Current Affairs Questions for RBI Assistant Mains 2017: 9th Dec 2017

Dear Aspirants,

Current-Affairs-Questions

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 9th Dec


Welcome to the world of Current Affairs 2017. With RBI Assistant and IBPS Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS Clerk and RBI Assistant Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. An International conference was organized recently on the Groundwater issues in the country with a theme of ____________________. 
(a) Sustainable approach for clean water
(b) Vision 2025- A step for cleaner water
(c) Groundwater Vision 2030- Water Security, Challenges, and Climate Change Adaptation
(d) Do not waste groundwater
(e) None of the given theme is true

S1. Ans.(c)
Sol. An International conference is being organized on the Groundwater issues in the country with a theme of Groundwater Vision 2030- Water Security, Challenges, and Climate Change Adaptation.

Q2. Name the railway station in Hyderabad under the South Central Railway (SCR) that has earned the unique distinction of being the first Energy Efficient ‘A1 Category’ Railway Station on Indian Railways.
(a) Malkajgiri railway station
(b) Secunderabad Railway Station
(c) Begumpet railway station
(d) Kacheguda Railway Station
(e) Falaknuma Railway Station

S2. Ans.(d)
Sol. Kacheguda Railway Station in Hyderabad under the South Central Railway (SCR) has earned the unique distinction of being the first Energy Efficient ‘A1 Category’ Railway Station on Indian Railways.

Q3. Name the swimmer who has created history as she became the first Indian to secure pole position at the World Para-Swimming Championship in Mexico.
(a) Kanchanmala Pande
(b) Sudarshi Ahluwalia
(c) Shristi Jain
(d) Manasi Rupa
(e) None of the given option is true

S3. Ans.(a)
Sol. Nagpur’s Kanchanmala Pande created history as she became the first Indian to secure pole position at the World Para-Swimming Championship in Mexico.

Q4. ______________ was revealed to be Time magazine’s Person of the Year 2017.
(a) The Yoyage
(b) The Silence Breakers
(c) Chain Smokers
(d) The Ultimate
(e) Team of the World

S4. Ans.(b)
Sol. “The Silence Breakers”, the vanguard of a global movement by millions of women to share their stories of sexual harassment and abuse, was revealed to be Time magazine’s Person of the Year.

Q5. Which of the following state government has decided to raise the legal Alcohol drinking age from 21 to 23 years?
(a) Andhra Pradesh
(b) Telangana
(c) Kerala
(d) Bihar
(e) Gujarat

S5. Ans.(c)
Sol. The Kerala government lead by the Left Democratic Front (LDF) has decided to raise the legal drinking age from 21 to 23 years. The State Cabinet in a meeting decided to introduce a new ordinance raising the minimum age for liquor consumption from 21 to 23.

Q6. ______________ has been appointed as the next Ambassador of India to Turkmenistan.
(a) Manoj Srinivasan
(b) Azar A.H.Khan
(c) Samvid Dande
(d) Prkash Kumar
(e) Vinay Sahu

S6. Ans.(b)
Sol. Shri Azar A.H.Khan, presently Consul General in the Consulate General of India, Istanbul has been appointed as the next Ambassador of India to Turkmenistan.

Q7. Name the Actress who has bagged the award for Best Actress (Critics) in the Star Screen Awards 2017.
(a) Kangana Ranaut
(b) Aishwarya Rai
(c) Vidya Balan
(d) Deepika Padukon
(e) Anushka Sharma

S7. Ans.(c)
Sol. Star Screen Awards, the annual film awards recognises the best of talent in Hindi films. Vidya Balan bagged the award for Best Actress (Critics) for Tumhari Sulu, Irrfan won the Best Actor Award for his performance in Hindi Medium. Rajkummar Rao won the Best Actor Award (Critics) for Newton & Best Actor in a Supporting Role Award for Bareilly Ki Barfi as well.

Q8. The Mayor of London, Sadiq Khan has named noted Indian businessman _____________ as 'International Ambassador' who will be tasked with championing the UK capital across the globe.
(a) Manoj Sinha
(b) Ashok Kumar
(c) Rajjesh Chawrasia
(d) Deepak Parekh
(e) Srikant Das

S8. Ans.(d)
Sol. The Mayor of London, Sadiq Khan has named noted Indian businessman, Deepak Parekh, as 'International Ambassador' who will be tasked with championing the UK capital across the globe.

Q9. Which among the following Historic Monument has been declared as the second best UNESCO world heritage site in the world, according to a new survey by online travel portal TripAdvisor.
(a) The Taj Mahal
(b) Angkor Wat
(c) The Great Wall of China
(d) Machu Pichu
(e) Eiffel Tower

S9. Ans.(a)
Sol. The Taj Mahal, India's iconic ivory-white marble mausoleum in Agra, is the second best UNESCO world heritage site in the world, according to a new survey by online travel portal TripAdvisor.

Q10. Name the subsidiary of Axis Bank which has become the first-ever broking arm of a bank to take membership of a commodity exchange by registering itself with NCDEX.
(a) Enam International Ltd
(b) Axis Finance Limited
(c) Axis capital limited
(d) Axis Direct
(e) Axis Securities

S10. Ans.(e)
Sol. Axis Securities, a subsidiary of Axis Bank, has become the first-ever broking arm of a bank to take membership of a commodity exchange by registering itself with NCDEX.

Q11. Name the footballer who has won the Ballon d'Or to move level with rival Lionel Messi.
(a) Neymar
(b) Cristiano Ronaldo
(c) Wayne Rooney
(d) Ronaldinho
(e) Gareth Bale

S11. Ans.(b)
Sol. Cristiano Ronaldo (from Portugal) has won the Ballon d'Or for a fifth time to move level with rival Lionel Messi. The Real Madrid forward was named the winner of France Football's prestigious award at a ceremony in Paris, France.

Q12. The First International Conference on Sports Medicine and Sports Sciences SAICON 2017 was inaugurated in ________________.
(a) Bengaluru
(b) Pune
(c) New Delhi
(d) Jaipur
(e) Guwahati

S12. Ans.(c)
Sol. The First International Conference on Sports Medicine and Sports Sciences SAICON 2017 was inaugurated in New Delhi by the Minister of State (I/C) Youth Affairs and Sports Col. Rajyavardhan Rathore.

Q13. An elite export control regime Wassenaar Arrangement (WA) decided to admit India as its new member. Wassenaar Arrangement is based in ______________.
(a) Geneva, Switzerland
(b) Canberra, Australia
(c) New York, USA
(d) Vienna, Austria
(e) Paris, France

S13. Ans.(d)
Sol. In a significant development, elite export control regime Wassenaar Arrangement (WA) decided to admit India as its new member. This would raise New Delhi’s stature in the field of non-proliferation besides helping it acquire critical technologies. Wassenaar Arrangement Secretariat is in Vienna, Austria.

Q14. The waste management system being implemented in Alappuzha has been recognized by the United Nations Environment Programme (UNEP) as one of the five models across the world. Alappuzha is a coastal town of ___________.
(a) Tamil Nadu
(b) Kerala
(c) Karnataka
(d) Gujarat
(e) Odisha

S14. Ans.(b)
Sol. The waste management system being implemented in Kerala's coastal town of Alappuzha has been recognized by the United Nations Environment Programme (UNEP) as one of the five models across the world for fighting the pollution menace.

Q15. What is the Capital of Turkmenistan?
(a) Sampathan
(b) Jersaklem
(c) Suva
(d) Baku
(e) Ashgabat

S15. Ans.(e)
Sol. Turkmenistan Capital- Ashgabat, Currency- Turkmenistan manat.


Print Friendly and PDF

1 comment: