Current Affairs Questions for RBI Assistant Mains 2017: 14th Dec 2017

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for RBI Assistant Mains 2017: 13th Dec 2017

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 14th Dec

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With RBI Assistant and IBPS Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS Clerk and RBI Assistant Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. The second UN World Tourism Organization/UNESCO World Conference on Tourism and Culture was held in _____________.
(a) Manila
(b) Suva
(c) Muscat
(d) Baku
(e) Jakarta

S1. Ans.(C)
Sol. The second UN World Tourism Organization/UNESCO World Conference on Tourism and Culture was held in Muscat, Capital city of Oman. The Minister of State for Culture (Independent Charge) and Environment, Forest & Climate Change, Dr. Mahesh Sharma led the Indian delegation.

Q2. Which of the following team has recently become the first-ever team to register 300+ totals 100 times in ODIs.
(a) Australia
(b) Srilanka
(c) New Zealand
(d) India
(e) South Africa

S2. Ans.(d)
Sol. India has become the first-ever team to register 300+ totals 100 times in ODIs, after posting 392/4 against Sri Lanka in Mohali. This was also the 25th instance of India scoring 350+ in an ODI innings, second-most by a team after South Africa (26).

Q3. The Asian Development Bank (ADB) lowered India’s GDP forecast for the current fiscal to ______________.
(a) 7.1
(b) 7.0
(c) 6.9
(d) 6.8
(e) 6.7%

S3. Ans.(e)
Sol. The Asian Development Bank (ADB) lowered India’s GDP forecast for the current fiscal by 0.3% to 6.7 %. It has also revised downward the gross domestic product (GDP) outlook for next fiscal beginning from March 2018 to 7.3% from 7.4% mainly due to rising global crude oil prices and soft growth in private sector investment.

Q4. Name the regulatory body that has recently increased the limits for investment by foreign portfolio investors (FPIs) for the January-March 2018 quarter by Rs 6,400 crore in Central Government Securities (G-Secs).
(a) Reserve Bank of India
(b) Securities and Exchange Board of India
(c) Insurance Regulatory and Development Authority
(d) Financial Stability and Development Council
(e) Forward Markets Commission

S4. Ans.(a)
Sol. The Reserve Bank of India increased the limits for investment by foreign portfolio investors (FPIs) for the January-March 2018 quarter by Rs 6,400 crore in Central Government Securities (G-Secs) and Rs 5,800 crore in State development loans (SDLs).

Q5. Name the Indian Golfer who has recently claimed his maiden European Tour victory in the Joburg Open, in South Africa.
(a) Mukesh Kumar
(b) Khalin Joshi
(c) Shubhankar Sharma
(d) Rohan Sarwakar
(e) Anil Sahu

S5. Ans.(c)
Sol. 21-year-old Indian Golfer Shubhankar Sharma claimed his maiden European Tour victory in the Joburg Open, in South Africa. He has defeated South Africa’s Erik Van Rooyen.

Q6. Buddhist monk Dhammapiya has been recently elected as the new secretary general of the International Buddhist Confederation (IBC). He is from which state?
(a) Meghalaya
(b) Tripura
(c) Assam
(d) Sikkim
(e) Arunachal Pradesh

S6. Ans.(b)
Sol. Buddhist monk Dhammapiya from Tripura has been elected as the new secretary general of the International Buddhist Confederation (IBC). He was elected to the post at the second general assembly of the IBC.

Q7. To which of the following country, the Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) has approved its first loan to reduce its dependence on coal by over 600,000 tonnes annually?
(a) India
(b) Japan
(c) Indonesia
(d) China
(e) Nepal

S7. Ans.(d)
Sol. The Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) approved its first loan to China, its largest shareholder, to reduce its dependence on coal by over 600,000 tonnes annually by building a natural gas distribution network for villages.

Q8. Name the country that will host the 3rd Annual Meeting of the Board of Governors of Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) in June 2018.
(a) Indonesia
(b) The Netherlands
(c) Philippines
(d) Oman
(e) India

S8. Ans.(e)
Sol. India will host the 3rd Annual Meeting of the Board of Governors of Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) at Mumbai in June 2018. The Theme of the Annual Meeting, 2018 will be “Mobilizing Finance for Infrastructure: Innovation and Collaboration”.

Q9. Which of the following state has become the first state in the country to launch free email addresses in Hindi (in Devanagari script) for its residents.
(a) Madhya Pradesh
(b) Maharashtra
(c) Tamil Nadu
(d) Kerala
(e) Rajasthan

S9. Ans.(e)
Sol. Rajasthan has become the first state in the country to launch free email addresses in Hindi (in Devanagari script) for its residents, as per the state IT department Principal Secretary Akhil Arora. The initiative aims to ensure maximum participation of people towards e-governance and that maximum facilities are available in the vernacular language. The first e-mail ID was created for CM Vasundhara Raje.

Q10. Muscat is the Capital city of _____________.
(a) Suva
(b) Indonesia
(c) Azerbaijan
(d) Nigeria
(e) Oman

S10. Ans.(e)
Sol. Muscat is the Capital city of Oman. Currency- Omani rial.


Print Friendly and PDF