Current Affairs Questions for SBI Clerk Exam 2018: 8th March 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz
Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 8th March

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. India is all set to become the 69th member of the European Bank for Reconstruction and Development (EBRD). Who is the President of EBRD?
(a) Gavin Anderson
(b) Alistair Clark
(c) Suma Chakrabarti
(d) Joseph B. Eichenberger
(e) Nigel Kerby

S1. Ans.(c)
Sol. India is all set to become the 69th member of the European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) after shareholders of the international financial institution gave their nod to the country’s candidature. Suma Chakrabarti is the President of the European Bank for Reconstruction and Development.

Q2. Name the country that has become India’s biggest crude oil supplier in this current financial year.
(a) Saudi Arabia
(b) Iraq
(c) Iran
(d) The UAE
(e) Kuwait

S2. Ans.(b)
Sol. Iraq has become India’s biggest crude oil supplier by overtaking Saudi Arabia with a wide margin in this current financial year.

Q3. Name the city that has become the first state to enact its own net-neutrality requirements after U.S. regulators repealed Obama-era rules designed to keep the internet an even playing field. 
(a) New York
(b) Florida
(c) California
(d) Washington
(e) Texas

S3. Ans.(d)
Sol. Washington has become the first state to enact its own net-neutrality requirements after U.S. regulators repealed Obama-era rules designed to keep the internet an even playing field.

Q4. Name the company that has inked its first renewable energy deal in India for powering its new facility in Bengaluru.
(a) Microsoft
(b) Google
(c) Genpact
(d) Infosys
(e) TCS

S4. Ans.(a)
Sol. Tech giant Microsoft has inked its first renewable energy deal in India for powering its new facility in Bengaluru. The facility, which will be operational starting June, is spread over 5.85 lakh square feet.

Q5. Union Minister for Road Transport & Highways Nitin Gadkari has announced that soon there will be no human interface in granting driving licenses to heavy vehicle drivers in the country. For this he has launched an app named ______________.
(a) Navyug Yatra App
(b) Mangal Yatra App
(c) Shubh Yatra App
(d) None of the given options is true
(e) Sukhad Yatra App

S5. Ans.(e)
Sol. Union Minister for Road Transport & Highways Nitin Gadkari has announced that soon there will be no human interface in granting driving licenses to heavy vehicle drivers in the country. He has launched the scheme for District Driving Training Centres in New Delhi. The Minister also launched Sukhad Yatra mobile App and Toll-free Emergency number (1033) for highway users.

Q6. International Women’s Day is a worldwide event which is celebrated on __________ to mark the achievements of women everywhere.
(a) 06 February
(b) 16 February
(c) 08 February
(d) 10 February
(e) 02 February

S6. Ans.(c)
Sol. International Women’s Day is a worldwide event that celebrates the achievements of women everywhere. This year’s celebration comes at the heels of an unprecedented movement for women’s rights as 2018 marks 100 years since women gained the vote after the suffragette movement. There have also been global campaigns in the form of #MeToo and #TimesUp – bringing sexual harassment and equal pay to the forefront of the agenda. International Women's Day 2018 campaign theme is #PressforProgress.

Q7. Name the Architect who has become the first Indian to win the Pritzker Prize, the highest award in architecture.
(a) Laurie Baker
(b) Balkrishna Vithaldas Doshi
(c) Raj Rewal
(d) Charles Correa
(e) Hafeez Contractor

S7. Ans.(b)
Sol. Architect Balkrishna Vithaldas Doshi has become the first Indian to win the Pritzker Prize, the highest award in architecture. Calling the 90-year-old's works "poetic", the foundation commended him for respecting the eastern culture and working towards enhancing the quality of life in India.

Q8. The headquarters of the Animal Welfare Board of India (AWBI) has been shifted from Tamil Nadu to ___________ for "better coordination" between the environment ministry and the board.
(a) Kerala
(b) Karnataka
(c) Madhya Pradesh
(d) Uttar Pradesh
(e) Haryana

S8. Ans.(e)
Sol. The headquarters of the Animal Welfare Board of India (AWBI) has been shifted from Chennai to Haryana's Ballabhgarh for "better coordination" between the environment ministry and the board.

Q9. The Fourth India-Europe 29 Business Forum was held recently in ______________.
(a) Bengaluru
(b) London
(c) Durham
(d) New Delhi
(e) Birmingham

S9. Ans.(d)
Sol. The Fourth India-Europe 29 Business Forum was held in New Delhi. The Forum was created for the first time in 2014 by Ministry of External Affairs and Federation of Indian Chambers and Commerce (FICCI) to provide an institutionalized platform for promoting business exchanges between India and the twenty-nine countries of Central Europe region.

Q10. What is the theme of International Women's Day 2018 campaign?
(a) Conquer the World with freedom
(b) World of Freedom
(c) Memory of Love
(d) Press for Progress
(e) None of the given themes is true

S10. Ans.(d)
Sol. International Women’s Day is a worldwide event that celebrates the achievements of women everywhere. This year’s celebration comes at the heels of an unprecedented movement for women’s rights as 2018 marks 100 years since women gained the vote after the suffragette movement. There have also been global campaigns in the form of #MeToo and #TimesUp – bringing sexual harassment and equal pay to the forefront of the agenda. International Women's Day 2018 campaign theme is #PressforProgress.


Print Friendly and PDF