Current Affairs Questions for RBI Grade-B Phase-1 Exam: 06th June 2017

Dear Readers,

current-affairs-question-for-sbi-po

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With RBI Grade-B Phase-1 Exam round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for RBI Grade-B Phase-1 Exam so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. International Day of Innocent Children Victims of Aggression is observed globally on ______________.
(a) 6 June
(b) 4 June
(c) 2 June
(d) 8 June
(e) 10 June

S1. Ans.(b)
Sol. International Day of Innocent Children Victims of Aggression was observed across the world on 4 June 2017.

Q2. The Bank of Baroda (BoB) recently entered into a Memorandum of Understanding (MoU) with Small Farmers Agribusiness Consortium (SFAC). Who is the present MD and CEO of BoB?
(a) ChandaKocchar
(b) Shikha Sharma
(c) ShyamSrinivasan
(d) P S Jayakumar
(e) RajkiranRai G

S2. Ans.(d)
Sol. The Bank of Baroda (BoB) recently entered into a Memorandum of Understanding (MoU) with Small Farmers Agribusiness Consortium (SFAC). P S Jayakumar is the Present MD and CEO of BOB.

Q3. The Goods and Services Tax (GST) Council recently cleared the pending rules for the rollout of the new indirect tax regime from Jul 1. The tax on Jute will be ____________.
(a) 5 Percent
(b) 15 Percent
(c) 0 Percent
(d) 18 Percent
(e) 28 Percent

S3. Ans.(c)
Sol. The Goods and Services Tax (GST) Council recently cleared the pending rules for the rollout of the new indirect tax regime from Jul 1. The tax on Jute will be 0 Percent.

Q4. Name the Badminton Player who has recently clinched the Thailand Open Grand Prix Gold badminton title 2017.
(a) Lin Dan
(b) Jonatan Christie
(c) SaiPraneeth
(d) Cai Yun
(e) Lee Chan Mung

S4. Ans.(c)
Sol. B SaiPraneeth has clinched the Thailand Open Grand Prix Gold badminton title by defeating Indonesia’s Jonatan Christie in a closely-fought final in Bangkok. The success in the Thailand Open Grand Prix Gold extended SaiPraneeth’s remarkable run in 2017.

Q5. Name the only assigned competition manager of International Table Tennis Federation (ITTF) who has recently become the first Indian to be nominated as a member of the Umpires and Referees Committee (URC).
(a) Shashikant Dev
(b) Neelmani Prasanna
(c) Gurbax Dayal
(d) Ganeshan NeelakantaIyer
(e) Samantha Das

S5. Ans.(d)
Sol. Ganeshan Neelakanta Iyer, the only assigned competition manager of International Table Tennis Federation (ITTF), has become the first Indian to be nominated as a member of the Umpires and Referees Committee (URC).

Q6. India has successfully test-fired its first all-weather tracked-chassis QR-SAM from a mobile launcher at Integrated Test Range at Chandipur in Odisha. QR is abbreviated as _____________.
(a) Quick Radiation
(b) Quality Reaction
(c) Quality Radiation
(d) Quartic Reaction
(e) Quick Reaction

S6. Ans.(e)
Sol. India has successfully test-fired its first all-weather tracked-chassis Quick Reaction Surface-to-Air Missile (QR-SAM) from a mobile launcher at Integrated Test Range at Chandipur in Odisha.

Q7. Market regulator Securities and Exchange Board of India (SEBI) has recently set up a committee to help improve the standards of corporate governance of listed companies in India. The committee will be headed by _____________.
(a) Ajay Tyagi
(b) SandeepJajodiya
(c) UdayKotak
(d) Mahabaleshwar
(e) ArvindPanghariya

Q8. The Ministry of Rural Development has selected Vizianagaram district in which of the following Indian State as one among the 17 districts across the nation for the MGNREGA annual award for effective implementation of the Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee (MGNREGA) Act during 2015-16.
(a) Himachal Pradesh
(b) Telangana
(c) Karnataka
(d) Andhra Pradesh
(e) Maharashtra

S8. Ans.(d)
Sol. The Ministry of Rural Development has selected Vizianagaram district in Andhra Pradesh as one among the 17 districts across the nation for the MGNREGA annual award for effective implementation of the Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee (MGNREGA) Act during 2015-16.

Q9. Kotak Mahendra Bank is headquartered in ___________.
(a) New Delhi
(b) Mumbai
(c) Jaipur
(d) Chennai
(e) Mysuru

S9. Ans.(b)
Sol. Kotak Mahendra Bank is headquartered in Mumbai and it was founded in 2003.

Q10. In the IMD World Competitiveness Yearbook 2017, India has been ranked __________ out of total 63 countries. 
(a) 45th
(b) 51st
(c) 48th
(d) 52nd
(e) 50th

S10. Ans.(a)
Sol. In the IMD World Competitiveness Yearbook, 2017 India has been ranked 45th out of total 63 countries. Hong Kong topped the list.

Q11. Name the company that has recently announced the launch of Green Thumb, an initiative to enhance the green cover on the occasion of World Environment Day (05th June).
(a) TATA Power
(b) Reliance Power
(c) TATA Communications
(d) TATA Projects
(e) None of the given options is true

S11. Ans.(d)
Sol. TATA Projects has announced the launch of Green Thumb, an initiative to enhance the green cover. This new initiative of the infrastructure company coincides with World Environment Day (05th June). TATA Projects planted over 42,000 saplings across over 100 locations during 2016-17.

Q12. Which defaulting telecom firm recently got time till Dec 2017 from its lenders to make interest and principal repayment?
(a) Aircel
(b) Airtel
(c) RCom
(d) Telenor
(e) Vodafone India

S12. Ans.(c)
Sol. Reliance Communications is the defaulting telecom firm recently got time till Dec 2017 from its lenders to make interest and principal repayment. The lenders have taken the strategic debt restructuring (SDR) route for the firm.

Q13. PM NarendraModi will attend the Shanghai Cooperation Organization (SCO) Summit at Astana in which of the following country on June 8-9?

(a) Kazakhstan
(b) Ajerbaijan
(c) Oman
(d) Indonesia
(e) Hong Kong

S13. Ans.(a)
Sol.  PM Narendra Modi will attend the Shanghai Cooperation Organization (SCO) Summit at Astana in Kazakhstan on Jun 8-9.

Q14. In the World Competitiveness Rankings 2017, compiled by the International Institute for Management Development’s (IMD) World Competitiveness Center, which of the following country topped the list?
(a) Switzerland
(b) Hong Kong
(c) Denmark
(d) Sweden
(e) Ireland

S14. Ans.(b)
Sol. India has ranked 45th out of 63 countries in the World Competitiveness Rankings 2017, compiled by the International Institute for Management Development’s (IMD) World Competitiveness Center. Hong Kong topped the World Competitiveness Rankings 2017.

Q15. NursultanNazarbayev is the current President of ____________.

(a) Hong Kong
(b) Kazakhstan
(c) UAE
(d) Afghanistan
(e) Thailand
S15. Ans.(b)
Sol. Nursultan Nazarbayev is the President of Kazakhstan and its currency is Kazakhstani tenge.

You may also like to see: