Current Affairs Questions for RBI Assistant Mains 2017: 4th Dec 2017

Dear Aspirants,

Current-Affairs-Questions
Current Affairs Questions Based on The Hindu

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With RBI Assistant and IBPS Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS Clerk and RBI Assistant Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. Name the defending Asian champion who has won a gold medal at the Asian Luge Championships at Altenberg, Germany.
(a) Gajendra Lihuru
(b) Maninder Bisla
(c) Shiva Keshavan
(d) S K Chowrasia
(e) Siddhartha Kumar

S1. Ans.(c)
Sol. The sole Indian participant and defending Asian champion Shiva Keshavan retained his title with a time of 55.60 seconds. India's veteran Winter Olympian Shiva Keshavan won a gold medal at the Asian Luge Championships at Altenberg, Germany.

Q2. External Affairs Minister Sushma Swaraj has recently attended the Shanghai Cooperation Organization summit. The summit was held in _______________.
(a) The Netherlands
(b) Australia
(c) China
(d) Russia
(e) Germany

S2. Ans.(d)
Sol. External Affairs Minister Sushma Swaraj attended the Shanghai Cooperation Organization summit at Sochi in Russia. In June 2017, India and Pakistan had become full-fledged members of the Shanghai Cooperation Organization.

Q3. The 2018 Youth Olympics will be held in _____________.
(a) Beijing, China
(b) California, USA
(c) New Delhi, India
(d) Moscow, Russia
(e) Buenos Aires, Argentina

S3. Ans.(e)
Sol. 2018 Youth Olympics will be held in Buenos Aires, Argentina.

Q4. Which among the following country has been re-elected to the Council of the International Maritime Organization under a category that represents nations?
(a) India
(b) China
(c) Japan
(d) South Korea
(e) Pakistan

S4. Ans.(a)
Sol. India has been re-elected to the Council of the International Maritime Organization under a category that represents nations with the largest interests in international sea borne trade.

Q5. The 24-year-old model Jenny Kim has bagged the title of Miss Supranational 2017 at the gala event. She belongs to which country?
(a) Indonesia
(b) Korea
(c) China
(d) Japan
(e) Oman

S5. Ans.(b)
Sol. The 24-year-old model and Miss Korea Jenny Kim has bagged the title of Miss Supranational 2017 at the gala event, which was held in Poland's Spa Resort of Krynica- Zdroj. Miss Columbia Tica Martinez and Romania's Bianca Tirsin were adjudged First Runner's Up and the second runner-up in the event, respectively.

Q6. Name the word that has been announced as Cambridge Dictionary's Word of the Year 2017.
(a) Fake
(b) Voyage
(c) Facebook
(d) Populism
(e) Illusive

S6. Ans.(d)
Sol. The word 'populism' has been announced as Cambridge Dictionary's Word of the Year 2017. The dictionary defined populism as "political ideas and activities that are intended to get the support of ordinary people by giving them what they want".

Q7. Name the person who became the first Indian-American to to Hold Press Gaggle.
(a) Gopi Chandra
(b) Ajay Duggal
(c) Pramod Kumar
(d) Mahesh Sehgal
(e) Raj Shah

S7. Ans.(e)
Sol. Raj Shah who holds a key position in the White House, gaggled with reporters on board US Presidential chopper Air Force One, becoming the first Indian-American to enjoy the privilege.

Q8. Name the present and newly appointed president of Kenya.
(a) Uhuru Kenyatta
(b) Mwai Kibaki 
(c) Daniel arap Moi
(d) Jomo Kenyatta
(e) Mobo Juvetta

S8. Ans.(a)
Sol. Kenyan President Uhuru Kenyatta has been sworn in for a second and final five-year term, a month after winning a bitterly disputed election rerun marked by delays and boycott.

Q9. Name the Veteran journalist who has been appointed the chairman of the Prasar Bharati board for a second consecutive term till February 8, 2020.
(a) Kamala Rani
(b) Praveen Singh
(c) A Surya Prakash
(d) Jagdish Parahar
(e) Anwar Raj

S9. Ans.(c)
Sol. Veteran journalist A Surya Prakash has been appointed the chairman of the Prasar Bharati board for a second consecutive term till February 8, 2020.

Q10. Indian archers produced an impressive performance, grabbed 9 medals at the Asian Championships. The championship was held in ______________.
(a) New Delhi, India
(b) Tokyo, Japan
(c) Kathmandu, Nepal
(d) Dhaka, Bangladesh
(e) Islamabad, Pakistan

S10. Ans.(d)
Sol. Indian archers produced an impressive performance, grabbed three gold, four silver and two bronze medals at the Asian Championships in Dhaka, Bangladesh. Two Indian boys and girls also booked quota places for the 2018 Youth Olympics.

Q11. Software Giant Infosys has recently announced the appointment of _______________ as its new CEO and Managing Director.
(a) Vishal Sikka
(b) Salil S. Parekh
(c) Nandan Nilekani
(d) Ashok Sinha
(e) Preeti Diggal

S11. Ans.(b)
Sol. Infosys annouced the appointment of Salil S. Parekh as its new CEO and Managing Director. Salil was in Capegemini earlier. The Bengaluru-headquartered company was searching for a new CEO after former CEO Vishal Sikka resigned in August 2017.

Q12. The International Day of Disabled Persons is observed globally on _________________.
(a) 3 December
(b) 5 December
(c) 7 December
(d) 12 December
(e) 14 December

S12. Ans.(a)
Sol. The annual observance of the International Day of Disabled Persons (3 December) was proclaimed in 1992, by the United Nations General Assembly.

Q13. Nation on 03rd December remembers Rajendra Prasad on his 133rd birthday. He was ____________________.
(a) India's first Prime Minister
(b) India's first President
(c) India's Second President
(d) India's second Prime Minister
(e) None of the given theme is true

S13. Ans.(b)
Sol. Nation on 03rd December 2017 remembered India's first President Rajendra Prasad on his 133rd birthday. Born on December 3, 1884, in Siwan, Bihar, Prasad was a Gandhian and participated in India's freedom movement.

Q14. What is the theme for International Day of Disabled Persons 2017?
(a) Disabled- are differently abled
(b) Development along with all the levels of Society
(c) Grow with differently abled
(d) Transformation towards sustainable and resilient society for all
(e) None of the given theme is true

S14. Ans.(d)
Sol. International Day of Disabled Persons 2017 Theme is “Transformation towards sustainable and resilient society for all”.

Q15. What is the capital of Kenya?
(a) Suva
(b) Jakarta
(c) Maini
(d) Nairobi
(e) Shoga

S15. Ans.(d)
Sol. Kenya Capital- Nairobi, Currency- Kenyan shilling.

Q16. The first phase of Chabahar port was recently inaugurated by ___________.
(a) Iranian President
(b) Bangladeshi PM
(c) Bangladeshi President
(d) Indian President
(e) Indonesian President

S16. Ans.(a)
Sol. The first phase of Chabahar port was inaugurated by Iranian President Hassan Rouhani. The port, located in Iran’s southeastern Sistan-Baluchestan Province, was inaugurated in the presence of representatives from India, Afghanistan and several other countries of the region. The port will open up a new strategic transit route between Iran, India and Afghanistan, bypassing Pakistan.

Q17.  The Indian skipper Virat Kohli scaled yet another milestone when he scored his sixth double century, the highest as a captain. He overtook _____________.
(a) Ricky Ponting
(b) Sachin Tendulkar
(c) Sir Don Bradman
(d) Vivian Richards
(e) Brian Lara

S17. Ans.(e)
Sol. The Indian skipper scaled yet another milestone when he scored his sixth double century, the highest as a captain. He overtook West Indies great Brian Lara, who held the record previously with five double tons in Tests.

Q18. Name the bank that has recently launched its RuPay Select and RuPay Platinum credit cards.
(a) Karur Vyasya Bank
(b) Corporation Bank
(c) Kotak Mahindra Bank
(d) ICICI Bank
(e) IDFC Bank

S18. Ans.(b)
Sol. Corporation Bank has launched its RuPay Select and RuPay Platinum credit cards. Corporation Bank’s RuPay credit cards are accepted at all RuPay-enabled 1.5 million plus PoS terminals and 80,000 plus e-commerce merchants in India and all ICS Partner acceptance points (POS, e-commerce merchants) globally.

Q19. Name the beauty queen who was adjudged First Runner's Up in Miss Supranational 2017.
(a) Romania's Bianca Tirsin
(b) Columbia's Tica Martinez
(c) Albania's Alessia Coku
(d) Australia's Alecia MacCallum
(e) Brazil's Thaina Lima

S19. Ans.(b)
Sol. Miss Korea Jenny Kim has bagged the title of Miss Supranational 2017 at the gala event, which was held in Poland's Spa Resort of Krynica- Zdroj.  Miss Columbia Tica Martinez and Romania's Bianca Tirsin were adjudged First Runner's Up and the second runner-up in the event, respectively.

Q20. Who is the present Managing Director and Chief Executive Officer of Corporation Bank?
(a) Saurabh Taneja
(b) Ashok Mittal
(c) Malweyn Rego
(d) Mahesh Kumar Jain
(e) Jai Kumar Garg

S20. Ans.(e)
Sol. Jai Kumar Garg is the Managing Director and Chief Executive Officer of Corporation Bank.


Print Friendly and PDF