d)
Sol. The cricket board for West Indies, on its 91st anniversary, has re-branded themselves as Cricket West Indies from the former West Indies Cricket board. The board also announced in a media release on their official website that the cricket team from now on will be officially known as ‘WINDIES’.

Q10. Which of the following team has become the first to win back-to-back UEFA Champions League titles?
(a) Manchester United
(b) Real Madrid
(c) Arsenal
(d) Juventus
(e) Manchester City
S10. Ans.(b)
Sol. Never in the history of the UEFA Champions League had a team won the title in consecutive seasons. That is until now — Real Madrid has done it. Now, they stand alone as the only team in the history of the competition to win back-to-back titles.

Q11. Which of the following city metro has partnered with Google to display its services in Google Maps application?
(a) Mumbai
(b) Delhi
(c) Bengaluru
(d) Chennai
(e) Kolkata
S11. Ans.(a)
Sol. Reliance Infrastructure-promoted Mumbai Metro One Private Limited (MMOPL) has partnered with Google to display its services in Google Maps application. To bring convenience for the commuters, MMOPL has collaborated with Google Maps to publish authentic timetable information and associated geographic information of the Metro One stations in the app.

Q12. World Environment Day is observed globally on ____________.
(a) 2 June
(b) 4 June
(c) 5 June
(d) 15 June
(e) 20 June
S12. Ans.(c)
Sol. World Environment Day (WED) is the biggest annual event for positive environmental action and takes place every on 5 June. This year’s host country is Canada.

Q13. As per the recent announcement of Reliance Communications (RCom), the merged entities of RCom and Aircel will be called ______________.
(a) ComAir
(b) Reliair
(c) Recel
(d) Aircom
(e) None of the given option is true
S13. Ans.(d)
Sol. Reliance Communications (RCom) Chairman Anil Ambani has announced that the merged entities of RCom and Aircel will be called Aircom. These merged entities are Reliance Communications and Maxis Communications Berhad (MCB). Both the companies announced their merger plans in September 2016.

Q14. Dena Bank was recently in News. Who is the current Chairman and MD of Dena Bank?
(a) A. Mahabaleswar
(b) Ashwani Kumar
(c) Sunil Mehta
(d) Sakshi Tanwar
(e) Shikha Sharma
S14. Ans.(b)
Sol. The MD and Chairman of Dena Bank is Ashwani Kumar and its headquarter is in Mumbai.

Q15. The theme for World Environment Day 2017 is ______________.
(a) The world with us
(b) Towards the sustainable growth
(c) The world in our hands
(d) Connecting People to Nature
(e) Lets grow together with Environment
S15. Ans.(d)
Sol. World Environment Day (WED) is the biggest annual event for positive environmental action and takes place every on 5 June. This year’s host country is Canada. The theme for World Environment Day 2017 is "Connecting People to Nature".


CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.