Current Affairs Questions for RBI Assistant Mains 2017: 15th Dec 2017

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for RBI Assistant Mains 2017: 15th Dec 2017

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 15th Dec

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With RBI Assistant and IBPS Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS Clerk and RBI Assistant Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. Name the country that became the world's first country to shut down national broadcasts of its FM network by completing its transition to digital radio.
(a) Sweden
(b) Iceland
(c) Norway
(d) Denmark
(e) Australia

S1. Ans.(c)
Sol. Norway became the world's first country to shut down national broadcasts of its FM network by completing its transition to digital radio.The transition will allow for better sound quality, a greater number of channels and more functions, at a cost eight times lower than FM radio. The transition concerns only national radio channels.

Q2. Name the country with which India has signed an MoU for enhanced cooperation in the health sector in New Delhi.
(a) Switzerland
(b) Indonesia
(c) Oman
(d) Singapore
(e) Morocco

S2. Ans.(e)
Sol. India and Morocco signed an MoU for enhanced cooperation in the health sector in New Delhi. Shri J P Nadda, Union Minister of Health & Family Welfare and Dr. Abdelkader Amara, Ministry of Health, Kingdom of Morocco signed the MoU.

Q3. The National Energy Conservation Day is celebrated annually on _____________.
(a) 10th December
(b) 20th December
(c) 21st December
(d) 14th December
(e) 28th December

S3. Ans.(d)
Sol. The National Energy Conservation Day is celebrated annually on 14th December. The 14th President of India Mr. Ram Nath Kovind was the Chief Guest on the occasion. The ECD is organized on 14th December each year by Bureau of Energy Efficiency (BEE), under Ministry of Power. The Day is celebrated with an aim to demonstrate India’s achievements in energy efficiency and conservation.

Q4. Name the company that has recently announced that the company has secured a licence for Prepaid Payment Instrument (PPI) from the Reserve Bank of India (RBI) to operate a semi-closed loop wallet in the country.
(a) JeevPay
(b) OBOPAY
(c) COMPAY
(d) PayPal
(e) None of the given options is true

S4. Ans.(b)
Sol. OBOPAY has announced that the company has secured a licence for Prepaid Payment Instrument (PPI) from the Reserve Bank of India (RBI) to operate a semi-closed loop wallet in the country. OBOPAY- the global mobile payment solutions company. Chairman of OBOPAY is D. Padmanabhan.

Q5. The Board of Control for Cricket in India decided to lift the ban on the Cricket Association of which state?
(a) Rajasthan
(b) Haryana
(c) Jammu & Kashmir
(d) Gujarat
(e) Karnataka

S5. Ans.(a)
Sol. The Board of Control for Cricket in India decided to lift the ban on the Rajasthan Cricket Association (RCA) provided former IPL chief Lalit Modi stays away from its functioning, the Board decided in its Special General Meeting (SGM).

Q6. India has recently upgraded its ranks in ‘The Legatum Prosperity Index 2017’ and is now on ____________ position.
(a) 95th
(b) 90th
(c) 100th
(d) 115th
(e) 110th

S6. Ans.(c)
Sol. India has upgraded its ranks in ‘The Legatum Prosperity Index 2017’ and is now on 100th position. At present, the rising trend in India’s prosperity is significant in view of the fact that India registered lower economic growth following demonetization and implementation of the goods and services tax (GST) reform in 2017. The index, which offers an insight into how prosperity is forming and changing across the world, ranks India 100th on the list of prosperous countries among 149 countries.

Q7. For which of the following project, a Financing Agreement for IBRD loan of USD 250 million (equivalent) was signed with the World Bank?
(a) Bharatmala Project
(b) UDAN Project
(c) Saubhagya Project
(d) National Highways Development Project
(e) SANKALP Project

S7. Ans.(e)
Sol. A Financing Agreement for IBRD loan of USD 250 million (equivalent) for the “Skills Acquisition and Knowledge Awareness for Livelihood Promotion (SANKALP) Project” was signed with the World Bank. The Objective of the project is to enhance institutional mechanisms for skills development and increase access to quality and market-relevant training for the workforce.

Q8. Prime Minister of India has recently commissioned India's first modern conventional submarine, INS Kalvari, into Navy's fleet. Kalvari is the _______________.
(a) Kalvari Class submarine
(b) Shishumar class submarine
(c) Sindhughosh class submarine
(d) Scorpene-class submarine
(e) Panther-class submarine

S8. Ans.(d)
Sol. Prime Minister Narendra Modi commissioned India's first modern conventional submarine, INS Kalvari, into Navy's fleet in Mumbai, a first in almost two decades. Kalvari is the first of the six Scorpene-class submarines handed over by shipbuilder Mazagon Dock Limited (MDL).

Q9. Name the Bollywood actor, writer, and filmmaker who passed away recently.
(a) Hemraj Anshul
(b) Neeraj Vora
(c) Deepak Tijori
(d) Sankalp Taneja
(e) Naman Jha

S9. Ans.(b)
Sol. Bollywood actor, writer, and filmmaker Neeraj Vora, in coma since a year, died at a Mumbai hospital. He was 54. His initial work as a writer includes superstar Shah Rukh Khan starrer TV show Circus.

Q10. What is the capital city of Norway?
(a) Baku
(b) Ottawa
(c) Oslo
(d) Nomura
(e) Jordan

S10. Ans.(c)
Sol. Norway Capital- Oslo, Currency- Norwegian krone.


Print Friendly and PDF