Current Affairs Questions for RBI Assistant Mains 2017: 13th Dec 2017

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for RBI Assistant Mains 2017: 13th Dec 2017

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 13th Dec


Welcome to the world of Current Affairs 2017. With RBI Assistant and IBPS Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS Clerk and RBI Assistant Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. Name the country which is building the world’s biggest floating solar power plant.
(a) Canada
(b) Russia
(c) India
(d) China
(e) USA

S1. Ans.(d)
Sol. A unit of China Three Gorges Corp. is building a 1 billion yuan ($151 million) floating  solar power plant, the world’s biggest, in the nation’s eastern province of Anhui. China Three  Gorges New Energy Co. started building the 150-megawatt project in July and part of the plant  was connected to the grid.

Q2. The Indian National Congress announced that Rahul Gandhi has been elected as its new  President. He is the ____________ President of Congress since Independence.
(a) 18th
(b) 16th
(c) 14th
(d) 12th
(e) 10th

S2. Ans.(b)
Sol. The Indian National Congress announced that Rahul Gandhi has been elected as its new  President, taking over from his mother Sonia Gandhi. He is the 16th President of Congress since  Independence.

Q3. The Vice President of India, Shri M. Venkaiah Naidu has conferred 'Yeraringan' Award to  ______________, in Chennai.
(a) Prof. Kamal Sarthak
(b) Prof. Aniket Bhattacharya
(c) Prof. M.S. Swaminathan
(d) Prof. Swanand Kirmani
(e) Prof. K.A. Nilakanta Sastri

S3. Ans.(c)
Sol. The Vice President of India, Shri M. Venkaiah Naidu has conferred 'Yeraringan' Award to  Prof. M.S. Swaminathan, in Chennai. Prof. M.S. Swaminathan was a transformative leader who has  inspired many scientists to focus on the problem of Indian agriculture.

Q4. As per the latest UN Report, Indian economy is likely to grow by __________ in 2018.
(a) 7.6 percent
(b) 7.5 percent
(c) 7.4 percent
(d) 7.3 percent
(e) 7.2 percent

S4. Ans.(e)
Sol. Indian economy is likely to grow by 7.2 percent in 2018 and go up further to 7.4 percent in  2019 on the back of strong private consumption, public investment and the ongoing structural  reforms, according to a UN report.

Q5. Name the country that will have its first public cinemas in more than 35 years after the  government announced the lifting of the ban on movie theaters.
(a) Saudi Arabia
(b) UAE
(c) Azerbaijan
(d) Afghanistan
(e) Pakistan

S5. Ans.(a)
Sol. Saudi Arabia will have its first public cinemas in more than 35 years after the government  announced the lifting of the ban on movie theatres. Minister of Culture and Information Awwad  bin Saleh Alawwad stated that opening cinemas will act as a catalyst for economic growth and  diversification.

Q6. Electronics and Information Technology Ministry has launched first NIC-CERT, a setup of  National Informatics Centre to prevent and predict cyber attacks on government utilities. Who is  the present Electronics and Information Technology Minister of India?
(a) Harsimrat Kaur Badal
(b) Ravi Shankar Prasad
(c) D. V. Sadananda Gowda
(d) Uma Bharati
(e) Maneka Sanjay Gandhi

S6. Ans.(b)
Sol. Electronics and Information Technology Minister Ravi Shankar Prasad has launched first  NIC-CERT, a setup of National Informatics Centre to prevent and predict cyber attacks on  government utilities. It was launched in New Delhi.

Q7. Name the Mountain which is Britain's new highest mountain in Atlantic Territory after new  satellite data revealed the peak was almost 400 metres taller than previously thought.
(a) Mount Jackson
(b) Mount Ben Nevis
(c) Mount Hope
(d) Mount Snowdon
(e) Mount Scafell Pike

S7. Ans.(c)
Sol. Britain has a new highest mountain after new satellite data revealed the peak was almost  400 metres taller than previously thought. Mount Hope, in the British Atlantic Territory, was  recently re-measured and found to be 377 metres taller than previous calculations. This takes it  to 3,239 metres, meaning it knocks Mount Jackson, the current title holder at 3,184 metres, off  the top spot.

Q8. Pistol aces Jitu Rai and Heena Sidhu bagged a bronze each to continue India's medal charge at the Asian Championship 10m Rifle/Pistol in Japan. This is the ________ edition of the  championship.
(a) 6th
(b) 7th
(c) 9th
(d) 10th
(e) 12th

S8. Ans.(d)
Sol. Pistol aces Jitu Rai and Heena Sidhu bagged a bronze each to continue India's medal charge  at the 10th Asian Championship 10m Rifle/Pistol in Wako City, Japan.

Q9. The government has recently fixed _____________ as the price of new series of sovereign gold bonds (SGBs).
(a) Rs 2,890 per gram
(b) Rs 2,900 per gram
(c) Rs 3,230 per gram
(d) Rs 3,340 per gram
(e) Rs 3,450 per gram

S9. Ans.(a)
Sol. The government has fixed Rs 2,890 per gram as the price of new series of sovereign gold  bonds (SGBs). The government, in consultation with the Reserve Bank, has decided to offer a  discount of Rs 50 per gram to investors applying online and making payments digitally.
Q10. The Finance Minister of India Arun Jaitley holds his 5th Pre-Budget Consultation Meeting  with the leading Economists in ____________.
(a) Guwahati
(b) New Delhi
(c) Pune
(d) Kolkata
(e) Lucknow

S10. Ans.(b)
Sol. The Finance Minister of India Arun Jaitley holds his 5th Pre-Budget Consultation Meeting  with the leading Economists in New Delhi. According to the Finance Minister, India has recorded  an average growth of 7.5% from 2014-15 to 2016-17, significantly higher as compared to the  growth in the previous two years.

Q11. Name the young Indian shooter who has recently qualified for the Youth Olympics Games with  a gold medal and a junior world record in 10m air pistol at the ongoing Asia Youth Olympics  Games qualification tournament.
(a) Surendra Singh
(b) Shapath Bharadwaj
(c) Saurabh Chaudhary
(d) Anitya Gaurav
(e) Arjuna Rana

S11. Ans.(c)
Sol. India's Saurabh Chaudhary qualified for the Youth Olympics Games with a gold medal and a  junior world record in 10m air pistol at the ongoing Asia Youth Olympics Games qualification  tournament in Wako City, Japan.

Q12. Name the country that will host the 2023 World Cup.
(a) England
(b) South Africa
(c) Australia
(d) India
(e) West Indies

S12. Ans.(d)
Sol. India is all set to host the 2023 World Cup, the global cricketing event’s 13th edition  after the BCCI confirmed the host nation. India will also host the upcoming Champions Trophy in  2021.

Q13. Australia has recently beaten ____________ in the final of the Hockey World League Final  (HWLF) to win gold in Bhubaneswar, Odisha.
(a) India
(b) England
(c) Spain
(d) Austria
(e) Argentina

S13. Ans.(e)
Sol. Australia beat Argentina 2-1 in the final of the Hockey World League Final (HWLF) to win  gold at Kalinga Stadium, Bhubaneswar, Odisha. Argentina beat India (who won bronze earlier) in  the semifinals.

Q14. Nakul Chopra has been recently elected as the next Chairman of BARC India. BARC stands for  ________________________.
(a) Broadcast Audience Research Council
(b) Bifurcated Audience Research Council
(c) Broadcast Audience Reconstruction Council
(d) Bifurcated Audience Reconstruction Council
(e) Business Audience Research Council

S14. Ans.(a)
Sol. Nakul Chopra, President of AAAI and Senior Advisor, Publicis Communications, has been  elected as the next Chairman of BARC India. Nakul succeeds Viacom18 Group CEO Sudhanshu Vats.  BARC stands for Broadcast Audience Research Council.

Q15. Buenos Aires is the capital city of _____________.
(a) Uruguay
(b) Bolivia
(c) Argentina
(d) Paraguay
(e) Prague

S15. Ans.(c)
Sol. Argentina Capital- Buenos Aires, President- Mauricio Macri.


Print Friendly and PDF