Current Affairs Questions for RBI Assistant Mains 2017: 19th Dec 2017

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for RBI Assistant Mains 2017: 15th Dec 2017

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 19th Dec

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With RBI Assistant and IBPS Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS Clerk and RBI Assistant Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. The World Health Organization has recently declared _____________ as a "polio-free country".
(a) Pakistan
(b) Somalia
(c) Gabon
(d) Afghanistan
(e) Albania

S1. Ans.(c)
Sol. The World Health Organisation has declared Gabon a "polio-free country", given the lack of new reported or suspected cases in the central African country. According to a WHO statement obtained, the UN health agency nonetheless recommended taking the necessary steps to continue monitoring for possible signs of the disease. 

Q2. The Unique Identification Authority of India (UIDAI) has temporarily barred ______________ from conducting Aadhaar-based SIM verification of mobile customers using eKYC process.
(a) Paytm and Paytm Payment Bank
(b) Aditya Birla Group and Fino Paytech
(c) Karur Vyasya and Paytm Payment Bank
(d) Bharti Airtel and Airtel Payments Bank
(e) None of the given option is true

S2. Ans.(d)
Sol. The Unique Identification Authority of India (UIDAI) has temporarily barred Bharti Airtel and Airtel Payments Bank from conducting Aadhaar-based SIM verification of mobile customers using eKYC process.

Q3. The Enforcement Directorate (ED) has frozen assets worth Rs 245 crore in connection with its money laundering probe in the alleged fraud of Rs 2,200 crore with the State Trading Corporation (STC). Who is the present Director of ED?
(a) Rahat Ali
(b) Karnal Singh
(c) Dalbir Maan
(d) Sukhvinder Rana
(e) Paratap Mohan

S3. Ans.(b)
Sol. The Enforcement Directorate (ED) has frozen assets worth Rs 245 crore in connection with its money laundering probe in the alleged fraud of Rs 2,200 crore with the State Trading Corporation (STC). Karnal Singh is the Director of ED.

Q4. Francois Gabart smashed the world record for the fastest non-stop solo navigation of the globe, completing the mammoth feat in 42 days, 16 hours, 40 minutes and 35 seconds. He is from which country?
(a) France
(b) Germany
(c) USA
(d) Canada
(e) Russia

S4. Ans.(a)
Sol. Frenchman Francois Gabart smashed the world record for the fastest non-stop solo navigation of the globe, completing the mammoth feat in 42 days, 16 hours, 40 minutes and 35 seconds.

Q5. Former midfielder Kaka has recently announced his retirement from football. He lifted the football world cup in which year?
(a) 2005
(b) 2004
(c) 2003
(d) 2002
(e) 2001

S5. Ans.(d)
Sol. Former AC Milan and Real Madrid midfielder Kaka, who lifted the 2002 World Cup with Brazil, announced his retirement from football. Kaka, who won the Champions League and the Ballon d'Or award in 2007 while playing for AC Milan, had become the most expensive footballer in history after his then-world record £56 million transfer from Milan to Madrid.

Q6. Top Indian shuttler P V Sindhu won the Silver medal in women’s singles summit clash of the Dubai World Super Series Final in Dubai. She was defeated by _____________.
(a) Lee Chong Wei od Malaysia
(b) Carolina Marin of Spain
(c) Akane Yamaguchi of Japan
(d) Chen Yufei of China
(e) Ratchanok Intanon of Thailand

S6. Ans.(c)
Sol. Top Indian shuttler P V Sindhu won the Silver medal in women’s singles summit clash of the Dubai World Super Series Final in Dubai. She went down fighting against World No. 2 Akane Yamaguchi of Japan.

Q7. Double Olympic medalist Sushil Kumar clinched a gold medal at the Commonwealth Wrestling Championships. This championship was held in ______________.
(a) Germany
(b) South Africa
(c) Poland
(d) Spain
(e) Argentina

S7. Ans.(b)
Sol. Double Olympic medalist Sushil Kumar clinched a gold medal at the Commonwealth Wrestling Championships in South Africa. In Johannesburg, Sushil defeated New Zealand's Akash Khullar via a pinfall in the final of the 74kg freestyle category to clinch the medal.

Q8. Oil minister Dharmendra Pradhan inaugurated eastern India’s first compressed natural gas (CNG) stations for scooters in ________________.
(a) Bhubaneswar
(b) Kolkata
(c) Durgapur
(d) Patna
(e) Siwan

S8. Ans.(a)
Sol. Oil minister Dharmendra Pradhan inaugurated eastern India’s first compressed natural gas (CNG) stations for scooters in Bhubaneswar, Odisha. Pradhan inaugurated two CNG stations for scooters and three-wheelers at Chandrasekharpur and Patia area in Bhubaneswar. The CNG stations were part of GAIL’s Pradhan Mantri Urja Ganga and City Gas Distribution (CGD) projects in Bhubaneswar and Cuttack.

Q9. Name the former president who has recently won Chile's presidential election run-off.
(a) Evo Morales
(b) Ricardo Lagos
(c) Augusto Pinochet
(d) Michelle Bachelet
(e) Sebastian Pinera

S9. Ans.(e)
Sol. A conservative billionaire and former president, Sebastian Pinera, has won Chile's presidential election run-off. With nearly all votes counted, Mr Pinera has polled more than 54%. Left-winger Alejandro Guillier was his closest opponent. Sebastian Pinera has replaced Michelle Bachelet.

Q10. What is the capital city of Gabon?
(a) Makokou
(b) Lara
(c) Libreville
(d) Djambala
(e) Kinshasa

S10. Ans.(c)
Sol. Libreville is the capital city of Gabon, a country on the coast of Central Africa. Ali Bongo Ondimba is a President of Gabon.

Q11. The GST Council has decided to implement a new bill mechanism throughout the country after reviewing the readiness of the IT network. Under the Goods and Services Tax (GST) regime, the waybill is replaced by a/an ______________.
(a) e-pay bill
(b) m-pay bill
(c) m-way bill
(d) e-way bill
(e) None of the given option is true

S11. Ans.(d)
Sol. The GST Council has decided to implement the e-way bill mechanism throughout the country by June 1st after reviewing the readiness of the IT network. Under the Goods and Services Tax (GST) regime, the waybill is replaced by an e-way bill.

Q12. The Cabinet of which of the following state had recently approved a scheme to provide a pension of Rs 1500 to transgenders above 18 years of age in the state.
(a) Kerala
(b) Andhra Pradesh
(c) Odisha
(d) Karnataka
(e) Rajasthan

S12. Ans.(b)
Sol. The Andhra Pradesh Cabinet approved a scheme to provide a pension of Rs 1500 to transgenders above 18 years of age in the state. After Kerala and Odisha, Andhra Pradesh becomes the next state to sanction pension scheme for the transgender community.

Q13. On which of the following bank the Reserve Bank of India (RBI) has imposed a penalty of Rs 5 crore on for on-compliance with its directions on "Cheque Purchase or Discounting, Bill Discounting, and Know Your Customer (KYC)" norms?
(a) Syndicate Bank
(b) ICICI Bank
(c) Dena Bank
(d) Bank of India
(e) IDBI Bank

S13. Ans.(a)
Sol. The Reserve Bank of India (RBI) has imposed a penalty of Rs 5 crore on Syndicate Bank for non-compliance with its directions on "Cheque Purchase or Discounting, Bill Discounting, and Know Your Customer (KYC)" norms.

Q14. Name the company that has recently entered into a partnership with UNESCO to launch virtual reality content and 360-degree videos on Indian heritage sites.
(a) Akai
(b) Videocon India
(c) Samsung India
(d) Panasonic India
(e) Hitachi India

S14. Ans.(c)
Sol. Samsung India has entered into a partnership with UNESCO to launch virtual reality content and 360-degree videos on Indian heritage sites. Indian heritage sites include the Sun Temple in Konark, Odisha and Taj Mahal in Agra, Uttar Pradesh.

Q15. Dish TV India Limited (Dishtv) has recently received the final approval for closing of the merger of _____________ with it.
(a) Tata Sky
(b) Airtel digital TV
(c) Sun Direct
(d) Reliance Digital TV
(e) Videocon d2h

S15. Ans.(e)
Sol. Dish TV India Limited (Dishtv), Asia Pacific’s largest direct-to-home (DTH) company and part of the Essel Group has received the final approval for closing of the merger of Videocon d2h with DishTV. The Ministry of Information and Broadcasting (MIB) had approved the requests made by the company for completion of the transaction for the creation of the largest listed media company in India. Following the amalgamation, the combined entity will be renamed as DishTV Videocon Limited.

Q16. Name the football team that has earned the honor of being able to wear the official FIFA World Champions Badge on their competition jerseys for the duration of 2018.
(a) Barcelona
(b) Real Madrid
(c) Atheletico Madrid
(d) Manchester United
(e) Bayern Munich

S16. Ans.(b)
Sol. Real Madrid has earned the honor of being able to wear the official FIFA World Champions Badge on their competition jerseys for the duration of 2018 by defeating Gremio in the final of the FIFA Club World Cup UAE 2017.

Q17. Name the World 10,000m champion who has been voted BBC Sports Personality of the Year 2017.
(a) Kenenisa Bekele
(b) Haile Gebrselassie
(c) Mo Farah
(d) Khalid Skah
(e) Billy Mills

S17. Ans.(c)
Sol. World 10,000m champion Sir Mo Farah has been voted BBC Sports Personality of the Year 2017. The 34-year-old, a four-time Olympic champion, won his third successive world 10,000m gold medal in London in August.

Q18. Name the Scientific Adviser to Raksha Mantri and Director General, Missiles and Strategic Systems who has been recently conferred with the prestigious National Design Award.
(a) Santosh Ragte
(b) Maneesh Raja
(c) Praveen Rawat
(d) G. Satheesh Reddy
(e) K. M. Aiyer

S18. Ans.(d)
Sol. G. Satheesh Reddy, Scientific Adviser to Raksha Mantri and Director General, Missiles and Strategic Systems, has been conferred with the prestigious National Design Award.

Q19. As per the IT Ministry, the government will bear the Merchant Discount Rate (MDR) charges on transactions up to Rs _______________ made through debit cards, BHIM UPI or Aadhaar-enabled payment systems to promote digital transactions.
(a) 2,000
(b) 1,500
(c) 2,500
(d) 3,000
(e) 1,800

S19. Ans.(a)
Sol. As per the IT Ministry, the government will bear the Merchant Discount Rate (MDR) charges on transactions up to Rs 2,000 made through debit cards, BHIM UPI or Aadhaar-enabled payment systems to promote digital transactions.

Q20. The government has engaged lender ____________ to enable online payments at 470 mandis integrated with the national portal of electronic National Agriculture Market (e-NAM).
(a) IDFC Bank
(b) Punjab National Bank
(c) HDFC Bank
(d) SBI
(e) ICICI Bank

S20. Ans.(e)
Sol. The government has engaged private lender ICICI Bank to enable online payments at 470 mandis integrated with the national portal of electronic National Agriculture Market (e-NAM).


Print Friendly and PDF