Current Affairs Questions for SBI PO Mains: 01st June 2017

Dear Readers,

current-affairs-question-for-sbi-po

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With SBI PO Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for SBI PO Mains so that you can do well in Mains exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. World No Tobacco Day is observed around the world every year on _______________.
(a) 29 May
(b) 30 May
(c) 31 May
(d) 10 June
(e) 15 June
S1. Ans.(c)
Sol. World No Tobacco Day is observed around the world every year on May 31. The theme for World No Tobacco Day 2017 is "Tobacco – a threat to development." This theme has been set by the World Health Organization.

Q2. The Minister of Defence and National Security of Fiji, Ratu Inoke Kubuabola signed an MoU with the Minister of Defence, Finance and Corporate Affairs, Shri Arun Jaitley, recently. What is the capital of Fiji?
(a) Baku
(b) Suva
(c) Samona
(d) Paloha
(e) Cuba
S2. Ans.(b)
Sol. The Minister of Defence and National Security of Fiji, Ratu Inoke Kubuabola accompanied by his delegation signed an MoU with the Minister of Defence, Finance and Corporate Affairs, Shri Arun Jaitley, recently. Suva is the capital of Fiji.

Q3. According to India Development Report released by World Bank on the female participation in the workforce, what is the ranking of India in that Report?
(a) 80th
(b) 90th
(c) 110th
(d) 120th
(e) 95th
S3. Ans.(d)
Sol. According to India Development Report released by World Bank, India had one of the lowest female participation in the workforce, ranking 120th among 131 countries.

Q4. Barcelona striker Lionel Messi won the European Golden Shoe for a record equaling fourth time having scored 37 goals in the Spanish league. He drew level with _________________.
(a) Cristiano Ronaldo
(b) Neymar
(c) Pele
(d) Zinedine Zidane
(e) David Beckham
S4. Ans.(a)
Sol. Barcelona striker Lionel Messi won the European Golden Shoe for a record equaling fourth time having scored 37 goals in the Spanish league. He drew level with Real Madrid’s Cristiano Ronaldo with the fourth honour. Messi previously won the award, which counts goals in the biggest leagues as more points, in 2010, 2012 and 2013.

Q5. Name the Indian Union Minister who has been chosen for WHO Director-General Special Recognition Awards for accelerating India’s tobacco control initiatives and taking bold measures to protect people against hazards of tobacco use.
(a) Bandaru Dattatreya
(b) Jagat Prakash Nadda
(c) Harsimrat Kaur Badal
(d) Harsh Vardhan
(e) Piyush Goyal
S5. Ans.(b)
Sol. World No-Tobacco-Day is observed on 31st May globally. On this day people are encouraged to observe abstinence of 24 hours from all forms of tobacco consumption. This year Union Health Minister of India Jagat Prakash Nadda is chosen for WHO Director-General Special Recognition Awards for accelerating India’s tobacco control initiatives and taking bold measures to protect people against hazards of tobacco use.

Q6. Name the only player from the country to feature in the top 10 of the ICC Players Rankings for ODIs as he managed to hold on to his third spot in the batsman's chart.
(a) Shikhar Dhawan
(b) Ajinkya Rehane
(c) Virat Kohli
(d) M S Dhoni
(e) Rohit Sharma
S6. Ans.(c)
Sol. India captain Virat Kohli is the lone cricketer from the country to feature in the top 10 of the ICC Players Rankings for ODIs as he managed to hold on to his third spot in the batsman's chart. The top three batsmen South Africa's AB de Villiers (874 rating points), Australian David Warner (871) and Kohli (852) are separated by just 22 points.

Q7. United States has for the first time successfully tested its defence system against an ICBM. What does 'B' stands for in ICBM?
(a) Ballistic
(b) Blowgun
(c) Boomerang
(d) Bullet
(e) Ballista
S7. Ans.(a)
Sol. United States has for the first time successfully tested its defence system against an Intercontinental Ballistic Missile (ICBM). A ground-based interceptor was launched at a California air base and shot down a mock ballistic missile.

Q8. Who is the current President of the USA Headquartered World Bank?
(a) Joaquim Levy
(b) Shaolin Yang
(c) Kristalina Georgieva
(d) Jim Yong Kim
(e) Takehiko Nakao
S8. Ans.(d)
Sol. President of the World Bank is Jim Yong Kim and its headquarter is in Washington D.C., USA. The World Bank was founded in 1944.

Q9. Who is the current Prime Minister of Fiji?
(a) Jona Senilagakali
(b) Frank Bainimarama
(c) Laisenia Qarase
(d) Ratu Tevita Momoedonu
(e) None of the given option is true
S9. Ans.(b)
Sol. Frank Bainimarama is the Prime Minister of Fiji. Suva is the capital of Fiji and its Currency is Fijian Dollar.

Q10. The theme for World No Tobacco Day 2017 is ________________.
(a) Tobacco-a social evil
(b) Tobacco-cancer to growth
(c) Tobacco-a threat to development
(d) Tobacco-a close rival of human
(e) None of the given theme is correct
S10. Ans.(c)
Sol. World No Tobacco Day is observed around the world every year on May 31. The theme for World No Tobacco Day 2017 is "Tobacco – a threat to development." This theme has been set by the World Health Organization, WHO.

Q11. 43rd G-7 Summit was held recently in ________________.
(a) Greece
(b) Russia
(c) China
(d) USA
(e) Italy
S11. Ans.(e)
Sol. 43rd G7 Summit was held on 26-27 May, 2017 in Taormina, Sicily, Italy. The 43rd G7 summit was the first summit for British Prime Minister Theresa May. It was the first time since 1987 that the G7 summit held in Italy was not hosted by Silvio Berlusconi, former PM of Italy.

Q12. The Reserve Bank of India will soon put into circulation currency notes in __________ denomination.
(a) 10 Rupees
(b) 5 Rupees
(c) 2 Rupees
(d) 1 Rupee
(e) None of the given option is true
S12. Ans.(d)
Sol. The Reserve Bank of India will soon put into circulation currency notes in one rupee denomination. New one rupee notes with predominantly pink-green on obverse and reverse in combination with other colours will be soon put into circulation. The notes bearing the rupee symbol have been printed by the Government of India.

Q13. India and Germany recently inked twelve memoranda of understanding and agreements following bilateral delegation-level talks. Who is the present Chancellor of Germany is _____________?
(a) Frank-Walter Steinmeier
(b) Heiko Maas
(c) Angela Merkel
(d) Andrea Nahles
(e) Hermann Grohe
S13. Ans.(c)
Sol. India and Germany recently inked twelve memoranda of understanding and agreements following bilateral delegation-level talks. The Capital of Germany is Berlin and its Currency is  Euro.  Chancellor of Germany is Angela Merkel.

Q14. Urjit Patel is the 24th Governor of RBI and it’s headquarter is in Mumbai. RBI was nationalised in ____________.
(a) 1934
(b) 1935
(c) 1949
(d) 1952
(e) 1951
S14. Ans.(c)
Sol. Urjit Patel is the 24th Governor of RBI and its headquarter is in Mumbai. RBI was nationalized in 1949.

Q15. Name the Prime Minister of Italy.
(a) Matteo Renzi
(b) Paolo Gentiloni
(c) Enrico Letta
(d) Mario Monti
(e) Silvio Berlusconi
S15. Ans.(b)
Sol. PM of Italy is Paolo Gentiloni, its capital is Rome and currency is Euro.

You may also like to read:

'

CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.