Current Affairs Questions for RBI Assistant and IBPS Clerk Mains 2017: 27th November 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions
Current Affairs Questions Based on The Hindu

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With RBI Assistant and IBPS Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS Clerk and RBI Assistant Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. The International Film Festival of India (IFFI) has nominated __________ movies for this year’s International Council for Film, Television and Audio-visual Communication (ICFT) UNESCO Gandhi Medal. 
(a) Ten
(b) Nine
(c) Twelve
(d) Seven
(e) Eight

S1. Ans.(b)
Sol. The International Film Festival of India (IFFI) has nominated nine movies for this year’s International Council for Film, Television and Audio-visual Communication (ICFT) UNESCO Gandhi Medal. Out of nine films, five are from India. 

Q2. The RBI has allowed ARCs to hold more than ___________ post conversion of debt into equity in companies undergoing restructuring recently.
(a) 15%
(b) 20%
(c) 17%
(d) 26%
(e) 10%

S2. Ans.(d)
Sol. The RBI has allowed Asset Reconstruction Companies (ARCs) to hold more than 26% post conversion of debt into equity in companies undergoing restructuring.

Q3. The government has notified Minimum Export Price of onion at ________ dollars per tonne to ensure its availability in the domestic market. 
(a) 1500 dollars 
(b) 1240 dollars 
(c) 850 dollars
(d) 1000 dollars 
(e) 230 dollars

S3. Ans.(c)
Sol. The government has notified Minimum Export Price of onion at 850 dollars per tonne to ensure its availability in the domestic market. Food and Consumer Affairs Minister Ram Vilas Paswan stated this will discourage cheap export from the country and augment its domestic availability.

Q4. Name the bank, which has launched a unified integrated app called YONO (You Need Only One) that would offer all kinds of financial and lifestyle products?
(a) HDFC Bank
(b) Axis Bank
(c) Bank of Baroda
(d) ICICI Bank
(e) State Bank of India

S4. Ans.(e)
Sol. State Bank of India, the country’s largest public sector bank, has launched a unified integrated app called YONO (You Need Only One) that would offer all kinds of financial and lifestyle products. YONO will also allow customers to meet their lifestyle needs across 14 categories including booking and renting cabs, entertainment, dining experience, travel and stay, medical needs and so on.

Q5. Winter session of Parliament will be held From 15th December 2017 to 5th January 2018. Who is present Parliamentary Affairs minister of India?
(a) Ananth Kumar
(b) Rajnath Singh
(c) Rao Inderjit Singh
(d) M Venkaiah Naidu
(e) Ram Vilas Paswan

S5. Ans.(a)
Sol. Winter session of Parliament will be held From 15th of next month to 5th January. Parliamentary Affairs minister Ananth Kumar has announced this after the meeting of Cabinet Committee on Parliamentary Affairs, chaired by Home Minister Rajnath Singh.

Q6. Ministry of Human Resources Development has launched a Digital Signature campaign on Constitution Day affirming faith in Indian Constitution and to generate awareness on fundamental duties enshrined in the Constitution. Which day is celebrated as Constitution Day in India?
(a) 24th November 
(b) 25th November
(c) 26th November
(d) 27th November
(e) 28th November

S6. Ans.(c)
Sol. Ministry of Human Resources Development has launched a Digital Signature campaign on Constitution Day affirming faith in Indian Constitution and to generate awareness on fundamental duties enshrined in the Constitution. Giving the link in a tweet, Mr Javadekar stated that people, can join the campaign by filling a form online. 26th November is celebrated as Constitution Day.

Q7. The Centre has approved setting up of _________________________ across 115 most backward districts of the country through a new scheme for reaching out to rural women and facilitating skill development, employment, digital literacy, health and nutrition.
(a) Pradhan Mantri Mahila Shakti Kendras
(b) Pradhan Mantri Rojgar Shakti Kendras
(c) Pradhan Mantri Balika Shakti Kendras
(d) Pradhan Mantri Purush Shakti Kendras
(e) Pradhan Mantri Majdoor Shakti Kendras

S7. Ans.(a)
Sol. The Centre has approved setting up of 'Pradhan Mantri Mahila Shakti Kendras' across 115 most backward districts of the country through a new scheme for reaching out to rural women and facilitating skill development, employment, digital literacy, health and nutrition.

Q8. Who has won European Golden Shoes after receiving the award at a ceremony in Barcelona, Spain?
(a) Robert Lewandowski
(b) Gareth Bale
(c) Antoine Griezmann
(d) Cristiano Ronaldo
(e) Lionel Messi

S8. Ans.(e)
Sol. Lionel Messi drew level with Cristiano Ronaldo’s tally of four European Golden Shoes after receiving the award at a ceremony in Barcelona, Spain. The FC Barcelona superstar claimed the prize – handed to Europe’s top goalscorer – for his 37 LaLiga strikes in 2016-17.

Q9. The Indian Tsunami Early Warning Centre (ITEWC) based at Indian National Centre for Ocean Information Services (INCOIS) had conducted “Multi-State Mega Mock Exercise of Tsunami for East Coast of India. Participants in the drill included State Disaster Management Authorities of- 
(a) West Bengal
(b) Odisha
(c) Andhra Pradesh
(d) Tamil Nadu
(e) All of the above

S9. Ans.(e)
Sol. The Indian Tsunami Early Warning Centre (ITEWC) based at Indian National Centre for Ocean Information Services (INCOIS) had conducted “Multi-State Mega Mock Exercise of Tsunami for East Coast of India”. Participants in the drill included State Disaster Management Authorities of West Bengal, Odisha, Andhra Pradesh, Tamil Nadu and Puducherry. The mock drill was conducted in collaboration with the Ministry of Home Affairs (MHA) and the National Disaster Response Force (NDRF).

Q10. The Sub-Committee of the FSDC has reviewed the major global and domestic developments which could impinge on the country’s financial stability. What is the meaning of "S" in FSDC?
(a) Solution
(b) Service
(c) System
(d) Stability
(e) Scenario

S10. Ans.(d)
Sol. The Sub-Committee of the Financial Stability and Development Council (FSDC) has reviewed the major global and domestic developments which could impinge on the country’s financial stability.

Q11. Name the woman, who has been inducted as a first lady pilot in the Indian Navy?
(a) Shubhangi Swaroop
(b) Astha Sega
(c) Sakthi Maya S
(d) Bharti Pradhan
(e) Shalini Bhardwaj

S11. Ans.(a)
Sol. In a first, a woman has been inducted as a pilot in the Indian Navy. Shubhangi Swaroop, who hails from Uttar Pradesh, will soon be flying Maritime Reconnaissance aircraft. Three other women cadets, Astha Segal from New Delhi, Roopa A from Puducherry and Sakthi Maya S from Kerala, also created history by becoming the country’s first women officers at the Naval Armament Inspectorate (NAI) branch of the Navy.

Q12. Defence of Andaman and Nicobar Islands Exercise (DANX) was conducted under the aegis of Andaman & Nicobar Command. Who is the present Union Defence Minister of India?
(a) Sushma Swaraj
(b) Nirmala Sitharaman
(c) Maneka Gandhi
(d) Smriti Irani
(e) Harsimrat Kaur Badal

S12. Ans.(b)
Sol. Defence of Andaman and Nicobar Islands Exercise (DANX) was conducted under the aegis of Andaman & Nicobar Command.  The five day exercise started on 20 Nov 2017 and culminated on 24 Nov 2017. Nirmala Sitharaman is an Indian politician currently serving as the Defence Minister of India. She is also a member of the Rajya Sabha for Karnataka.

Q13. After a long flight of thousands of miles, not often punctuated by breaks, lakhs of migratory birds have made their way to the Chilika Lake, Asia’s largest brackish water lagoon. Chilika Lake located in- 
(a) Bihar
(b) West Bengal
(c) Odisha
(d) Kerala
(e) Uttar Pradesh

S13. Ans.(c)
Sol. After a long flight of thousands of miles, not often punctuated by breaks, lakhs of migratory birds have made their way to the Chilika Lake, Asia’s largest brackish water lagoon. Chilika lake located in Odisha.

Q14. The ordinance omits ___________ grown in non-forest areas from the definition of trees, thereby exempting it from requiring permits for felling or transportation.
(a) Litchi
(b) Banana
(c) Mango
(d) Bamboo
(e) Grapes

S14. Ans.(d)
Sol. President Ram Nath Kovind has cleared an ordinance amending the Indian Forest Act, 1927. The ordinance omits bamboo grown in non-forest areas from the definition of trees, thereby exempting it from requiring permits for felling or transportation.

Q15. Union Agriculture Minister Radha Mohan Singh has sent a proposal to United Nations for declaring 2018 as _____________ to raise awareness among consumers, policy makers, industry and research sector.
(a) International Year of Mango
(b) International Year of Wheat
(c) International Year of Rice
(d) International Year of Sugar
(e) International Year of Millets

S15. Ans.(e)
Sol. Union Agriculture Minister Radha Mohan Singh has sent a proposal to United Nations for declaring 2018 as "International Year of Millets" to raise awareness among consumers, policy makers, industry and research sector.


Print Friendly and PDF