Current Affairs Questions for RBI Assistant and IBPS Clerk Mains 2017: 28th November 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions
Current Affairs Questions Based on The Hindu

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With RBI Assistant and IBPS Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS Clerk and RBI Assistant Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. Which Bank has launched an instant international payment services using Ripple’s enterprise blockchain technology solution for retail and corporate customers?
(a) Axis Bank
(b) ICICI Bank
(c) State Bank of India
(d) HDFC Bank
(e) Bank of Baroda

S1. Ans.(a)
Sol. Private sector lender Axis Bank has launched an instant international payment services using Ripple’s enterprise blockchain technology solution for retail and corporate customers.

Q2. Who has clinched the silver medal in Under-23 Senior World Wrestling Championship at Poland recently?
(a) Babita Kumari
(b) Vinesh Phogat
(c) Sakshi Malik
(d) Ritu Phogat
(e) Kavita Devi

S2. Ans.(d)
Sol. Ritu Phogat has clinched the silver medal in Under-23 Senior World Wrestling Championship at Poland. The 23-year-old, lost against Turkish Wrestler Demirhan in the gold medal bout of women's 48 kilogram category.

Q3. On the day in 1949, the constitution was adopted which came into force on ____________ marking the beginning of a new era in the history of India.
(a) 26th January 1934
(b) 26th January 1950
(c) 26th January 1956
(d) 26th January 1942
(e) 26th January 1949

S3. Ans.(b)
Sol. 26th November is Constitution Day. On the day in 1949, the constitution was adopted which came into force on January 26, 1950 marking the beginning of a new era in the history of India. From 2015, the Government is observing 26th November as Constitution Day.

Q4. Name the player, who has created history by becoming first Indian man to win Asian Marathon Championship?
(a) Santosh Phogat
(b) Azam Hussain
(c) Moti Singh
(d) Akram Pahalwan
(e) Gopi Thonakal

S4. Ans.(e)
Sol. Gopi Thonakal created history by becoming first Indian man to win Asian Marathon Championship. He achieved the feat in the 16th edition of the prestigious event held at Dongguan in China.

Q5. Which among the following countries has successfully launched remote sensing satellites designed to conduct electromagnetic probes and other experiments recently?
(a) France
(b) Russia
(c) China
(d) Japan
(e) Germany

S5. Ans.(c)
Sol. China has successfully launched remote sensing satellites designed to conduct electromagnetic probes and other experiments. The satellites launched on board of Long March-2C rocket from Xichang Satellite Launch Center in southwestern Sichuan province.

Q6. President Ram Nath Kovind inaugurated the International Gita Mahotsav 2017 in-
(a) Kurukshetra, Haryana
(b) Amritsar, Punjab
(c) Allahabad, Uttar Pradesh
(d) Gaya, Bihar
(e) Haridwar, Uttarakhand

S6. Ans.(a)
Sol. President Ram Nath Kovind inaugurated the International Gita Mahotsav 2017 in Kurukshetra, Haryana. The objective behind Mahotsav is to spread the message of Gita to world.

Q7. The Union Home Minister Shri Rajnath Singh chaired the ______ meeting of the Standing Committee of Inter-State Council (ISC) held in New Delhi.
(a) 11th
(b) 12th
(c) 13th
(d) 14th
(e) 10th

S7. Ans.(b)
Sol. The Union Home Minister Shri Rajnath Singh chaired the 12th meeting of the Standing Committee of Inter-State Council (ISC) held in New Delhi. The purpose of the meeting was to discuss the recommendations of the Punchhi Commission on Centre-state relations.

Q8. Punjab State Government notified the ‘Punjab Goods Carriages (Regulation and Prevention of Cartelization Rules), 2017’, banning goods carriage operators from forming cartels in the state. Who is the present Chief Minister of Punjab?
(a) Prakash Singh Badal
(b) V P Singh Badnore
(c) Amarinder Singh
(d) Manohar Lal Khattar
(e) Vijay Rupani

S8. Ans.(c)
Sol. The Union Home Minister Shri Rajnath Singh chaired the 12th meeting of the Standing Committee of Inter-State Council (ISC) held in New Delhi. The purpose of the meeting was to discuss the recommendations of the Punchhi Commission on Centre-state relations.

Q9. India will assist __________ to develop and set up digital locker services, on the sidelines of Global Conference on Cyber Space 2017.
(a) Peru
(b) Canada
(c) Japan
(d) Mauritius
(e) Singapore

S9. Ans.(d)
Sol. According to Ajay Kumar, Additional Secretary, Ministry of electronics and IT, the government of India will assist Mauritius to develop and set up digital locker services, on the sidelines of Global Conference on Cyber Space 2017.

Q10. Name the temple/mosque, which has been awarded the ‘most visited place of the world’ by ‘World Book of Records’ (WBR), a London-based organisation.
(a) Bara Imambara
(b) Jantar Mantar
(c) Jama Masjid
(d) Lotus Temple
(e) Golden Temple

S10. Ans.(e)
Sol. The Golden Temple has been awarded the ‘most visited place of the world’ by ‘World Book of Records’ (WBR), a London-based organisation.

Q11. Indian Institute of Science (IISc) has ranked _________ among the top 150 universities on Global University Employability Ranking 2017 published by Times Higher Education.
(a) 27th
(b) 29th
(c) 25th
(d) 23rd
(e) 31st

S11. Ans.(b)
Sol. Indian Institute of Science (IISc) has ranked 29th among the top 150 universities on Global University Employability Ranking 2017 published by Times Higher Education.

Q12. Standard & Poor’s (S&P) kept its sovereign rating for India unchanged at ‘BBB-‘, with outlook for the nation as ‘stable’. Standard & Poor’s (S&P) based in-
(a) Vienna
(b) London
(c) Geneva
(d) New York
(e) Sydney

S12. Ans.(d)
Sol. New York based rating agency Standard & Poor’s (S&P) kept its sovereign rating for India unchanged at ‘BBB-‘, with outlook for the nation as ‘stable’.

Q13. The Minister of Women and Child Development, Smt Maneka Sanjay Gandhi launched an intensive training program for EWRs of Panchayati Raj Institutions and Master Trainers, in New Delhi. EWRs stands for-
(a) Elected Wonder Representatives
(b) Electronic Women Representatives
(c) Effective Women Representatives
(d) Elected Women Revenue
(e) Elected Women Republic

S13. Ans.(c)
Sol. The Minister of Women and Child Development, Smt Maneka Sanjay Gandhi launched an intensive training program for Elected Women Representatives (EWRs) of Panchayati Raj Institutions and Master Trainers, in New Delhi.

Q14. The International Multilateral Maritime Search and Rescue Exercise 2017 (IMMSAREX 2017) has conducted in-
(a) Bangladesh
(b) Myanmar
(c) Japan
(d) India
(e) Thailand

S14. Ans.(a)
Sol. The International Multilateral Maritime Search and Rescue Exercise 2017 (IMMSAREX 2017) began in Cox Bazar, Bangladesh. Admiral Sunil Lanba, Chief of the Naval Staff of Indian Navy, is attending the exercise. The exercise held  under the aegis of Indian Ocean Naval Symposium (IONS).

Q15. Ministry of Health and Family Welfare has been awarded the Bronze Medal for its creative and informative display at the 37th India International Trade Fair 2017 being held at Pragati Maidan in New Delhi. Who is present Union Minister of Health and Family Welfare?
(a) DV Sadananda Gowda
(b) Ajay Tamta
(c) Maneka Gandhi
(d) Dr Harsh Vardhan
(e) Jagat Prakash Nadda

S15. Ans.(e)
Sol. Ministry of Health and Family Welfare has been awarded the Bronze Medal for its creative and informative display at the 37th India International Trade Fair 2017 being held at Pragati Maidan in New Delhi. Jagat Prakash Nadda is the Minister of Health and Family Welfare.


Print Friendly and PDF