Current Affairs Questions for RBI Assistant Mains 2017: 1st Dec 2017

Dear Aspirants,

Current-Affairs-Questions
Current Affairs Questions Based on The Hindu

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With RBI Assistant and IBPS Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS Clerk and RBI Assistant Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. Chattisgarh Government recently imposed a ban on the bursting of firecrackes in 6 of its cities. Which among the following is/are those cities?
(I) Bilaspur
(II) Durg
(III) Raigarh 
(IV) Korba
(a) Only I & II 
(b) Only I & III
(c) Only I, II & IV
(d) Only II & IV
(e) All of the above

S1. Ans.(e)
Sol. The Chhattisgarh Government has imposed a ban on the bursting of firecrackers in six of its cities, including the state capital Raipur, ahead of the wedding season from December 1st to January 31st.Besides Raipur, other cities, which have been banned from bursting firecrackers, include Bilaspur, Bhilai, Durg, Raigarh and Korba.

Q2. ____________________ government has released about 365 crore rupees for the rain-hit farmers in 19 districts of the State who sustained crop loss due to unseasonal rain during the third week of this month (November).
(a) Andhra Pradesh
(b) Telgana
(c) Tamil Nadu
(d) Odisha
(e) Kerela

S2. Ans.(d)
Sol. Odisha government has released about 365 crore rupees for the rain-hit farmers in 19 districts of the State. The fund was released from the State Disaster Relief Fund to be distributed as agriculture input subsidy among farmers who sustained crop loss due to unseasonal rain during the third week of this month (November). Special Relief Commissioner B P Sethi stated that the farmers would get input subsidy for maximum two hectares.

Q3. In which country is the headquarter of International Boxing Association (AIBA) located?
(a) Switzerland
(b) Monaco
(c) Greece
(d) Germany
(e) Great Britain

S3. Ans.(a)
Sol. AIBA headquarters is in Lausanne, Switzerland and was founded in the year 1946.

Q4. The Boxing Federation of India (BFI) was recognised as a national body by the Indian Olympic Association, which removed the terminated ____________________ as its affiliate after months of indecision.
(a) All Indian Boxing Federation
(b) Indian Federation of Boxing
(c) Indian Amateur Boxing Federation
(d) National Boxing Association
(e) Indian Professional Boxing Federation

S4. Ans.(c)
Sol. The Boxing Federation of India (BFI) was recognised as a national body by the Indian Olympic Association, which removed the terminated Indian Amateur Boxing Federation (IABF) as its affiliate after months of indecision.

Q5. The logo & Mascot of Hockey World Cup 2018 to be hosted in India was unveiled by Odisha Chief Minister Naveen Patnaik.At which stadium was it unveiled? 
(a) Veer Surendra Rai Stadium
(b) Barabati Stadium
(c) Kalinga Stadium
(d) Nehru Stadium
(e) Kaloor Intenational Stadiu,

S5. Ans.(c)
Sol. Logo and mascot of Hockey World Cup 2018 have been unveiled at Kalinga Stadium in Bhubaneswar by Odisha Chief Minister Naveen Patnaik. Odisha had successfully hosted the Asian Athletics Championships recently.The 2014 Men's Hockey World Cup was held in The Hague, Netherlands.

Q6. After Karnam Malleshwari in 1994 & 95 who became the first Indian in over two decades to claim a gold medal at the World Weightlifting Championship in Anaheim, USA?
(a) Mirabai Chanu
(b) Rustam Sarang
(c) Deepak Lather
(d) Kavita Devi
(e) satish Sivalingam

S6. Ans.(a)
Sol. Mirabai Chanu became the first Indian in over two decades to claim a gold medal at the World Weightlifting Championship in Anaheim, USA. Chanu lifted 85kg in snatch and 109kg in clean and jerk to total an impressive 194kg in the women's 48kg, in the process setting a new national record.

Q7. Recently in which state the SAUBHAGYA Scheme was launched as a part of achieving universal household electrification in the country?
(a) Assam
(b) Arunanchal Pradesh
(c) Nagaland
(d) Manipur
(e) Sikkim

S7. Ans.(d)
Sol. The Pradhan Mantri Sahaj Bijli Har Ghar Yojana (SAUBHAGYA) was launched in Manipur, by Union Minister of State (IC) for Power and New & Renewable Energy,  R.K. Singh and N. Biren Singh, Chief Minister of Manipur.A total of approximately 1.75 lakh households (1.62 lakh rural households and 0.13 lakh urban households) of Manipur are proposed to be included under the Scheme.

Q8. The National Skill Development Corporation and the THSC signed a tripartite an MoU with _____________ to provide hospitality skills training to hospitality micro-entrepreneurs in India. 
(a) Airbnb
(b) BIRD Academy
(c) CNCP,France
(d) TAFE SA
(e) TVTO, Iran

S8. Ans.(a)
Sol. The Ministry of Skill Development and Entrepreneurship’s implementation arm National Skill Development Corporation (NSDC) and the Tourism and Hospitality Sector Skill Council (THSC) signed a tripartite an MoU with Airbnb to provide hospitality skills training to hospitality micro-entrepreneurs in India. Airbnb is a US Based online marketplace and hospitality service.

Q9. The smallest paper denomination note in India, One Rupee Note completed its 100 years on November 30,2017. Which among the following facts is true about a One Rupee Note:
(I) It has Ashok Pillar in the window with Satyamev Jayte written on it
(II) It is the only Currency Note or an asset and not a Promissory Note
(III) It is signed by Finance Secretary
(IV) Its Size is 9.7 x 6.3 cm
(a) Only III
(b) Only III & IV
(c) Only II III & IV
(d) All of the above
(e) None of the above

S9. Ans.(c)
Sol. The smallest paper denomination note in India, One Rupee Note completed its 100 years on November 30,2017.It has Ashok Pillar in the window withoutthe words Satyamev Jayte. It is the only Currency Note or an asset and not a Promissory Note. It is signed by Finance Secretary. Its Size is 9.7 x 6.3 cm.

Q10. Recently under THSC, Team India recorded their best-ever performance at WorldSkills 2017 in Abu Dhabi finals with the highest ever tally of two medals (a Silver and a Bronze) and Nine Medallions of excellence.What does T stands for?
(a) Technical
(b) Tourism
(c) Technological
(d) Testing
(e) Training

S10. Ans.(b)
Sol. THSC stands for Tourism and Hospitality Sector Skill Council working under The Ministry of Skill Development and Entrepreneurship.

Q11. US Based Airbnb is ______________ service.
(a) online marketplace
(b) US Airlines
(c) Logistic
(d) Skill Development
(e) Tourism

S11. Ans.(a)
Sol. US Based Airbnb is an online marketplace and hospitality service. It recently signed an MoU with he Ministry of Skill Development & Entrepreneurship, NSDC and THSC.

Q12. Who is the present Finance Secretary of India? 
(a) Rajiv Kumar
(b) Ajay Narayan Jha
(c) Neeraj Kumar
(d) Subhash Chandra Garg
(e) Hasmukh Adhia

S12. Ans.(e)
Sol. Hasmukh Adhia is the present Finance Secretary of India with Mr. Arun Jaitely being the finance minister. Mr.Adhia, a 1981 batch IAS (Indian Administrative Service) officer of Gujarat cadre, is also known for helping design social security schemes such as Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana, Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Bima Yojana and Atal Pension Yojana as well as the micro-financing scheme Pradhan Mantri Mudra Yojana.

Q13. Which one of the following countries could not take part in the World Weightlifting Championship 2017 in Anaheim, USA due to issues related to doping?
(a) Russia
(b) China
(c) Kazakhstan
(d) Ukraine
(e) All of the above

S13. Ans.(e)
Sol. Mirabai Chanu became the first Indian in over two decades to claim a gold medal at the World Weightlifting Championship in Anaheim, USA. Some of the world's top weightlifting nations such as Russia, China, Kazakhstan, Ukraine and Azerbaijan could not take part in the competition due to issues related to doping.

Q14. To achieve universal household electrification in the country in the recently launched SAUBHAGYA Scheme, 'S' stands for?
(a) Sarva
(b) Sahaj
(c) Sulabh
(d) Saral
(e) Sampoorna

S14. Ans.(b)
Sol. PM Narendra Modi launched the Rs16,320-crore Pradhan Mantri Sahaj Bijli Har Ghar Yojana, or Saubhagya scheme.to provide electricity connections to over 40 million families in rural and urban areas by December 2018.

Q15. Which of the following terms is linked with Weightlifting?
(a) Snatch
(b) Anchor Space
(c) Beater
(d) Bump
(e) None of the above

S15. Ans.(a)
Sol. Mirabai Chanu lifted 85kg in snatch and 109kg in clean and jerk to total an impressive 194kg in the women's 48kg, in the process setting a new national record at the World Weightlifting Championship in Anaheim, USA.



Print Friendly and PDF