Current Affairs Questions for RBI Assistant Mains 2017: 8th Dec 2017

Dear Aspirants,

Current-Affairs-Questions
Current Affairs Questions Based on The Hindu

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With RBI Assistant and IBPS Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS Clerk and RBI Assistant Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. With which of the following country, India has signed a new MoU for cooperation in Agriculture and Phytosanitary issues that will replace the one signed in 2008?
(a) Italy
(b) Singapore
(c) Switzerland
(d) Japan
(e) Australia

S1. Ans.(a)
Sol. Union Agriculture and Farmers Welfare Minister, Shri Radha Mohan Singh with H.E Maurizio Martina, Italian Minister for Agriculture Food and Forestry Policies have signed a new MoU for cooperation in Agriculture and Phytosanitary issues that will replace the one signed in 2008.

Q2. The government has set up a high-level committee to address the problem of stressed assets in India's power sector. The committee will be headed by ________________.
(a) NITI Ayog Vice Chairman Rajiv Kumar
(b) Finance Minister Arun Jaitley
(c) NITI Aayog chief executive Amitabh Kant
(d) Minister of New and Renewable Energy R K Singh
(e) None of the given option is true

S2. Ans.(c)
Sol. The government has set up a high-level committee headed by NITI Aayog chief executive Amitabh Kant to address the problem of stressed assets in India's power sector.

Q3. One of the biggest rock star Johnny Hallyday has died after a battle with lung cancer, recently. He was from which country?
(a) USA 
(b) Germany
(c) Russia
(d) France
(e) Italy

S3. Ans.(d)
Sol. France's biggest rock star Johnny Hallyday has died after a battle with lung cancer. He was 74. The singer sold about 100 million records and starred in a number of films in a career that began in 1960.

Q4. Online food delivery start-up Swiggy (Bundl Technologies Pvt. Ltd) has appointed ____________ as the chief executive officer for its new supply business.
(a) Amnol Kumar
(b) Vishal Bhatia
(c) Atul Kakkar
(d) Raju Ahluwalia
(e) Jeet Das

S4. Ans.(b)
Sol. Online food delivery start-up Swiggy (Bundl Technologies Pvt. Ltd) has appointed Vishal Bhatia as the chief executive officer for its new supply business.

Q5. India and _____________ have signed a Memorandum of Understanding (MoU) for enhanced cooperation in the health sector with an objective to establish comprehensive inter-ministerial and inter-institutional cooperation between the two countries.
(a) The Netherlands
(b) Iceland
(c) Ireland
(d) Cuba
(e) Suva

S5. Ans.(d)
Sol. India and Cuba signed a Memorandum of Understanding (MoU) for enhanced cooperation in the health sector. The objective of this MoU is to establish comprehensive inter-ministerial and inter-institutional cooperation between the two countries in the field of health by pooling technical, scientific, financial and human resources in both countries.

Q6. Name the country that has won the first-ever South Asian Regional Badminton Team Championship.
(a) Nepal
(b) India
(c) Bhutan
(d) Myanmar
(e) Sri Lanka

S6. Ans.(b)
Sol. India has won the first-ever South Asian Regional Badminton Team Championship. In the title clash played in Guwahati, India defeated Nepal, 3-0.

Q7. Prime Minister Narendra Modi inaugurated the BR Ambedkar International Centre in ____________.
(a) Chandigarh
(b) Pune
(c) New Delhi
(d) Mumbai
(e) Ajmer

S7. Ans.(c)
Sol. Prime Minister Narendra Modi inaugurated the BR Ambedkar International Centre in New Delhi. The prime minister also unveiled two statues of the Dalit icon at the center in Janpath. The center was a fusion of Buddhist and modern architecture. He had laid the foundation stone of the center in 2015.

Q8. The Government has enhanced the monetary allowances for the Gallantry Award winners. The Allowance (Rupees per Month) for Param Vir Chakra (PVC) has been increased from 10,000 to _______________.
(a) 15,000
(b) 18,000
(c) 16,000
(d) 20,000
(e) 25,000

S8. Ans.(d)
Sol. The Government has enhanced the monetary allowances for the Gallantry Award winners. The Allowance (Rupees per Month) for Param Vir Chakra (PVC) has been increased from 10,000 to 20,000.

Q9. The Parliament of which of the following country has recently legislated for marriage equality, passing a bill almost unanimously to allow two people, regardless of sex, to marry.
(a) Australia
(b) Denmark
(c) Chile
(d) China
(e) Sweden

S9. Ans.(a)
Sol. Australia’s parliament has legislated for marriage equality, passing a bill almost unanimously to allow two people, regardless of sex, to marry. The House of Representatives passed a cross-party bill after an unprecedented national postal survey gave unstoppable momentum to legislate the historic social reform.

Q10. What is the Capital of Cuba?
(a) Suva
(b) Luanda
(c) Buenos Aires
(d) Havana
(e) Yerevan

S10. Ans.(d)
Sol. Cuba Capital- Havana, Currency- Cuban peso.

Q11. Armed Forces Flag Day is being observed throughout the country on ____________ to honor the martyrs of the country.
(a) 6 December
(b) 5 December
(c) 8 December
(d) 10 December
(e) 7 December

S11. Ans.(e)
Sol. Armed Forces Flag Day is being observed throughout the country on 7 December to honor the martyrs and the men in uniform who valiantly fought on our borders to safeguard the country's honor.

Q12. UNESCO has inscribed _______________ on the Representative List of Intangible Cultural Heritage of Humanity.
(a) Sonepur Mela
(b) Kumbh Mela
(c) Pushkar Fair
(d) Hemis Gompa Fair
(e) Chandrabhaga Mela

S12. Ans.(b)
Sol. UNESCO has inscribed 'Kumbh Mela' on the Representative List of Intangible Cultural Heritage of Humanity. The decision was taken during the 12th session of the Intergovernmental Committee on Intangible Cultural Heritage at Jeju in South Korea.

Q13. India's largest digital bank Paytm Payments Bank is the only bank providing zero balance accounts and zero charges on digital transactions. The bank has recently unveiled its ATM service named ___________.
(a) The Big ATM
(b) Paytm Ka ATM
(c) Digital India ATM
(d) ATM of Paytm
(e) Face of ATM

S13. Ans.(b)
Sol. India's largest digital bank Paytm Payments Bank is the only bank providing zero balance accounts and zero charges on digital transactions. The bank has unveiled 'Paytm Ka ATM' outlets that allows customers to open Saving Accounts and deposit/withdraw money from their bank accounts.

Q14. Audrey Azoulay is the present and 11th DG of UNESCO. She is from which country?
(a) Iran
(b) Germany
(c) France
(d) Russia
(e) Canada

S14. Ans.(c)
Sol. France's Audrey Azoulay- 11th DG of UNESCO, Headquarters- Paris, France.

Q15. The present Chief of Air Staff is Air Chief Marshal _____________.
(a) Bipin Rawat
(b) Birender Singh Dhanoa
(c) Sunil Lanba
(d) Arup Raha
(e) Manoj Sinha

S15. Ans.(b)
Sol. The present Chief of Air Staff is Air Chief Marshal Birender Singh Dhanoa.


Print Friendly and PDF

No comments