Current Affairs Questions for SBI Clerk Exam 2018: 9th March 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz
Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 9th March

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. An event named 'Vision for Future' was held in New Delhi to commemorate 70 years of the Indian and ______ ties.
(a) Italian
(b) Indonesian
(c) Russian
(d) Sri Lankan
(e) Nepalese

S1. Ans.(c)
Sol. An event named 'Vision for Future' was held in New Delhi to commemorate 70 years of the Indo-Russia ties. The event sought to expose the youth to the dynamic opportunities of cooperation between the two countries. The program inaugurated at the Pravasi Bhartiya Kendra was organised by the Ministry of External Affairs (Eurasia Division) and the International Federation of Indo-Russian Youth Clubs.

Q2. Losar Festival is Buddhist community festival of _______________.
(a) Assam
(b) Arunachal Pradesh
(c) Odisha
(d) Meghalaya
(e) Sikkim

S2. Ans.(b)
Sol. The Buddhist Community of Itanagar celebrated the silver jubilee of the Losar Festival in Arunachal Pradesh. The three-day festival, organized by the Itanagar Buddhist Cultural Society (IBCS) was celebrated with a lot of enthusiasm and traditional zeal.

Q3. The Airports Authority of India (AAI) had participated in the World ATM Congress (WATMC) 2018 being held in _______________.
(a) France
(b) Spain
(c) Russia
(d) India
(e) The USA

S3. Ans.(b)
Sol. The Airports Authority of India (AAI) is participating in World ATM Congress (WATMC) 2018 being held in Spain. Now entering its sixth year, World ATM Congress is the world's largest international air traffic management (ATM) exhibition and conference attracting thousands of delegates each year.

Q4. The Small Industries Development Bank of India (SIDBI) signed an MoU with CSC e-governance Services (CSCeGS) to take a portal to the unserved and the underserved MSMEs. Name that portal.
(a) Sanghmitra portal
(b) Women entrepreneur portal
(c) Nari Shakti Portal
(d) Udyami Mitra portal
(e) None of the given options is true

S4. Ans.(d)
Sol. The Small Industries Development Bank of India (SIDBI) signed an MoU with CSC e-governance Services (CSCeGS) to take Udyami Mitra portal to the unserved and the underserved MSMEs. Udyamimitra.in is a portal to improve the accessibility of credit for the MSMEs. It allows entrepreneurs to apply for a loan without physically visiting bank branches.

Q5. Name the IRS officer who was recently appointed as the new Special Director in the Enforcement Directorate (ED) by the government.
(a) Vivek R Wadekar
(b) Jitender Mehal
(c) Neeraj Shekhawat
(d) Amit Chitranjan
(e) Shekhar Chandrachurna

S5. Ans.(a)
Sol. IRS officer Vivek R Wadekar was appointed as the new Special Director in the Enforcement Directorate (ED) by the government. The Appointments Committee of the Cabinet (ACC) headed by Prime Minister Narendra Modi issued an order appointing the officer of the Income Tax Department to the new post.

Q6. On the occasion of International Women’s Day the Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises (MSME) launched a portal for women entrepreneurs of India named ________________.
(a) www.udyamshakti.org.
(b) www.udyamsakhi.org.
(c) www.rojgarsakhi.org.
(d) www.udyamnari.org.
(e) None of the given options is true

S6. Ans.(b)
Sol. On the occasion of International Women’s Day the Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises (MSME) launched a portal for women entrepreneursof India: www.udyamsakhi.org. The portal was unveiled by the Minister of State (I/C) of MSME, Giriraj Singh, in a program in New Delhi.

Q7. NITI Aayog launched the Women Entrepreneurship Platform (WEP), on the occasion of International Women’s Day. The WEP platform at NITI Aayog was launched by ________________.
(a) Rajiv Kumar
(b) Narendra Modi
(c) Amitabh Kant
(d) Venkaiah Naidu
(e) Rajiv Gauba

S7. Ans.(c)
Sol. NITI Aayog launched the Women Entrepreneurship Platform (WEP), on the occasion of International Women’s Day. The initiative is aimed at building an ecosystem for women across India to realize their entrepreneurial aspirations, scale-up innovative initiatives and chalk-out sustainable, long-term strategies for their businesses. CEO, NITI Aayog,Amitabh Kant, launched the WEP platform at NITI Aayog premises in New Delhi.

Q8. Name the mission that was launched by PM Narendra Modi On the occasion of International Women’s Day.
(a) National Rural Health Mission
(b) Total Sanitation Mission
(c) National Solar Mission
(d) National Nutrition Mission
(e) National Translation Mission

S8. Ans.(d)
Sol. On the occasion of International Women’s Day, PM Narendra Modi launched the National Nutrition Mission (NNM) and Pan India Expansion of Beti Bachao Beti Padhao (BBBP) covering all 640 districts of the Country at a mega event held at Jhunjhunu in Rajasthan. NNM has been set up with a three year budget of Rs.9046.17 crore commencing from 2017-18.

Q9. The Reserve Bank of India has imposed a monetary penalty of ___________ on State Bank of India for non-compliance of its directions on detection and impounding of counterfeit notes.
(a) Rs 35 lakh
(b) Rs 40 lakh
(c) Rs 45 lakh
(d) Rs 50 lakh
(e) Rs 55 lakh

S9. Ans.(b)
Sol. The Reserve Bank of India has imposed a monetary penalty of Rs 40 lakh on State Bank of India for non-compliance of its directions on detection and impounding of counterfeit notes. An RBI notification issued from Mumbai informs that the action is based on deficiencies in regulatory compliance found at two of the bank’s currency chests.

Q10. On the occasion of International Women’s Day, PM Narendra Modi announced the Pan India Expansion of which scheme?
(a) Integrated Child Protection Scheme
(b) Women Welfare Mission
(c) Universal Scheme for Adolescent Girls
(d) Pradhan Mantri Matru Vandana Yojana
(e) Beti Bachao Beti Padhao

S10. Ans.(e)
Sol. On the occasion of International Women’s Day, PM Narendra Modi launched the National Nutrition Mission (NNM) and Pan India Expansion of Beti Bachao Beti Padhao (BBBP) covering all 640 districts of the Country at a mega event held at Jhunjhunu in Rajasthan.


Print Friendly and PDF