Current Affairs Questions for SBI Clerk Exam 2018: 10th March 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz
Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 10th March

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. Name the state that has announced 'Mukhyamantri Mahila Kosh' scheme on International Women's day.
(a) Haryana
(b) Uttar Pradesh
(c) Maharashtra
(d) Madhya Pradesh
(e) Punjab

S1. Ans.(d)
Sol. Madhya Pradesh Chief Minister Shivraj Singh Chouhan on International Women's day announced 'Mukhyamantri Mahila Kosh' scheme. Under this scheme, the women who aren't married and are above the age of 50 will be given pension.

Q2. Name the UT that has become the first Union Territory in India to run 100 percent on solar power generated energy.
(a) Puducherry
(b) Chandigarh
(c) Daman & Diu
(d) New Delhi
(e) Andaman & Nicobar

S2. Ans.(c)
Sol. Diu has become the first Union Territory in India to run 100 percent on solar power generated energy. Diu has managed to generate surplus solar power for its residents, reducing their electricity costs, in a span of just three years.

Q3. Indian shooter Anjum Moudgil clinched a silver medal in the women’s 50m Rifle 3 Positions event at the ongoing ISSF World Cup in Guadalajara, Mexico. Who won the gold medal in that event?
(a) Tabi Kaeru
(b) Ruijiao Pei
(c) Liao Xuhua
(d) Zhao Yunlei
(e) Wei Ning

S3. Ans.(b)
Sol. Indian shooter Anjum Moudgil clinched a silver medal in the women’s 50m Rifle 3 Positions event at the ongoing ISSF World Cup in Guadalajara, Mexico. It was Anjum’s first World Cup medal. Former junior world champion China’s Ruijiao Pei won the Gold Medal in that event.

Q4. Biplab Kumar Deb was sworn in as the Chief Minister of Tripura's first Bharatiya Janata Party government in Agartala. He has replaced _____________.
(a) Mukul Sangma
(b) PB Acharya
(c) Manik Sarkar
(d) TR Zeiling
(e) None of the given options is true

S4. Ans.(c)
Sol. Biplab Kumar Deb was sworn in as the Chief Minister of Tripura's first Bharatiya Janata Party government in Agartala. He has replaced Manik Sarkar.

Q5. Haryana’s first cyber police station, equipped with a digital forensic laboratory was inaugurated in _______________.
(a) Panchkula
(b) Sonipat
(c) Hisar
(d) Faridabad
(e) Gurugram

S5. Ans.(e)
Sol. Haryana’s first cyber police station, equipped with a digital forensic laboratory, was inaugurated in Gurugram. It will have a dedicated team of 35 specially trained cops, including two inspectors.

Q6. The government launched a biodegradable sanitary pad named _______________ to mark International Women's Day at the cost of Rs. 2.50 per pad.
(a) Suvidha
(b) Sahayta
(c) Madad
(d) Mahila Shakti
(e) Nari Shakti

S6. Ans.(a)
Sol. The government launched a biodegradable sanitary pad 'Suvidha' to mark International Women's Day. The oxo-biodegradable sanitary pads priced at Rs. 2.50 per pad will be available at Pradhan Mantri Bhartiya Janaushadhi centers.

Q7. Mumbai ranks __________ among the top 20 costliest cities in the world, according to the Knight Frank Wealth Report 2018.
(a) 15th
(b) 16th
(c) 14th
(d) 12th
(e) 10th

S7. Ans.(b)
Sol. Mumbai ranks 16th among the top 20 costliest cities in the world, according to the Knight Frank Wealth Report 2018. The rise in Indian financial capital’s ranking on this count is supported by the rapid wealth creation in the country. Top 3 Wealthiest Cities in the Report are-
1. Guangzhou
2. Hong Kong
3. New York.

Q8. Name the Indian-origin steel tycoon who has been appointed by Britain's Prince Charles as an official ambassador for the Industrial Cadets program designed to nurture manufacturing skills.
(a) Sudeep Acharya
(b) Madan Singh Jhajhariya
(c) Sanjeev Gupta
(d) Jasvinder Chaddha
(e) Sukesh Shah

S8. Ans.(c)
Sol. Indian-origin steel tycoon Sanjeev Gupta has been appointed by Britain's Prince Charles as an official ambassador for the Industrial Cadets programme designed to nurture manufacturing skills.

Q9. Name the 25-year-old girl who has been inducted as the first direct-entry combat officer in the Indo-Tibetan Border Police, recently.
(a) Jagriti
(b) Karuna Singh
(c) Supriya Mondal
(d) Prakriti
(e) Sukriti

S9. Ans.(d)
Sol. In another first for women, 25-year-old Prakriti has been inducted as the first direct-entry combat officer in the Indo-Tibetan Border Police.

Q10. Name the city that has topped the list of 20 costliest cities in the world, according to the Knight Frank Wealth Report 2018.
(a) Hong Kong
(b) Singapore
(c) New York
(d) Guangzhou
(e) Paris

S10. Ans.(d)
Sol. Mumbai ranks 16th among the top 20 costliest cities in the world, according to the Knight Frank Wealth Report 2018. The rise in Indian financial capital’s ranking on this count is supported by the rapid wealth creation in the country. Top 3 Wealthiest Cities in the Report are-
1. Guangzhou
2. Hong Kong
3. New York.

Q11. Ustad Pyarelal Wadali has passed away recently in Punjab. He was famous ______________.
(a) Tabla Player
(b) Sufi Singer
(c) Violin Player
(d) Classical Dancer
(e) Sitar Player

S11. Ans.(b)
Sol. Ustad Pyarelal Wadali, younger brother of Ustad Puran Chand Wadali passed away in Amritsar, Punjab. He was 75. He was one of the singers of popularly known 'Wadali Brothers'. Wadali Brothers are famous for their Punjabi Sufi music.

Q12. Central Banking’s fifth annual awards 2018 were held recently. Name the bank that was announced this year’s Central Bank of the Year.
(a) Central Bank of Ireland
(b) Bank of Korea
(c) The Bank of Canada
(d) Bank of Lithuania
(e) HSBC

S12. Ans.(C)
Sol. Central Banking’s fifth annual awards recognize outstanding achievement within a community that has had to balance monetary accommodation and financial stability in an environment of rapid innovation, political change, and global uncertainty. The Bank of Canada, this year’s Central Bank of the Year, emerged as a beacon of best practice for much of the community.

Q13. French President _____________ arrived in New Delhi on a four-day visit to India.
(a) Emmanuel Macron
(b) Justin Trudeau
(c) Michelle Bachelet
(d) Emmanuel Nadingar
(e) Ibrahim Mehlab

S13. Ans.(a)
Sol. French President Emmanuel Macron arrived in New Delhi on a four-day visit to India. The visit aims at strengthening the bilateral economic, political and strategic dimension of engagement between the two countries.

Q14. Union Minister Ashok Gajapathi Raju has submitted his resignations to Prime Minister Narendra Modi, recently. He was _________________.
(a) Minister of Commerce and Industry
(b) Civil Aviation Minister
(c) Minister of Chemicals and Fertilizers
(d) Minister of State for Science and Technology
(e) None of the given options is true

S14. Ans.(b)
Sol. Civil Aviation Minister Ashok Gajapathi Raju and Minister of State for Science and Technology Y S Chowdary have submitted their resignations to Prime Minister Narendra Modi. The ministers have resigned but will continue to be a part of NDA. PM Modi will control the Civil Aviation Ministry.

Q15. Prime Minister Narendra Modi inaugurated National Legislators Conference on the theme ____________ in New Delhi.
(a) One Nation One Thought
(b) Lets Make it Together
(c) Make it Now Here
(d) Nation for Development
(e) We For Development

S15. Ans.(e)
Sol. Prime Minister Narendra Modi inaugurated National Legislators Conference on the theme ‘We For Development’ in New Delhi. The motive of the conference is to bring MPs and MLAs on a single platform where ideas and plans for development can be exchanged.


Print Friendly and PDF