Current Affairs Questions for SBI PO Mains: 30th May 2017

Dear Readers,

current-affairs-question-for-sbi-po

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With SBI PO Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for SBI PO Mains so that you can do well in Mains exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. Prime Minister of Mauritius Pravind Kumar Jugnauth is on a three-day visit to India. What is the currency of Mauritius?
(a) Mauritian Dollar
(b) Mauritian Ruiyah
(c) Mauritian Pound
(d) Mauritian Rupee
(e) Euro

S1. Ans.(d)
Sol. Prime Minister of Mauritius Pravind Kumar Jugnauth is on a three-day visit to India. The Mauritian Rupee is the currency of Mauritius. Ameenah Gurib-Fakim is present President of Mauritius. Port Louis is the capital city of Mauritius.

Q2. Union Defence and Finance Minister Arun Jaitley has recently inaugurated the Defence Research and Development Organization’s (DRDO)’s new Aeronautical Test Range (ATR) in which of the following Indian State?
(a) Maharashtra
(b) Madhya Pradesh
(c) Karnataka
(d) Andhra Pradesh
(e) Tamil Nadu

S2. Ans.(c)
Sol. Union Defence and Finance Minister Arun Jaitley inaugurated the Defence Research and Development Organization’s (DRDO)’s new Aeronautical Test Range (ATR) in Karnataka. The ATR is a facility under the Aeronautical Development Establishment (ADE) which works on a range of UAVs (unmanned air vehicles). It will be an integrated test center for the DRDO’s cluster of aeronautical laboratories, most of them based in Bengaluru.

Q3. Prime Minister Narendra Modi has embarked recently on a four nation tour. Which of the following country is not among them?
(a) Sweden
(b) Germany
(c) Spain
(d) Russia
(e) France

S3. Ans.(a)
Sol. Prime Minister Narendra Modi embarked on a four nation tour. He will visit Germany first. Trade and commerce, economic cooperation and counter terrorism will be high on the agenda during the Prime Minister’s visit to Germany, Spain, Russia and France.

Q4. Which of the following PSU has overtaken Oil and Natural Gas Corporation (ONGC) to become India’s most profitable state-owned company?
(a) Bharat Heavy Electricals Ltd.
(b) Steel Authority of India Limited
(c) National Thermal Power Corporation
(d) Coal India Limited
(e) Indian Oil Corporation Ltd.

S4. Ans.(e)
Sol. Indian Oil Corporation has overtaken Oil and Natural Gas Corporation (ONGC) to become India’s most profitable state-owned company. IOC, which has for decades been India’s biggest company by turnover, posted a 70 per cent jump in net profit to Rs. 19,106.40 crore in the financial year ended March 31, 2017.

Q5. Which of the following state government has declared Dailong village of Tamenglong district as Biodiversity Heritage Site of the state?
(a) Assam
(b) Meghalaya
(c) Manipur
(d) Tripura
(e) Nagaland

S5. Ans.(c)
Sol. The Manipur government has declared Dailong village of Tamenglong district as a Biodiversity Heritage Site of the state. Dailong village, covering an area of 11.35 sq km, has been declared as Biodiversity Heritage Site under Section 37(1) of Biological Diversity Act, 2002. The declaration was made after the recommendation of Manipur Biodiversity Board, the state government has stated in the notification.

Q6. Name the Uttarakhand Mountaineer who has become the first Indian to summit Mount Everest a record six times. The mountaineer, a Padma Shri awardee who works as an assistant commandant with the Border Security Force in Dehradun, achieved the feat early on 27 May, 2017.
(a) Mohan Singh Gunjyal
(b) Kanhaya Lal Pokhri
(c) Mohan Singh Chander
(d) Love Raj Singh Dharmshaktu
(e) Ishant Somat Kattar

S6. Ans.(d)
Sol. Uttarakhand Mountaineer Love Raj Singh Dharmshaktu has become the first Indian to summit Mount Everest a record six times. The mountaineer, a Padma Shri awardee who works as an assistant commandant with the Border Security Force in Dehradun.

Q7. Defence Research and Development Organization (DRDO) was recently in News. Who is the current CEO of DRDO? 
(a) Sunil Nanda
(b) S. Christopher
(c) Gureeb Khan
(d) Peter Johanns
(e) Kolan Matthews

S7. Ans.(b)
Sol. CEO of DRDO is S. Christopher and its headquarter is in New Delhi.

Q8. Which of the following city police have received the Federation of Indian Chamber of Commerce and Industries (FICCI) Smart Police Award for the year 2017?
(a) Bengaluru
(b) Mumbai
(c) New Delhi
(d) Lucknow
(e) Pune

S8. Ans.(e)
Sol. The Pune city police have received the Federation of Indian Chamber of Commerce and Industries (FICCI) Smart Police Award for the year 2017.

Q9. The International Day of United Nations Peacekeepers is observed on ______________.
(a) 25 May
(b) 18 May
(c) 29 May
(d) 30 May
(e) 31 May

S9. Ans.(c)
Sol. 29 May is celebrated as the International Day of United Nations Peacekeepers. The day was established to Honour the memory of the UN peacekeepers who have lost their lives in the cause of peace and pay tribute to all the men.

Q10. The theme for the 2017 International Day of UN Peacekeepers was _________________________.
(a) Peacekeepers around the world
(b) Peace that really counts
(c) Peace, the state of mind keepers
(d) Investing in Peace Around the World
(e) None of the given themes are true

S10. Ans.(d)
Sol. The theme for the 2017 International Day of UN Peacekeepers is “Investing in Peace Around the World".

You may also like to read:




CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.

No comments