Current Affairs Questions for RBI Assistant Mains 2017: 6th Dec 2017

Dear Aspirants,

Current-Affairs-Questions
Current Affairs Questions Based on The Hindu

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With RBI Assistant and IBPS Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS Clerk and RBI Assistant Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. Under whose chairmanship the Fifteenth Finance Commission held its first meeting at North Block in New Delhi?
(a) Sudipto Mundle
(b) Arun Jaitley
(c) NK Singh
(d) M Govinda Rao
(e) Urjit Patel

S1. Ans.(c)
Sol. The Fifteenth Finance Commission held its first meeting at North Block in New Delhi  under the Chairmanship of Shri N.K. Singh and was attended by all the other Members of  the Commission. The objective was to hold wide-ranging consultations with all  stakeholders including various Ministries of the Union Government, all State Governments,  Local Bodies, Panchayats and Political parties of each State Government needed to be  expeditiously initiated.

Q2. The largest-ever floating solar power plant of India was inaugurated in which state?
(a) Kerala
(b) Tamil Nadu
(c) Andhra Pradesh
(d) West Bengal
(e) Odisha

S2. Ans.(a)
Sol. The largest-ever floating solar power plant in India inaugurated by state power  minister MM Man at the Banasura Sagar dam in Wayanad in Kerela. The solar power plant  that floats on the surface of water has a capacity of 500 kilowatts (KW).

Q3. The Umbrella Agreement between India and Germany concerning Financial Cooperation in 2016 (II) under the Indo-German Development Cooperation was signed to formalize Financial  Cooperation in form of loan for which project?
(a) Digital Customs: Progressive Engagement 
(b) Wetlands for disaster risk reduction
(c) Towards Autonomy and Self Determination
(d) Transformation towards sustainable and resilient society for all
(e) Climate Friendly Urban Mobility III

S3. Ans.(e)
Sol. The Government to Government Umbrella Agreement between India and Germany concerning  Financial Cooperation in 2016 (II) under the Indo-German Development Cooperation was  signed to formalize an amount up to Euro 200 million for the Financial Cooperation in  form of loan for the project ‘Climate Friendly Urban Mobility III’ and Euro 11 million  Accompanying measures in form of grant for four projects.

Q4. Who has been signed as a Global Goodwill Ambassador for UN Environment, joining the  fight to save the lives and habitats of people and animals by cleaning up our air and seas, fighting climate change and protecting species?
(a) Jessica Watson
(b) Sami Yusuf
(c) Christina Aguilera
(d) Ellie Goulding
(e) Drew Barrymore

S4. Ans.(d)
Sol. British singer-songwriter Ellie Goulding signed as a Global Goodwill Ambassador for  UN Environment, joining the fight to save the lives and habitats of people and animals by  cleaning up our air and seas, fighting climate change and protecting species.Ellie is  also backing UN Environment’s #CleanSeas campaign.

Q5. Indian-American California senator ____________ has topped the prestigious Foreign  Policy magazine's 2017 list of '50 Leading Global Thinkers' which also features US  Ambassador to the UN Nikki Haley.
(a) Kamala Harris
(b) Dalip Saund
(c) Tulsi Gabbard
(d) Pramila Jayapal
(e) Ro Khanna

S5. Ans.(a)
Sol. Indian-American California senator Kamala Harris has topped the prestigious Foreign  Policy magazine's 2017 list of '50 Leading Global Thinkers' which also features US  Ambassador to the UN Nikki Haley.South Korean President Moon Jae-in is ranked second in  the list.Popular comedian Minhaj is placed third in the ranking for defining the  narrative of a "New Brown America".

Q6. Which Bollywood actor/actress launched a book based on Indian cinema in showbiz  capital Mumbai titled 'Bollywood: The Films! The Songs! The Stars!'?
(a) Anupam Kher
(b) Salman Khan
(c) Vidya Balan
(d) Amitabh Bachchan
(e) Sharukh Khan

S6. Ans.(d)
Sol. Bollywood superstar Amitabh Bachchan launched a book based on Indian cinema in  showbiz capital Mumbai. The book, titled 'Bollywood: The Films! The Songs! The Stars!',  is a coffee table book, which provides historical insights, lesser-known facts and  behind-the-scene exclusives of the most iconic movies made in the history of the Indian  film industry.

Q7. The world Soil Day is celebrated on which day?
(a) 10 December
(b) 5 December
(c) 11 December
(d) 8 December
(e) 15 December

S7. Ans.(b)
Sol. The World Soil Day is celebrated on 5 December globally. It aims to communicate  messages on the importance of soil quality for food security, healthy ecosystems and  human well-being.Food and Agriculture Organization of the United Nations headquarters in  Rome, Italy.

Q8. Venezuelan President Nicolas Maduro has announced the creation of a new virtual  currency in a bid to ease the country's economic crisis.What is its name?
(a) Petro
(b) Litecoin
(c) Zcash
(d) Dash
(e) Monero

S8. Ans.(a)
Sol. Venezuelan President Nicolas Maduro has announced the creation of a new virtual  currency named 'Petro' in a bid to ease the country's economic crisis.Crypto Currencies  or Virtual Currencies are type of unregulated digital money that is neither issued by  central bank/public authority nor is necessarily attached to fiat currency but is used  and accepted among the members of the specific virtual community.

Q9. The two-week long joint exercise in Abu Dhabi ________________ was attended by UAE  Armed Forces along with the UK, US and French armies.
(a) Sigma
(b) Annualex
(c) Baltops
(d) Zapad
(e) Flag4

S9. Ans.(e)
Sol. UAE Armed Forces along with the UK, US and French armies are participating in joint  exercises in Abu Dhabi. The drill code is named as “Flag4”. The two-week long joint  exercise aims to increase combat efficiency, gain more field expertise, and work to unify  military concepts among participating parties.

Q10. What was the theme for the World Soil Day focusing on the importance of soil quality for food security, healthy ecosystems and human well-being.
(a) Caring for the Planet starts from the Ground
(b) Forests and Energy
(c) Why wastewater?
(d) Connecting People to Nature
(e) Environmental & Climate Literacy

S10. Ans.(a)
Sol. The World Soil Day is celebrated on 5 December globally.The Theme for Soil Day 2017  is ‘Caring for the Planet starts from the Ground’. WSD is celebrated at the Food and  Agriculture Organization of the United Nations.

Q11. The 3rd edition of the Dialogue between the NITI Aayog and the Development Research Council of China, the DRC- NITI Aayog Dialogue was held in which city? 
(a) Shanghai
(b) Bengaluru
(c) Delhi
(d) Beijing
(e) Mumbai

S11. Ans.(d)
Sol. The 3rd edition of the Dialogue between the NITI Aayog and the Development Research  Council of China, the DRC- NITI Aayog Dialogue was held in Beijing. The meeting was co- chaired by Vice Chairman NITI Aayog, Dr. Rajiv Kumar, and Mr Li Wei, President  (Minister), DRC. The 2nd Dialogue was held in New Delhi in November 2016.

Q12. Which district was recently included in the National Capital Region (NCR), taking the  total number of districts in the NCR to 23?  
(a) Bagpat
(b) Shamli
(c) Muzaffarnagar
(d) Jhajjar
(e) Bhiwani

S12. Ans.(b)
Sol. Uttar Pradesh's Shamli district was included in the National Capital Region (NCR),  taking the total number of districts in the NCR to 23.

Q13. The Asian Development Bank’s (ADB) Board of Directors has approved debt financing  and partial risk guarantees totaling _____________ to develop the Reliance Bangladesh  Liquefied Natural Gas (LNG) and Power Project.
(a) $612 million
(b) $557 million
(c) $583 million
(d) $517 million
(e) $652 million

S13. Ans.(c)
Sol. The Asian Development Bank’s (ADB) Board of Directors has approved debt financing and  partial risk guarantees totaling $583 million to develop the Reliance Bangladesh  Liquefied Natural Gas (LNG) and Power Project.The financing package of ADB includes loans  and partial risk guarantees for the power generation facility, as well as for the LNG  terminal and the power project, being set up for $1 billion. Founded on 19 December 1966 ADB has its Headquarter in Manila, Philippines. The President  of ADB is Takehiko Nakao.

Q14. The Banasura Sagar Dam is in which of the following state?
(a) Odisha
(b) Tamil Nadu
(c) Andhra Pradesh
(d) West Bengal
(e) Kerela

S14. Ans.(e)
Sol. Constructed by the Thiruvananthapuram-based Ad tech Systems, the plant will generate  seven lakh units of power in a year,the largest-ever floating solar power plant in India  inaugurated by state power minister MM Man at the Banasura Sagar dam in Wayanad. The  solar power plant that floats on the surface of water has a capacity of 500 kilowatts  (KW).

Q15. Who among the following is not a co-author of the recently launched book based on  Indian cinema titled 'Bollywood: The Films! The Songs! The Stars!'?
(a) SMM Ausaja
(b) Karan Bali
(c) Rajesh Devraj
(d) Tanul Thakur
(e) Girish Karnad

S15. Ans.(e)
Sol. The book  titled 'Bollywood: The Films! The Songs! The Stars!',is co-authored by  S.M.M. Ausaja, Karan Bali, Rajesh Devraj and Tanul Thakur, the book on India's tinsel  town is published by British multinational publishing company Dorling Kindersley (DK).