Current Affairs Questions for RBI Assistant Mains 2017: 16th Dec 2017

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for RBI Assistant Mains 2017: 15th Dec 2017

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 16th Dec

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With RBI Assistant and IBPS Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS Clerk and RBI Assistant Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. The winter session of Parliament has begun recently in the country. The Legislature or Parliament is headed by _____________. 
(a) The Vice-President of India
(b) The Chief-Justice of India
(c) The Prime Minister of India
(d) The President of India
(e) None of the given options is true

S1. Ans.(d)
Sol. The winter session of Parliament begins with Prime Minister Narendra Modi urging all political parties to extend co-operation for smooth conduct and pressing for a "national consensus" on the issue of simultaneous elections in the country. The Legislature or Parliament is headed by the President of India. 

Q2. Who was declared the winner of the 2017 Mr. India pageant which was held in Mumbai?
(a) Vishnu Raj Menon
(b) Jitesh Singh Deo
(c) Rohit Khandelwal
(d) Prateik Jain
(e) Deepak Malik

S2. Ans.(b)
Sol. Jitesh Singh Deo from Lucknow was declared the winner of the 2017 Mr. India pageant which was held in Mumbai. Indian footballer Prathamesh Maulingkar won the title of Mr. India Supranational and will compete at Mr. Supranational 2018.

Q3. The 14th Inclusive Finance India Summit had begun recently in ________________ to build consensus on strategies for achieving universal financial inclusion in India.
(a) Bengaluru
(b) Chennai
(c) New Delhi
(d) Pune
(e) Ahmedabad

S3. Ans.(c)
Sol. The 14th Inclusive Finance India Summit began in New Delhi to build consensus on strategies and a unified vision for achieving universal financial inclusion in India.

Q4. Foreign Secretary S. Jaishankar hosted the 4th Trilateral Dialogue with delegations of other two countries in New Delhi. Name all the three countries.
(a) India-Australia-Japan
(b) India-France-Japan
(c) India-Australia-France
(d) India-Australia-Russia
(e) India-Russia-Japan

S4. Ans.(a)
Sol. Foreign Secretary S. Jaishankar hosted the 4th India-Australia-Japan Trilateral Dialogue with Secretary of Department of Foreign Affairs and Trade of Australia Ms. Frances Adamson and Vice Minister of Foreign Affairs of Japan Mr. Shinsuke J. Sugiyama, in New Delhi.

Q5. The Eleventh World Trade Organization (WTO) Ministerial Conference (MC11) took place in ______________.
(a) Switzerland
(b) Poland
(c) Denmark
(d) Argentina
(e) Bulgaria

S5. Ans.(d)
Sol. The Eleventh World Trade Organization (WTO) Ministerial Conference (MC11) took place in Buenos Aires, Argentina. The Conference was chaired by Minister Susana Malcorra of Argentina. Indian Delegation was led by Minister of Commerce and Industry Suresh Prabhu.

Q6. Name the World youth champion who was named the Asian Boxing Confederation’s best youth boxer of the year 2017.
(a) David Ayrapetan
(b) Shiva Thapa
(c) L Devendro Singh
(d) Sachin Siwach
(e) Mahaveer Talkar

S6. Ans.(d)
Sol. World youth champion Sachin Siwach was named the Asian Boxing Confederation’s best youth boxer of the year 2017 after winning an online poll conducted by the continental body. Siwach polled 36.2 % votes in his category.

Q7. On which of the following bank the Reserve Bank of India (RBI) has imposed certain restrictions on carrying out banking activities as its share of bad loans rose sharply?
(a) Nainital Bank
(b) Corporation Bank
(c) Federation Bank
(d) Bank of India
(e) Karnataka Bank

S7. Ans.(b)
Sol. The Reserve Bank of India (RBI) has imposed certain restrictions on Corporation Bank on carrying out banking activities as its share of bad loans rose sharply. The RBI has triggered prompt corrective action (PCA) against it in view of high non-performing loans and requirement to raise capital.

Q8. Name the athlete who has been named as the highest-paid athletes of all time, in the latest list released by Forbes.
(a) Arnold Palmer
(b) Usain Bolt
(c) Michael Jordan
(d) Tiger Woods
(e) Michael Phelps

S8. Ans.(c)
Sol. In the latest list released by Forbes, Michael Jordan has been named as the highest-paid athletes of all time. The 54-year-old has a whopping $1.7 billion in the bank. Former world number one golfer Tiger Woods is standing at the second spot. Late America golfer Arnold Palmer is at No.3 with incredible $1.4 billion to his name.

Q9. In which of the following country, the Tech-giant Google has recently announced to open first of its kind research lab focused on Artificial Intelligence (AI)?
(a) Nigeria
(b) Namibia
(c) Vietnam
(d) China
(e) India

S9. Ans.(d)
Sol. In an apparent move to rebuild its presence in China, Google announced that it will open a research lab focused on Artificial Intelligence (AI) in Beijing, China. It will be its first such centre in Asia. The "Google AI China Centre" will join the other AI research groups that the company has in other parts of the world, including in New York, Toronto, London and Zurich.

Q10. The Reserve Bank of India (RBI) has recently imposed Rs 3 crore penalty on ____________ for breaching rules on income classification norms.
(a) Kotak Mahindra Bank
(b) IndusInd Bank
(c) Karur Vyasya Bank
(d) Corporation Bank
(e) Karnataka Bank

S10. Ans.(b)
Sol. The Reserve Bank of India (RBI) has imposed Rs 3 crore penalty on IndusInd Bank for breaching rules on income classification norms. As per the RBI Statement, the penalty was imposed after the regulator observed violation of various regulations issued by the RBI on non-performing loans and extension of non-fund based limits.

Q11. The State Bank of India has introduced a loyalty program for its valued customers. This program is called as _______________.
(a) State Bank Loyality
(b) State Bank Sambhandh
(c) State Bank Mol
(d) State Bank Rewardz
(e) State Bank Samarth

S11. Ans.(d)
Sol. The State Bank of India has introduced a loyalty program for its valued customers. This program is called as State Bank Rewardz, the program gives the customers several opportunities to earn reward points and earn many times faster at Max Get More partner outlets.

Q12. The Union Cabinet has recently cleared the Muslim Women (Protection of Rights on Marriage) Bill, 2017. This bill is also called as ________________.
(a) Nikaah Bill
(b) First Marriage Bill
(c) Triple Talaq bill
(d) The Bill for Woman
(e) None of the given option is true

S12. Ans.(c)
Sol. The Union Cabinet cleared the Muslim Women (Protection of Rights on Marriage) Bill, 2017, or the Triple Talaq bill, which makes the practice a non-bailable offence. The bill proposes a three-year jail term for men who practise instant Triple Talaq.

Q13. The diaspora of which of the following country is the largest in the world, according to the World Migration Report 2018 published by the International Organization for Migration?
(a) India
(b) Mexico
(c) Russia
(d) USA
(e) China

S13. Ans.(a)
Sol. The Indian diaspora is the largest in the world, with over 15 million migrants from India living abroad, according to the World Migration Report 2018 published by the International Organisation for Migration, the United Nations migration agency.

Q14. Inflation based on the Wholesale Price Index (WPI) accelerated to an eight-month high of _____________ in November, from 3.59% in October.
(a) 3.23%
(b) 3.93%
(c) 3.34%
(d) 3.56%
(e) 3.76%

S14. Ans.(b)
Sol. Inflation based on the Wholesale Price Index (WPI) accelerated to an eight-month high of 3.93% in November, from 3.59% in October. Data released showed that retail inflation unexpectedly jumped to a 15-month high of 4.88% in November, and industrial production slowed to 2.2% in October.

Q15. Who is the present chairman of IndusInd Bank?
(a) P. S. Jayakumar
(b) Dinabandhu Mohapatra
(c) R. Seshasayee
(d) Jai Kumar Garg 
(e) Mahesh Kumar Sharma

S15. Ans.(c)
Sol. IndusInd Bank Chairman- R. Seshasayee, Headquarter- Mumbai, Owner- Hinduja Group.


Print Friendly and PDF