Current Affairs Questions for RBI Assistant Mains 2017: 2nd Dec 2017

Dear Aspirants,

Current-Affairs-Questions
Current Affairs Questions Based on The Hindu

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With RBI Assistant and IBPS Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS Clerk and RBI Assistant Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. India recently signed an agreement with which country on enhancing naval cooperation for security of sea lanes between the two countries?
(a) Indonesia
(b) Singapore
(c) Thailand
(d) Malaysia
(e) Sri Lanka

S1. Ans.(b)
Sol. India and Singapore sign agreement on enhancing naval cooperation. The agreement  will enhance security of sea lanes between the two countries. The Singapore Defence  minister Ng Eng Hen was in India and signed the agreement with Defence Minister Nirmala  Seetharaman.

Q2. World AIDS day is celebrated every year all over the world on December 1st. What was the theme for World AIDS day this year?
(a) Listen to the young voices
(b) Hear their Voices
(c) My Voice My Community
(d) Right to Health
(e) Equity and Empowerment

S2. Ans.(d)
Sol. World AIDS day is celebrated every year all over the world on December 1st to raise  the public awareness about Acquired Immuno Deficiency Syndrome, AIDS. The theme for World  AIDS day 2017 is 'Right to health'. The day is marked by the World Health Organisation as  a global public health campaign.

Q3. Replacing the existing line, the International Monetary Fund has approved a new USD 88 billion credit line for _________________ to deal with a potential need for liquidity.
(a) Mexico
(b) Paraguay
(c) Brazil
(d) Colombia
(e) Chile

S3. Ans.(a)
Sol. The International Monetary Fund has approved a new USD 88 billion credit line for  Mexico, replacing the existing line. The two-year flexible credit line boosts Mexico’s ability to immediately deal with a  potential need for liquidity, without having to request an IMF loan.

Q4. BSF, the biggest border guarding force in the world celebrated its 52nd Anniversary of Raising Day on ________________?
(a) 30th November
(b) 29th November
(c) 26th November
(d) 25th November
(e) 1st December

S4. Ans.(e)
Sol. Border Security Force (BSF), the sentinels of Indian borders with Pakistan and  Bangladesh, celebrated its 52nd Anniversary of Raising Day on 1st December.BSF is the  biggest border guarding force in the world. It came into existence on the eventful day of  1st December, 1965.

Q5. Which of the following facts is/are true about SGBs (Sovereign Gold Bond)
(I) SGB are Government Securities Denominated in INR
(II) SGBs are issued by RBI on behalf of GOI
(III) SGBs can be traded on Stock Exchanges
(IV) SGBs can be bought from an authorized Stock Broker.
(a) Only II & III
(b) Only I III & IV 
(c) Only I II III
(d) Only II & IV
(e) All of them

S5. Ans.(d)
Sol. Sovereign Gold Bonds are Government securities denominated in multiples of gram(s) of  gold. They are substitute for investment in physical gold. To buy the bond, investor has  to pay the issue price in cash to an authorised SEBI Broker. These Bonds are issued by  the Reserve Bank of India on behalf of the Government of India and are traded on stock  exchange.

Q6. With which country has the CBDT(Central Board of Direct Taxes) recently entered into 2 Bilateral APAs(Advance Pricing Agreements)?
(a) South Africa 
(b) Sweden
(c) Netherlands
(d) Zambia
(e) Bolivia

S6. Ans.(c)
Sol. The Central Board of Direct Taxes (CBDT) has entered into 2 Bilateral Advance Pricing  Agreements (APAs). These Agreements are the first ever Bilateral APAs with The  Netherlands.With the signing of these Agreements, the total number of APAs entered into  by the CBDT has gone up to 186. This includes 171 Unilateral APAs and 15 Bilateral APAs.  These two APAs pertain to the Electronics and Technology sectors of the economy.

Q7. Surrendering to the wishes of hardline religious groups, who was the law minister of Pakistan who recently quit the civilian government?
(a) Khwaja Saad Rafique
(b) Sheikh Aftab Ahmad
(c) Ishaq Dar
(d) Hasil Bizejo
(e) Zahid Hamid

S7. Ans.(e)
Sol. Pakistan's law minister Zahid Hamid has quit as the Civilian government surrendered  to the wishes of hardline religious groups.The groups on their part, who had held  Islamabad under a protest siege for nearly a month, called off their violent protests.

Q8. Recently who has been appointed as the new Director General of Ordnance Factories (DGOF) and Chairman of the Ordnance Factory Board (OFB)
(a) Sunil Kumar Chourasia
(b) Kalyan Krisgnamurty
(c) Alok Kumar Verma
(d) Vishal Kaul
(e) Uttam Dhillon

S8. Ans.(a)
Sol. Shri Sunil Kumar Chourasia, Indian Ordnance Factories Service Officer (IOFS), has  been appointed as the new Director General of Ordnance Factories (DGOF) and Chairman of  the Ordnance Factory Board (OFB) w.e.f. 1st December, 2017.

Q9. The Shared Value Summit 2017 is being organized by Shared Value Initiative India,  Institute for Competitiveness (India), and SoulAce & India Council on Competitiveness. What is its theme?
(a) Listen to the young voices
(b) Making New India
(c) Right to Health
(d) My Voice My Community
(e) Equity and Empowerment

S9. Ans.(e)
Sol. The Minister of Industry and Commerce, Suresh Prabhu, will be the chief guest for the  Shared Value Summit 2017 to be held in New Delhi on the theme “Equity and  Empowerment”.The summit is being organised by Shared Value Initiative India, Institute  for Competitiveness (India), and SoulAce & India Council on Competitiveness in  association with Business Line.

Q10. What is the price of the new series of the Sovereign Gold Bonds as fixed by the  government?
(a) 2953 Rupees per Gram
(b) 2952 Rupees per Gram
(c) 2950 Rupees per Gram
(d) 2951 Rupees per Gram
(e) 2954 Rupees per Gram

S10. Ans.(b)
Sol. The government has fixed 2,952 rupees per gram as price of new series of sovereign  gold bonds (SGBs). The government, in consultation with the Reserve Bank, has decided to  offer a discount of Rs 50 per gram to investors applying online and making payments  digitally.

Q11. The Union Cabinet chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi has approved setting up of National Nutrition Mission (NNM) with a three year budget of ______________  commencing from 2017-18.
(a) Rs.10018 crore 
(b) Rs.8081 crore
(c) Rs.8840 crore
(d) Rs.10118 crore
(e) Rs.9046 crore

S11. Ans.(e)
Sol. The Union Cabinet chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi has approved setting  up of National Nutrition Mission (NNM) with a three year budget of Rs.9046.17 crore  commencing from 2017-18.The program through the targets will strive to reduce the level  of stunting, under-nutrition, anemia and low birth weight babies.

Q12. Who appointed as UN Environment’s Goodwill Ambassador for India?
(a) Amitabh Bachchan
(b) Sachin Tendulkar
(c) Akshay Kumar
(d) Dia Mirza
(e) Salman Khan

S12. Ans.(d)
Sol. Former Miss Asia Pacific Dia Mirza was appointed as UN Environment’s Goodwill  Ambassador for India. A long-standing supporter of environmental conservation, Dia will  take up the role to add more weight to her work on raising awareness of and seeking  solutions to environmental issues.

Q13. The National Nutrition Mission (NNM) has been setup after the approval from the Union Cabinet chaired by Prime Minister Narendra Modi. It will be funded 50% by _______________.
(a) UNESCO
(b) WHO
(c) IBRD or MDB
(d) IMF
(e) UNICEF

S13. Ans.(c)
Sol. The Union Cabinet chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi has approved setting  up of National Nutrition Mission (NNM) with a three year budget of Rs.9046.17 crore  commencing from 2017-18.The program through the targets will strive to reduce the level  of stunting, under-nutrition, anemia and low birth weight babies. More than 10 crore  people will be benefited by this program. This will be funded by Government Budgetary  Support (50%) and 50% by IBRD or other MDB.

Q14. The 54th Statehood Day of Nagaland will be Celebrated alongwith ____________________ festival 2017 at Naga Heritage Village, Kisama.
(a) Nazu
(b) Tuluni
(c) Moatsu
(d) Hornbill
(e) Sekrenyi

S14. Ans.(d)
Sol. Nagaland is all set to celebrate the 54th Statehood Day and the 18th Hornbill  festival 2017 at Naga Heritage Village, Kisama.President Ram Nath Kovind who is on a  maiden visit to the state will grace the occasion and inaugurate the 10 day State  Hornbill festival 2017. He was accorded the Guard of Honour by the Assam Rifles.

Q15. The Minister of Industry and Commerce, Suresh Prabhu was the chief guest for the  Shared Value Summit 2017. The summit was held in ________________?
(a) Bengaluru
(b) Kolkata
(c) Bhopal
(d) New Delhi
(e) Jaipur

S15. Ans.(d)
Sol. The Minister of Industry and Commerce, Suresh Prabhu was the chief guest for the  Shared Value Summit 2017. The summit was held in New Delhi.