Current Affairs Questions for RBI Assistant and IBPS Clerk Mains 2017: 30th November 2017

Dear Aspirants,

Current-Affairs-Questions
Current Affairs Questions Based on The Hindu

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With RBI Assistant and IBPS Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS Clerk and RBI Assistant Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. The Asian Development Bank has announced to increase its annual funding to India from next year to accelerate inclusive economic transformation. Over a period of 5 years, India would get about _________________ from ADB.
(a) $20 billion
(b) $50 billion
(c) $30 billion
(d) $10 billion
(e) $40 billion

S1. Ans.(a)
Sol. Multi-lateral funding agency Asian Development Bank (ADB) announced that it increase annual funding to India to up to $4 billion from existing $2.7 billion from next year to accelerate inclusive economic transformation. So cumulatively, India, the largest recipient of ADB, will get about $20 billion over a period of 5 years.The president  of ADB is Takehiko Nakao and its Headquarter is in Mandaluyong, Philippines.

Q2. To whom was the 3rd Indian Council for Cultural Relations(ICCR) Distinguished Indologist Award was conferred on by President Ram Nath Kovind at a function held at Rashtrapati Bhavan? 
(a) Adina Bar-Shalom 
(b) Wendy Donige
(c) David Shulman
(d) Emeritus Heinrich 
(e) Hiroshi Marui

S2. Ans.(e)
Sol. President Ram Nath Kovind conferred the 3rd Indian Council for Cultural Relations(ICCR) Distinguished Indologist Award at a function held at Rashtrapati Bhavan on Professor Hiroshi Marui of Japan who has spent over 40 years working on Indian philosophy and Buddhist Studies. He is President of Japanese Association of Indian and Buddhist Studies and has made significant contribution to Indology in Japan.

Q3. Who has been named as India's G20 Sherpa for the Development Track of the grouping
(a) Kusum Sharma
(b) Subhash C Garg
(c) Shaktikanta Das
(d) Ambrish Kumar Sharma
(e) Simanchala Das

S3. Ans.(c)
Sol. The Ministry of Finance appointed former economic affairs secretary Shaktikanta Das as India’s G20 Sherpa for the Development Track of the grouping. There are two tracks in G-20 — Finance Track and Development Track. Finance Track is managed by the secretary (economic affairs) as India’s Deputy to G-20 and the Development Track is coordinated by the Sherpa.

Q4. In which city the first edition of International Symposium to Promote Innovation & Research in Energy Efficiency (INSPIRE 2017) took place recently?
(a) Telangana
(b) Guwahati
(c) Indore 
(d) Jaipur
(e) Chandigarh

S4. Ans.(d)
Sol. The first edition of International Symposium to Promote Innovation & Research in Energy Efficiency (INSPIRE 2017) was held in Jaipur, Rajasthan. The five-day symposium is being organized by Energy Efficiency Services Limited (EESL) in partnership with The World Bank, and Alliance for an Energy Efficient Economy (AEEE). Its objective was to provide common platform for energy efficiency community to discuss energy efficiency policies, emerging technologies, market transformation strategies, delivery and business-model driven transformations.

Q5. India and Greece have recently signed a Memorundum of Understanding(MoU) in fields related to which of the following?
(I) Air Services
(II) New and Renewable Energy
(III) Defence Co operation
(IV) Medical Services
(a) Only (I)
(b) Only (II)&(III)
(c) Only (I)&(II)
(d) Only (I),(II)&(IV)
(e) All of the above

S5. Ans.(c)
Sol. India and Greece have signed Air Services Agreement (ASA) and MoU on Cooperation (MoC) in field of New and Renewable Energy. The agreements were signed after bilateral talks between External Affairs Minister (EAM) Sushma Swaraj and her visiting counterpart Minister for Foreign Affairs of Greece Nikos Kotzias in New Delhi.

Q6. Which country is going to assist India in setting up a national crisis management centre in the country to handle disaster and other emergency situations?
(a) USA 
(b) Japan
(c) France
(d) South Korea 
(e) Russia

S6. Ans.(e)
Sol. Russia will assist India to set up a national crisis management centre in the country to handle disaster and other emergency situations. This was agreed during a meeting between Indian Home Minister Rajnath Singh and Russian Minister for Emergency Situations Vladimir Puchkov in Moscow. Both sides agreed that EMERCOM of Russia would cooperate with India in the establishment of the National Crisis Management Centre (NCMC) in India.

Q7. FSSAI has issued detailed guidelines on recall of food products and stated that the purpose is to help food business operators (FBOs) frame a proper recall plan and implement them when the situation demands. Who is the CEO of FSSAI?
(a) Ashish Bahuguna
(b) Pawan Kumar Agarwal
(c) Shanta Kumar
(d) Atul Sobti
(e) LC Goyal

S7. Ans.(b)
Sol. The Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) has asked companies to put in place a proper plan to recall food products from markets, if found unsafe. FSSAI established under Food Safety and Standards, 2006 which consolidates various acts & orders.Ashish Bahuguna is Chairperson of FSSAI.Pawan Kumar Agarwal is CEO of FSSAI.

Q8. In the recently concluded 48th Edition of International Film Festival of India who was honoured with the prestigious 'Indian film personality of the year' Award?
(a) Waheeda Rehman
(b) Rajnikanth
(c) Sharmila Tagore
(d) SP Balasubramaniam
(e) Amitabh Bachchan

S8. Ans.(e)
Sol. The festival concluded with the world premiere of Indo-Argentinian co-production "Thinking of Him", directed by Pablo Cesar. The closing ceremony was attended by Goa Chief Minister, Manohar Parikkar, Union Minister Smriti Irani. The legendary actor Amitabh Bachchan was honoured with the Indian film personality of the year Award at the glittering Closing Ceremony. The award was presented by Union Minister Smirit Irani and Akshay Kumar.

Q9. Five Russian competitors from the 2014 Sochi Winter Olympics, including two gold medallists, have been banned for life over anti-doping rule violations by International Olympic Committee (IOC).Where is the 2020 Summer Olympics going to be held? 
(a) Tokyo
(b) Istanbul
(c) Paris
(d) Los Angeles
(e) Madrid

S9. Ans.(a)
Sol. The 2020 Summer Olympics or the 'Games of the XXXII Olympiad is going to held in Tokyo,Japan. The Headquarters of IOC is at Lausanne, Switzerland and the president of IOC is Thomas Bach.

Q10. Jet Airways and _______________ announced a partnership to route more traffic through Europe and on to North America.
(a) Etihad Airways
(b) Air France-KLM
(c) Aeromexico
(d) Hainan Airlines
(e) Delta Airlines

S10. Ans.(b)
Sol. Jet Airways and Air France-KLM announced a partnership to route more traffic through Europe and on to North America, in a potential challenge to Gulf carrier Etihad Airways that is a shareholder in Jet. The agreement also includes Delta Air Lines, with which Air France KLM has an existing partnership.

Q11. The Union Finance Minister Arun Jaitley formally launched a new payments bank. Which one of the following is the fourth payment bank to be launched?
(a) Fino Payments Banks
(b) Airtel Payments Banks
(c) Paytm Payments Banks
(d) Indian Post Payments Bank
(e) Fintech Payments Bank

S11. Ans.(c)
Sol. A new Payments Bank 'Paytm Payments Bank' was formally launched at the hands of the Union Finance Minister Arun Jaitley. Currently, India has four Payments Bank including Paytm Payments Bank. The other three operational ones are Airtel Payments Bank, India Post Payments Bank and Fino Payments Bank.Vijay Shekhar Sharma is the Chairman in the Paytm Payments Bank.

Q12. The largest dollar denominated bitcoin exchange ____________________ gave the latest price of Bitcoin as $10,052 in Asia bringing its rise for the year to date to more than 900 per cent.
(a) Bitmex
(b) Coinbase
(c) Gemini
(d) CoinCorner
(e) Cryptobuyer

S12. Ans.(b)
Sol. Bitcoin rose above the symbolic $10,000 threshold for the first time, bringing its rise for the year to date to more than 900 per cent. The price of the cryptocurrency edged above $10,000 on Coinbase, the largest dollar denominated bitcoin exchange, which gave the latest price as $10,052 in Asia.

Q13. The 48th IIFI 2017 saw the prestigious Golden Peacock award for Best Film  being given to Robin Campillo’s French film '120 Beats Per Minute'. The film dealt with which issue?
(a) Drugs Trafficking
(b) Poaching
(c) Human Trafficking
(d) Child Molestation
(e) AIDS

S13. Ans.(e)
Sol. Robin Campillo’s French film 120 Beats Per Minute, about a passionate fight against indifference towards AIDS, won the prestigious Golden Peacock award for best film at the controversy-ridden 48th International Film Festival of India. The film’s actor Nahuel Perez Biscayart won the Silver Peacock in the best actor male category.The 48th International Film Festival of India was held in Goa.

Q14. Following inaction in handling the raging Rohingya refugee crisis and turning a blind eye to violence in the country who was stripped of the 'Freedom of Oxford' award?
(a) Hitin Kyaw
(b) U Thant
(c) Aung San Suu Kyi
(d) Thein Sein
(e) Saw Maung

S14. Ans.(c)
Sol. Myanmar's de facto leader Aung San Suu Kyi has been stripped of the Freedom of Oxford award over her "inaction" in handling the raging Rohingya refugee crisis and turning a "blind eye to violence" in the country that forced over 600,000 people to flee to Bangladesh. It was awarded to her in 1997.

Q15. Prime Minister Narendra Modi recently inagurated the first phase of the __________________ Metro Rail project.
(a) Pune
(b) Indore
(c) Hyderabad
(d) Bhopal
(e) Vijaywada

S15. Ans.(c)
Sol. The Hyderabad Metro Rail opened for public with the passengers describing their first-time travel by it as a “convenient, comfortable and awesome experience“. Prime Minister Narendra Modi has inaugurated the first phase of the elevated Hyderabad Metro Rail project at the Miyapur station. The metro rail commenced its operations between Miyapur and Nagole, having a total distance of 30 kms and 24 stations, the concessionaire, L&T Metro Rail (Hyderabad) Ltd.

Print Friendly and PDF