Current Affairs Questions for RBI Assistant Mains 2017: 5th Dec 2017

Dear Aspirants,

Current-Affairs-Questions
Current Affairs Questions Based on The Hindu

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With RBI Assistant and IBPS Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS Clerk and RBI Assistant Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. The final draw for the 2018 FIFA World Cup was held recently in ___________________.
(a) The UAE
(b) The Netherlands
(c) Australia
(d) Russia
(e) The USA

S1. Ans.(d)
Sol. The national football teams from 32 countries found out their fates as the final draw for the 2018 FIFA World Cup was held in the Russian capital of Moscow.

Q2. In which of the following country, an international conference was recently inaugurated to draw attention towards the adverse effects of global warming in the Hindu Kush mountain range.
(a) India
(b) Nepal
(c) Bhutan
(d) Myanmar
(e) China

S2. Ans.(b)
Sol. Nepal President Bidya Devi Bhandari has inaugurated an international conference to draw attention towards the adverse effects of global warming in the Hindu Kush mountain range. The conference 'Resilient Hindu Kush Himalaya: Developing Solutions towards a Sustainable Future for Asia' is being organized by Nepal's Ministry for Environment in collaboration with International Centre for Integrated Mountain Development (ICIMOD).

Q3. Name the person who has recently confered 'National Awards for Divyangjan 2017' on the occasion of International Day of Persons with Disabilities.
(a) None of the given option is true
(b) Minister of Home Affairs Raj Nath Singh
(c) HRD Minister Prakash Javadekar
(d) PM Narendra Modi
(e) President Ramnath Kovind

S3. Ans.(e)
Sol. President Ramnath Kovind confers 'National Awards for Divyangjan 2017' on the occasion of International Day of Persons with Disabilities, in New Delhi.

Q4. The government of India has increased the budget of Agricultural Education by ___________________ this year as compared to the financial year 2013-14.
(a) 47.4%
(b) 51.2%
(c) 45.5%
(d) 43.4%
(e) 55.4%

S4. Ans.(a)
Sol. The government of India has increased the budget of Agricultural Education by 47.4% this year as compared to the financial year 2013-14. According to the Agriculture Minister Radha Mohan Singh, in order to adopt quality and holistic approach to higher agricultural education, the Fifth Dean Committee Report has been implemented in all the Agricultural Universities.

Q5. Name the disastrous cyclone that has recently caused the major loss in the southern part of India.
(a) Cyclone Vardah
(b) Cyclone Ockhi
(c) Cyclone Phailin
(d) Cyclone Mora
(e) Cyclone Yemyin

S5. Ans.(b)
Sol. Air Force and Coast Guard have launched a massive rescue operation off the Kerala coast to save hundreds of fishermen stranded in the rough sea hit by Cyclone Ockhi. The weather department of Kanyakumari stated that the cyclone has moved to the Arabian sea.

Q6. Name the state assembly that has unanimously passed the Kapu reservation bill which will provide the community with a 5 percent quota in education and employment in the state.
(a) Kerala
(b) Karnataka
(c) Andhra Pradesh
(d) Madhya Pradesh
(e) Rajasthan

S6. Ans.(c)
Sol. The Andhra Pradesh assembly unanimously passed the Kapu reservation bill which will provide the community with a 5 percent quota in education and employment in the state.

Q7. India's first Madame Tussauds wax museum has been opened in _____________ with 50 life-like figures spanning across history, sports, music, films, and politics.
(a) Chennai
(b) Kolkata
(c) Mumbai
(d) New Delhi
(e) Guwahati

S7. Ans.(d)
Sol. India's first Madame Tussauds wax museum has been opened in New Delhi with 50 life-like figures spanning across history, sports, music, films, and politics, for the public at the iconic Regal building in central Delhi.

Q8. Name the woman who has been elected as the mayor of Yuba city in California hence becoming the first Sikh woman to hold the position in the United States.
(a) Preet Didbal
(b) Satish Hiremath
(c) Pramila Jayapal
(d) Raja Krishnamoorthi
(e) Mona Kesari

S8. Ans.(a)
Sol. Preet Didbal has been elected as the mayor of Yuba city in California, becoming the first Sikh woman to hold the position in the United States.

Q9. The Indian Navy Day is observed on _____________ every year to celebrate achievements and role of the naval force to the country.
(a) 2 December
(b) 4 December
(c) 6 December
(d) 5 December
(e) 1 December

S9. Ans.(b)
Sol. The Indian Navy Day is observed on 4th December every year to celebrate achievements and role of the naval force to the country.

Q10. In which of the following city, Prime Minister Narendra Modi inaugurated a unique world-class hospital at the Swaminarayan Gurukul Vidyapeeth Pratisthanam?
(a) New Delhi
(b) Chennai
(c) Jhansi
(d) Ahmedabad
(e) Kolkata

S10. Ans.(d)
Sol. Prime Minister Narendra Modi inaugurated a unique world-class hospital at the Swaminarayan Gurukul Vidyapeeth Pratisthanam in Ahmedabad, Gujarat. The 200-bed hospital is an integration of Yoga, Ayurveda, and Allopathy.

Q11. With which among the following country, the United States has launched their largest-ever joint aerial drills, called Vigilant Ace?
(a) South Korea
(b) Japan
(c) Malaysia
(d) Indonesia
(e) India

S11. Ans.(a)
Sol. South Korea and the United States launched their largest-ever joint aerial drills. The annual US-South Korean drill, called Vigilant Ace, will run for 5-days, with six F-22 Raptor stealth fighters to be deployed among the more than 230 aircraft taking part.

Q12. Name the Indian archer who has recently won bronze medal at the Indoor Archery World Cup Stage 2.
(a) Rahul Banerjee
(b) Jayanta Talukdar
(c) Deepika Kumari
(d) Tarundeep Rai
(e) Abhishek Mahajan

S12. Ans.(c)
Sol. India’s Deepika Kumari has won bronze medal at the Indoor Archery World Cup Stage 2 that concluded in Bangkok, Thailand.

Q13. The first International exhibition and Conference on AYUSH and Wellness sector- AROGYA 2017 has begun in __________________.
(a) Mysore
(b) Bengaluru
(c) Chennai
(d) New Delhi
(e) Chandigarh

S13. Ans.(d)
Sol. The first International exhibition and Conference on AYUSH and Wellness sector- AROGYA 2017 has begun in New Delhi. The four day event was inaugurated by Ayush Minister Shripad Yesso Naik.

Q14. The first International Exhibition and Conference on AYUSH and Wellness sector- AROGYA 2017 has begun, recently. The theme of the conference is ______________.
(a) Ayush among the leaders
(b) Enhancing the global potential of Ayush
(c) Promoting the country under Ayush
(d) sustainable enhancement of Ayush
(e) None of the given theme is true

S14. Ans.(b)
Sol. The first International exhibition and Conference on AYUSH and Wellness sector- AROGYA 2017 has begun in New Delhi. The four day event was inaugurated by Ayush Minister Shripad Yesso Naik. The theme of the conference is 'Enhancing the global potential of Ayush'.

Q15. The Indoor Archery World Cup Stage 2 was concluded recently in ______________.
(a) Russia
(b) UAE
(c) Oman
(d) Indonesia
(e) Thailand

S15. Ans.(e)
Sol. India’s Deepika Kumari has won bronze medal at the Indoor Archery World Cup Stage 2 that concluded in Bangkok, Thailand.

Q16. Name the founder and CEO of The Beer Cafe who has recently taken over as the new President of the National Restaurant Association of India.
(a) Rahul Singh
(b) Praveen Singh
(c) Akhil Teja
(d) Arun Ghata
(e) Kamal Anand

S16. Ans.(a)
Sol. Rahul Singh, founder and CEO of The Beer Café, has taken over as the new President of the National Restaurant Association of India.

Q17. Name the young Mumbai batsman who has been named the captain of the Indian Under-19 team for the 2018 U-19 World Cup. 
(a) Shubman Gill
(b) Nikhil Agnihotri
(c) Prithvi Shaw
(d) Sushil Shinde
(e) Gagan Apte

S17. Ans.(c)
Sol. Mumbai's 18-year-old batsman Prithvi Shaw has been named the captain of the Indian Under-19 team for the 2018 U-19 World Cup.

Q18. Name the Payment Bank that has recently rolled out FASTag to enable electronic toll fee collection on highways across the country.
(a) Paytm Payments Bank
(b) Airtel Payments Bank
(c) India Post Payments Bank
(d) Fino Payments Bank
(e) Aditya Birla Payment Banks

S18. Ans.(a)
Sol. Paytm Payments Bank rolled out Paytm FASTag to enable electronic toll fee collection on highways across the country, in line with the government's move to make FASTag mandatory on every new vehicle sold from December 1.

Q19. Veteran actor Shashi Kapoor passed away at the age of 79. He was awarded the Dadasaheb Phalke Award in ______________.
(a) 2008
(b) 2005
(c) 1996
(d) 2011
(e) 2015

S19. Ans.(e)
Sol. Veteran actor Shashi Kapoor died at the age of 79. He was awarded the Dadasaheb Phalke Award in 2015.

Q20. The 2018 U-19 World Cup tournament will held in ____________.
(a) South Africa
(b) Wales
(c) England
(d) New Zealand
(e) West Indies

S20. Ans.(d)
Sol. The 2018 U-19 World Cup tournament is scheduled to be held in New Zealand starting January 13, 2018. 





You may also like to Read:
         


Print Friendly and PDF