Current Affairs Questions for RBI Assistant Mains 2017: 12th Dec 2017

Dear Aspirants,

Current-Affairs-Questions

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 12th Dec

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With RBI Assistant and IBPS Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS Clerk and RBI Assistant Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. Human Rights Day is observed every year on _____________.
(a) 12 December
(b) 15 December
(c) 11 December
(d) 10 December
(e) 08 December

S1. Ans.(d)
Sol. Human Rights Day is observed every year on 10 December. The day the United Nations General Assembly adopted, in 1948, the Universal Declaration of Human Rights.

Q2. According to the External Affairs Ministry, Which of the following country will host the two-day long Asean-India Connectivity Summit (AICS)?
(a) India
(b) Russia
(c) Japan
(d) USA
(e) Indonesia

S2. Ans.(a)
Sol. According to the External Affairs Ministry, New Delhi will host the two-day long Asean-India Connectivity Summit (AICS) on the theme "Powering Digital and Physical Linkages for Asia in the 21st Century".

Q3. The provisional figures of Direct Tax collections up to November, 2017 show that net collections are at Rs. 4.8 lakh crore which is ___________ higher than the net collections for the corresponding period of last year. 
(a) 15.6%
(b) 16.4%
(c) 14.4%
(d) 15.4%
(e) 14.8%

S3. Ans.(c)
Sol. The provisional figures of Direct Tax collections up to November, 2017 show that net collections are at Rs. 4.8 lakh crore which is 14.4% higher than the net collections for the corresponding period of last year.

Q4. Indian Diving Team won how many medals Medals in Indonesia Open Aquatic Championship 2017?
(a) 4
(b) 6
(c) 8
(d) 10
(e) 12

S4. Ans.(b)
Sol. Indian Diving Team won 6 Medals (1 Gold, 3 Silver and 2 Bronze Medals) in Indonesia Open Aquatic Championship 2017. The five-day championship concluded recently in Indonesia's Jakarta.

Q5. UN Women in collaboration with Facebook inaugurated a two day event in Mumbai to empower and recognize the magnificent contribution of women in our society. The event was titled as ____________________.
(a) Respect Women
(b) Empowering Women
(c) Determined Women
(d) For Women, With Respect
(e) We The Women

S5. Ans.(e)
Sol. UN Women in collaboration with Facebook inaugurated a two day event in Mumbai titled 'We The Women' to empower and recognise the magnificent contribution of women in our society.

Q6. Sukharanjan Sengupta died due to old age-related health problems. He was veteran ____________.
(a) Classical Dancer
(b) Singer
(c) Novelist
(d) Journalist
(e) Politician

S6. Ans.(d)
Sol. Veteran journalist Sukharanjan Sengupta died due to old age-related health problems. He was 85. Sengupta had worked for Bengali dailies Jugantar and Ananda Bazar Patrika in his long career spanning over six decades.

Q7. Name the chief general manager (CGM) in charge of the Reserve Bank of India's financial inclusion and development department who has recently taken over as executive director (ED) in the central bank.
(a) Uma Shankar
(b) A. Mangalagiri
(c) Dr. Mridul Saggar
(d) Mona Anand
(e) Kazi Mohd Isa

S7. Ans.(a)
Sol. Uma Shankar, chief general manager (CGM) in charge of the Reserve Bank of India's financial inclusion and development department has taken over as executive director (ED) in the central bank.

Q8. Name the Musician who was on the top of Forbes’ annual world’s highest-paid musician list shows 2017.
(a) Beyonce
(b) Drake
(c) Diddy
(d) Taylor Swift
(e) Madonna

S8. Ans.(c)
Sol. Musician Diddy was on the top of Forbes’ annual world’s highest-paid musician list shows. He is on top despite not releasing any album in 2017.
The Top 3 Musicians on the list are-
1. Diddy ($130 M),
2. Beyoncé ($105 M),
3. Drake ($94 M).

Q9. India's largest carmaker Maruti Suzuki became India's sixth most valued firm. It has replaced _____________.
(a) HDFC Bank
(b) ICICI Bank
(c) IDBI Bank
(d) State Bank of India (SBI)
(e) Axis Bank

S9. Ans.(d)
Sol. India's largest carmaker Maruti Suzuki became India's sixth most valued firm, crossing India's largest lender State Bank of India (SBI). Maruti Suzuki's market capitalization stood at Rs 2.73 trillion, marginally ahead of SBI's market value of Rs 2.70 trillion. Reliance Industries is the country's most valued company with a market value of Rs 5.83 trillion, followed by TCS, HDFC Bank, ITC and Hindustan Unilever.

Q10. The two-day long Asean-India Connectivity Summit (AICS) will be held on the theme _____________.
(a) Empowering Digitalized Bonding for the World
(b) None of the given option is true
(c) Powered by Asia-India Relations
(d) Empowering World with inter-country Relations
(e) Powering Digital and Physical Linkages for Asia in the 21st Century

S10. Ans.(e)
Sol. According to the External Affairs Ministry, New Delhi will host the two-day long Asean-India Connectivity Summit (AICS) on the theme "Powering Digital and Physical Linkages for Asia in the 21st Century".

Q11. India defeated __________ in the Hockey World League Final to grab the bronze medal at the event, in Bhubaneswar, Odisha.
(a) Austria
(b) Germany
(c) Vietnam
(d) Spain
(e) UAE

S11. Ans.(b)
Sol. India defeated Germany 2-1 in the Hockey World League Final to grab the bronze medal at the event, in Bhubaneswar, Odisha. SV Sunil and Harmanpreet Singh scored for the world number six Indian side.

Q12. BSE's _______________ has received approval from the capital market regulator SEBI on the framework for the listing of debt securities.
(a) India Substituted Exchange
(b) India Intranational Exchange
(c) India Foreign Exchange
(d) India International Exchange
(e) None of the given option is true

S12. Ans.(d)
Sol. BSE's India International Exchange (India INX) has received approval from the capital market regulator SEBI on the framework for the listing of debt securities. The move will enable Indian and foreign issuers to issue masala bonds, Eurobonds, and foreign currency bonds from India INX at International Financial Service Centre (IFSC) at Gujarat International Finance Tech (GIFT) for the first time.

Q13. In which of the following venue Foreign Ministers of Russia, India, and China (RIC) had held a trilateral meeting?
(a) New Delhi, India
(b) Beijing, China
(c) Shanghai, China
(d) Moscow, Russia
(e) Bengaluru, India

S13. Ans.(a)
Sol. Foreign Ministers of Russia, India, and China (RIC) are holding a trilateral meeting in New Delhi. The meeting is expected to review global and regional issues of mutual interest as well as discuss trilateral exchanges and activities.

Q14. Name the pioneer of DNA fingerprinting technology in India and former Vice-Chancellor of Benares Hindu University, BHU who passed away recently.
(a) Girish Chandra Tripathi
(b) D.P. Singh
(c) Lalji Singh
(d) Panjab Singh
(e) Y.C. Simhadri

S14. Ans.(c)
Sol. Lalji Singh, a pioneer of DNA fingerprinting technology in India and former Vice-Chancellor of Benares Hindu University, BHU (2011 to 2014), passed away at the age of 70.

Q15. Senior IAS officer _____________ took charge as the Chairman and Managing Director of Air India, recently.
(a) Rajiv Bansal
(b) Pradeep Singh Kharola
(c) Ashok Sinha
(d) Manoj Ratan
(e) Ashwini Lohani

S15. Ans.(b)
Sol. Senior IAS officer Pradeep Singh Kharola took charge as the Chairman and Managing Director of Air India. Kharola assumed charge from Rajiv Bansal.