Current Affairs Questions for RBI Assistant Mains 2017: 17th Dec 2017

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for RBI Assistant Mains 2017: 15th Dec 2017

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 17th Dec

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With RBI Assistant and IBPS Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS Clerk and RBI Assistant Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. Vijay Diwas is celebrated across the Nation on 16th December. The day marks the glorious victory of India over Pakistan in ____________.
(a) 1965
(b) 1947
(c) 1971
(d) 1999
(e) 1983

S1. Ans.(c)
Sol. Vijay Diwas is celebrated across the Nation on 16th December. The day marks the glorious victory over Pakistan in 1971 during the Indo-Pakistani War of 1971, in alliance with Bangladesh Mukti Bahini. On 16th December in 1971, the chief of the Pakistani forces, General Amir Abdullah Khan Niazi, along with 93,000 troops, surrendered to the allied forces consists of Indian Army.

Q2. The emblems of the Beijing 2022 Olympic has been named as _____________.
(a) Play with Heart
(b) Superior
(c) Winter Dream
(d) Flight
(e) Race of Win

S2. Ans.(c)
Sol. The emblems of the Beijing 2022 Olympic and Paralympic Winter Games have been named “Winter Dream” and “Flight,” respectively.

Q3. In which of the following city, the third World Telugu Conference has begun recently?
(a) Chennai
(b) Kochi
(c) Hyderabad
(d) Mangalore
(e) Bengaluru

S3. Ans.(d)
Sol. The third World Telugu Conference has begun in Hyderabad amidst much fanfare. The aim of the Conference is to promote Telugu and its literature besides helping the present generation learn more about Telugu language and its rich culture and heritage.

Q4. Name the person who has been appointed as the new Director of the country’s premier National Institute of Nutrition (NIN), Hyderabad.
(a) R Hemalatha
(b) P Sukumaran
(c) Sanjeev Sahu
(d) K. Chtranjan
(e) Kamla Sitharaman

S4. Ans.(a)
Sol. R Hemalatha has been appointed as the new Director of the country’s premier National Institute of Nutrition (NIN), Hyderabad.  Hemalatha is a medical graduate of Gandhi Medical College, Hyderabad.

Q5. Oxford Dictionaries has crowned "_______________" as its word of the year 2017.
(a) post-truth
(b) youthquake
(c) iconic
(d) tweet
(e) dislike

S5. Ans.(b)
Sol. Oxford Dictionaries has crowned "youthquake" as its word of 2017 in a nod to the unexpected level of youth engagement in this summer's election in the United Kingdom.

Q6. Jammu and Kashmir Bank launched a special financial scheme for journalists of the state. The scheme is named as ___________________.
(a) J&K Bank Sarafat Finance Scheme
(b) J&K Bank Sahayak Finance Scheme
(c) J&K Bank Sahara Finance Scheme
(d) J&K Bank Sahafat Finance Scheme
(e) J&K Bank Sheera Finance Scheme

S6. Ans.(d)
Sol. Jammu and Kashmir Bank launched a special financial scheme for journalists of the state. The scheme "J&K Bank Sahafat Finance Scheme" was launched by the bank's chairman and CEO Parvez Ahmad.

Q7. The Cabinet has recently approved the Continuation of two Schemes viz _____________.
(a) Non-Lapsable Central Pool of Resources (NLCPR) scheme
(b) Stand Up India Scheme
(c) Both (a) and (e)
(d) Bothe (a) and (b)
(e) Centrally Sponsored Scheme of National Ayush Mission

S7. Ans.(c)
Sol. The Cabinet has approved the Continuation of two Schemes-
1. Non-Lapsable Central Pool of Resources (NLCPR) scheme for North East till March 2020.
2. Centrally Sponsored Scheme of National Ayush Mission (NAM) from 01.04.2017 to 31.03.2020.

Q8. The Cabinet has recently approved the Signing of MoU between India and ____________ in the field of agriculture and fisheries.
(a) Iceland
(b) Denmark
(c) The Netherlands
(d) Oman
(e) Colombia

S8. Ans.(e)
Sol. The Cabinet has approved the Signing of MoU between India and Colombia in the field of agriculture and fisheries.

Q9. In which of the following state the Prime Minister Narendra Modi inaugurated the 60-megawatt Tuirial hydroelectric power project?
(a) Assam
(b) Gujarat
(c) Rajasthan
(d) Mizoram
(e) Meghalaya

S9. Ans.(d)
Sol. Prime Minister Narendra Modi inaugurated the 60-megawatt Tuirial hydroelectric power project from Aizawl, Mizoram. Mizoram had become the third power- surplus state in the north-east after Sikkim and Tripura.

Q10. The XXIII Olympic Winter Games will be held from in February 2018 in ______________.
(a) Shanghai, China
(b) Beijing, China
(c) Seoul, South Korea
(d) PyeongChang, South Korea
(e) Tokyo, Japan

S10. Ans.(d)
Sol. The XXIII Olympic Winter Games will be held from 9 to 25 February 2018 in PyeongChang, the Republic of Korea.

Q11. The President of India, Shri Ram Nath Kovind had recently laid the foundation stone of the 'Nyaya Gram project' of the High Court of _______________.
(a) Lucknow
(b) Allahabad
(c) Madras
(d) Kolkata
(e) Trivandrum

S11. Ans.(b)
Sol. The President of India, Shri Ram Nath Kovind, laid the foundation stone of the 'Nyaya Gram project' of the High Court of Allahabad in Allahabad, Uttar Pradesh.

Q12. Name the present Managing Director & CEO of Corporation Bank.
(a) Jai Kumar Garg
(b) Rakesh Sharma
(c) R. Subramaniakumar
(d) Sunil Mehta
(e) Arun Srivastava

S12. Ans.(a)
Sol. Corporation Bank Managing Director & CEO- Jai Kumar Garg, Headquarter- Mangalore, Karnataka. Corporation Bank came into being as Canara Banking Corporation (Udipi) Limited, on 12th March, 1906.

Q13. The seat of the High Court for the North-Western Provinces was shifted from Agra to Allahabad in _______________.
(a) 1883
(b) 1996
(c) 1869
(d) 1856
(e) 1934

S13. Ans.(c)
Sol. In the year 1866, the High Court for the North-Western Provinces came into existence at Agra. The seat of the High Court for the North-Western Provinces was shifted from Agra to Allahabad in 1869 and its designation was altered to ‘the High Court of Judicature at Allahabad’.

Q14. Jammu and Kashmir bank's chairman and CEO is __________.
(a) Shakil Al Hussain
(b) Ahemad Ali
(c) Mohammad Yousuf
(d) Parvez Ahmad
(e) Jeevan Malik

S14. Ans.(d)
Sol. Jammu and Kashmir bank's chairman and CEO is Parvez Ahmad. Headquarters- Srinagar, Incorporated in- 1938.

Q15. National Institute of Nutrition (NIN) was founded by Sir Robert McCarrison in the year 1918 as ‘Beri-Beri’ Enquiry Unit in ____________.
(a) Hyderabad
(b) Tamil Nadu
(c) Chennai
(d) Pune
(e) Mumbai


S15. Ans.(b)
Sol. National Institute of Nutrition (NIN) was founded by Sir Robert McCarrison in the year 1918 as ‘Beri-Beri’ Enquiry Unit in Tamil Nadu. It was shifted to Hyderabad in 1958.




You may also like to Read: