Current Affairs Questions for RBI Assistant Mains 2017: 7th Dec 2017

Dear Aspirants,

Current-Affairs-Questions
Current Affairs Questions Based on The Hindu

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With RBI Assistant and IBPS Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS Clerk and RBI Assistant Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. Which of the following country was banned from the 2018 Winter Games by the International Olympic Committee over its state-orchestrated doping program?
(a) Australia
(b) South Korea
(c) China
(d) Russia
(e) New Zealand

S1. Ans.(d)
Sol. Russia was banned from the 2018 Winter Games by the International Olympic Committee over its state-orchestrated doping programme, but clean Russian athletes will be allowed to compete under an Olympic flag. The sanction was the toughest ever leveled by the IOC for drug cheating and came just 65 days ahead of the Games in Pyeongchang, South Korea.

Q2. Sixteen-year-old Mohamad Al Jounde was recently awarded the International Children's Peace Prize for his efforts to ensure the rights of Syrian refugee children. He is from which country?
(a) Afghanistan
(b) Syria
(c) Azerbaijan
(d) Bulgaria
(e) Iran

S2. Ans.(b)
Sol. Sixteen-year-old Mohamad Al Jounde from Syria was awarded the International Children's Peace Prize for his efforts to ensure the rights of Syrian refugee children. Al Jounde, a refugee of the Syrian civil war, set up a school together with his family in a Lebanese refugee camp that currently provides 200 children with education.

Q3. Name the state Assembly which has unanimously passed a Bill awarding death to those found guilty of raping girls aged 12 and below.
(a) Haryana
(b) Jharkhand
(c) Madhya Pradesh
(d) Maharashtra
(e) Andhra Pradesh

S3. Ans.(c)
Sol. The Madhya Pradesh Assembly unanimously passed a Bill awarding death to those found guilty of raping girls aged 12 and below. With this, Madhya Pradesh becomes the first State where those convicted of such rapes will face the gallows.

Q4. The International Solar Alliance (ISA) has now become a treaty-based international intergovernmental organization. The ISA is headquartered in ______________.
(a) India
(b) Iran
(c) Indonesia
(d) Austria
(e) Vietnam

S4. Ans.(a)
Sol. In terms of its Framework Agreement, with ratification by Guinea as the 15th country in November 2017, the International Solar Alliance (ISA) has now become a treaty-based international intergovernmental organization. The International Solar Alliance is India's global initiative. It aims at increasing solar energy deployment in member countries. The ISA, headquartered in India, has its secretariat located in the campus of National Institute of Solar Energy, Gurgaon, Haryana.

Q5. The US Supreme Court has allowed President Trump's travel ban to take full effect pending appeal, for people coming from how many Muslim-majority countries?
(a) five
(b) four
(c) seven
(d) six
(e) three

S5. Ans.(d)
Sol. In a major victory for President Donald Trump, the US Supreme Court has allowed his travel ban to take full effect pending appeal, for people coming from six Muslim-majority countries. As a result of the Supreme Court's ruling, Trump's travel ban, which restricts travel to the US by people from Iran, Libya, Syria, Yemen, Somalia and Chad without bona fide connections to the US, can take full effect while legal challenges proceed.

Q6. Commerce and Industry Ministry had recently let out more incentives while unveiling the mid-term review of the Foreign Trade Policy 2015-20 with a view to boosting exports. Who is the present Commerce and Industry Minister?
(a) Nirmala Sitharaman
(b) Piyush Goyal
(c) Dharmendra Pradhan
(d) Prakash Javadekar
(e) Suresh Prabhu

S6. Ans.(e)
Sol. Commerce and Industry Minister Suresh Prabhu let out more incentives while unveiling the mid-term review of the Foreign Trade Policy 2015-20 with a view to boosting exports.

Q7. The 6th International Tourism Mart-2017 has begun recently in ___________ .
(a) Chandigarh
(b) Assam
(c) New Delhi
(d) Tamil Nadu
(e) Odisha

S7. Ans.(b)
Sol. The 6th International Tourism Mart-2017 begins in Guwahati, Assam. The Ministry of Tourism, Government of India, in association with the North Eastern States is organizing this Mart from 5-7 December 2017. Shri Jagdish Mukhi, Governor of Assam inaugurated the 6th International Tourism Mart (ITM) -2017".

Q8. AKASH with indigenous radio frequency seeker against target Banshee was successfully launched in Odisha. AKASH is a ________________.
(a) Air to Air Missile
(b) Surface to Surface Missile
(c) Surface to Air Missile
(d) Air to Surface Missile
(e) Air to Water Missile

S8. Ans.(c)
Sol. The Surface to Air Missile AKASH with indigenous radio frequency seeker against target Banshee has been successfully launched from the Launch Complex-III at ITR Chandipur, Odisha.

Q9. Name the cricketer who has recently Launched UNICEF-ICC's Adolescent Campaign?
(a) Yuvraj Singh
(b) Gautam Gambhir
(c) Suresh Raina
(d) Praveen Kumar
(e) Irfan Pathan

S9. Ans.(a)
Sol. Indian cricketer Yuvraj Singh will be promoting a UNICEF sports initiative for youngsters in South Asia, which will also have the ICC's backing. Yuvraj launched the "Power of Sports to Shape the Future of Adolescents" campaign in South Asia.

Q10. Name the 16-year-old off-spinner from Afghanistan who has become the youngest ever cricketer to play International cricket.
(a) Asghar Stanikzai
(b) Dawlat Zadran
(c) Najibullah Zadran
(d) Mujeeb-ur-Rehman Zadran
(e) Hameed Hassan

S10. Ans.(d)
Sol. Mujeeb-ur-Rehman Zadran, the 16-year-old off-spinner, became the youngest ever from Afghanistan to play International cricket and overall he is the 9th youngest to make debut in ODI cricket.

Q11. What is the current Policy Repo Rate under the liquidity adjustment facility (LAF)?
(a) 6.25 percent
(b) 6.50 percent
(c) 6.00 percent
(d) 6.75 percent
(e) 6.15 percent

S11. Ans.(c)
Sol. On the basis of an assessment of the current and evolving macroeconomic situation at its meeting, the Monetary Policy Committee (MPC) decided to keep the policy repo rate under the liquidity adjustment facility (LAF) unchanged at 6.0 percent.

Q12. Crown Prince Mohammed bin Salman has been voted the Time magazine readers’ Person of the Year. He is prince of which country?
(a) Oman
(b) UAE
(c) Azerbaijan
(d) Saudi Arabia
(e) Iran

S12. Ans.(d)
Sol. Saudi Arabia Crown Prince Mohammed bin Salman has been voted the Time magazine readers’ Person of the Year, despite spearheading the continued bombardment of Yemen, leading to the starvation of its citizens.

Q13. Name the state that has become the first state to endorse the Centre's draft bill that makes instant triple talaq a cognizable and non-bailable offense.
(a) Uttar Pradesh
(b) Madhya Pradesh
(c) Rajasthan
(d) Jharkhand
(e) Kerala

S13. Ans.(a)
Sol. Uttar Pradesh becomes the first state to endorse the Centre's draft bill that makes instant triple talaq a cognizable and non-bailable offense.

Q14. Vice President M Venkaiah Naidu inaugurated the 12th Annual convention of central information commission in _____________.
(a) Bengaluru
(b) Pune
(c) New Delhi
(d) Mumbai
(e) Chennai

S14. Ans.(c)
Sol. Vice President M Venkaiah Naidu inaugurated the 12th Annual convention of central information commission at Vigyan Bhavan in New Delhi. The Vice President stressed on maintaining transparency and accountability in public life. As per the Minister of State in PMO Dr. Jitender Singh, the government has filled all vacant posts in the commission.

Q15. As per fifth Bi-monthly monetary policy, what is the projection of real GVA growth for 2017-18?
(a) 7.1 percent
(b) 6.9 percent
(c) 6.8 percent
(d) 7.0 percent
(e) 6.7 percent

S15. Ans.(e)
Sol. The projection of real GVA growth for 2017-18 of the October resolution at 6.7per cent has been retained, with risks evenly balanced.


Print Friendly and PDF