Current Affairs Questions for SBI Clerk Exam 2018: 7th March 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz
Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 7th March

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.


Q1. What does 'R' stands for in PRASHAD Scheme whose 23 projects have been sanctioned to 15 States for a total amount of Rs.687.92 crore?
(a) Regeneration
(b) Rituals
(c) Remittence
(d) Report
(e) Rejuvenation

S1. Ans.(e)
Sol. PRASHAD (National Mission on Pilgrimage Rejuvenation and Spiritual, Heritage Augmentation Drive) is a scheme with the objective of holistic development of identified pilgrimage and heritage destination.

Q2. National People’s Party President Conrad Sangma recently took the oath as the new Chief Minister of Meghalaya. He was administered the oath by ______________.
(a) PB Acharya
(b) Ganga Prasad
(c) Jagdish Mukhi
(d) Mukul Sangma
(e) Ram Nath Kovind

S2. Ans.(b)
Sol. National People’s Party President Conrad Sangma takes oath as the Chief Minister of Meghalaya. Mr Sangma was invited by Governor of Meghalaya Ganga Prasad to form the government after he staked the claim with the support of 34 MLAs in 60-member Assembly.

Q3. In which of the following city the Union Minister for Information & Broadcasting and Textiles, Smriti Zubin Irani inaugurated the FICCI Frames 2018?
(a) Pune
(b) New Delhi
(c) Mumbai
(d) Bengaluru
(e) Shillong

S3. Ans.(c)
Sol. The Union Minister for Information & Broadcasting and Textiles, Smriti Zubin Irani inaugurated the FICCI Frames 2018, in Mumbai. She has also released the FICCI-EY Media & Entertainment Report 2018 named 'Re-imagining India's M&E Sector'.

Q4. Uttarakhand Chief Minister Trivendra Singh Rawat inaugurated the week-long 29th annual, world-famous International Yoga Festival (IYF) in ______________.
(a) Dehradun
(b) Haridwar
(c) Roorkee
(d) Rishikesh
(e) Nainital

S4. Ans.(d)
Sol. Uttarakhand Chief Minister Trivendra Singh Rawat inaugurated the week-long 29th annual, world-famous International Yoga Festival (IYF) in Rishikesh's Parmarth Niketan.

Q5. FICCI stands for Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry. The President of FICCI is _____________.
(a) Rashesh Shah
(b) Praveen Singh
(c) Rajnish Thakur
(d) Kamlesh Narayan Singh
(e) Samvid Khanna

S5. Ans.(a)
Sol. FICCI stands for Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry. The President of FICCI is Rashesh Shah.

Q6. Among the 133 countries, what is the ranking of India on a global index for its military strength, according to the latest report of the Global Firepower index 2017?
(a) 3rd
(b) 4th
(c) 5th
(d) 6th
(e) 7th

S6. Ans.(b)
Sol. Out of 133 countries, India is ranked fourth on a global index for its military strength, only the United States, Russia and China are ranked above India on the list, according to the latest report of the Global Firepower index 2017.

Q7. Which of the following country has become the first country in the world to recognize its own cryptocurrency as legal tender?
(a) Samoa
(b) Palau Islands
(c) Marshall Islands
(d) Iceland
(e) Solomon Islands

S7. Ans.(c)
Sol. The Marshall Islands is creating its own digital currency in a bid to raise money. In doing so it becomes the first country in the world to recognize a cryptocurrency as legal tender.

Q8. According to the Reserve Bank of India it will conduct additional variable rate repo operations for longer tenors up to 31 days every Tuesday in the month of March 2018 for the amount of _____________ each to provide additional liquidity support to banks.
(a) Rs 10,000 crore
(b) Rs 15,000 crore
(c) Rs 20,000 crore
(d) Rs 25,000 crore
(e) Rs 30,000 crore

S8. Ans.(d)
Sol. According to the Reserve Bank of India it will conduct additional variable rate repo operations for longer tenors up to 31 days every Tuesday in the month of March 2018 for Rs 25,000 crore each to provide additional liquidity support to banks.

Q9. Name the leader who will be the next chief minister of Tripura.
(a) Tathagata Roy
(b) Biplab Kumar Deb
(c) Conrad Sangma
(d) T R Zeiling
(e) Lal Thanhawala

S9. Ans.(b)
Sol. The Bharatiya Janata Party has named the party' State president Biplab Kumar Deb as the chief ministerial candidate for Tripura. He will replace Manik Sarkar. Jishnu Devvarma has been named for Deputy Chief Minister.

Q10. Name the player who has become a brand ambassador of gaming platform Dream11.
(a) Bhaichung Bhutia
(b) Virat Kohli
(c) Mahendra Singh Dhoni
(d) Gautam Gambhir
(e) Sardar Singh

S10. Ans.(c)
Sol. Mahendra Singh Dhoni, has become a brand ambassador of gaming platform Dream11. The former India Test skipper had led the country to a famous triumph in the inaugural World T20 Championship in 2007.

Q11. In which of the following city, India's first helicopter taxi service was launched recently?
(a) Bengaluru
(b) Chennai
(c) New Delhi
(d) Guwahati
(e) Pune

S11. Ans.(a)
Sol. India's first helicopter taxi service was launched in Bengaluru to fly passengers from Kempegowda International Airport to Electronic City.

Q12. On which of the following Bank/Banks, the Reserve Bank of India (RBI) has imposed a penalty for violation of non-performing asset (NPA) classification and KYC norms?
(a) Axis Bank
(b) HDFC Bank
(c) Indian Overseas Bank
(d) Both (a) and (c)
(e) Both (a) and (b)

S12. Ans.(d)
Sol. The Reserve Bank of India (RBI) has imposed a penalty of Rs 3 crore on private sector Axis Bank for violation of non-performing asset (NPA) classification norms, and Rs 2 crore on state-run Indian Overseas Bank (IOB) for not complying with the Know Your Customer (KYC) regulations.

Q13. Name the person who has been appointed as the new Chief Minister of Nagaland.
(a) PB Acharya
(b) Neiphiu Rio
(c) Biplab Kumar Deb
(d) Conrad Sangma
(e) None of the given option is true

S13. Ans.(b)
Sol. Nagaland Governor PB Acharya has appointed Neiphiu Rio as the new Chief Minister of the state.  Mr Rio will replace TR Zeliang. The Governor has received letters of support in favour of Rio from MLAs of BJP, JD (U) and an Independent besides NDPP legislators.

Q14. Name the person who has topped the Forbes Magazine list 2018 of billionaires.
(a) Bill Gates
(b) Warren Buffet
(c) Jeff Bezos
(d) Mark Zuckerberg
(e) Jack Ma

S14. Ans.(c)
Sol. With a fortune worth $110 billion, Amazon founder Jeff Bezos is the world's richest man and tops a 2018 Forbes Magazine list of billionaires. According to the Forbes, Bezos is the first person to top $100 billion as number one on the Forbes list of the World's Billionaires.

Q15. India is all set to become the ___________ member of the European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) after shareholders of the international financial institution gave their nod to the country’s candidature. 
(a) 69th
(b) 65th
(c) 60th
(d) 56th
(e) 50th

S15. Ans.(a)
Sol. India is all set to become the 69th member of the European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) after shareholders of the international financial institution gave their nod to the country’s candidature.


Print Friendly and PDF