Current Affairs Questions for SBI PO Mains: 02nd June 2017

Dear Readers,

current-affairs-question-for-sbi-po

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With SBI PO Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for SBI PO Mains so that you can do well in Mains exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. India has signed a loan agreement of 36 million dollars with the World Bank for Public Financial Management Capacity Building Program of which of the following Indian states?
(a) Jammu & Kashmir
(b) Himachal Pradesh
(c) New Delhi
(d) Arunachal Pradesh
(e) Haryana
S1. Ans.(b)
Sol. India has signed a loan agreement of 36 million dollars with the World Bank for Himachal Pradesh Public Financial Management Capacity Building Programme. The project aims to improve the efficiency of public expenditure management and tax administration in Himachal Pradesh.

Q2. The Prime Minister Narendra Modi has signed seven agreements with Spain to strengthen bilateral cooperation to fight against terrorism after the visit from Germany. Who is the current Prime Minister of Spain?
(a) Juan Alvarez
(b) Juan Carlos
(c) Francisco Franco
(d) Mariano Rajoy
(e) Diego Martinez Barrio
S2. Ans.(d)
Sol. The Prime Minister Narendra Modi has signed seven agreements with Spain PM Mariano Rajoy to strengthen bilateral cooperation to fight against terrorism after the visit from Germany.

Q3. World Milk Day is observed around the globe on ___________.
(a) 31 May
(b) 30 May
(c) 1 June
(d) 2 June
(e) 4 June
S3. Ans.(c)
Sol. World Milk Day is an initiative of the United Nations Food and Agriculture Organisation, to celebrate the contribution of the dairy industry around the globe on 1st June.

Q4. India's Gross Domestic Product (GDP) grew at what percent during the January-March quarter of 2017, according to government data?
(a) 6.4%
(b) 6.3%
(c) 6.2%
(d) 6.1%
(e) 6.0%
S4. Ans.(d)
Sol. India's Gross Domestic Product (GDP) grew 6.1 per cent year-on-year during the January-March, 2017 period according to government data.

Q5. To attract more passengers to buy online train tickets, Indian Railways has introduced a new service called ___________________.
(a) Buy Now, Pay Later
(b) Instant Payment
(c) Cash on Delivery
(d) Payment on Demand
(e) Buying at will
S5. Ans.(a)
Sol. To attract more passengers to buy online train tickets, Indian Railways has introduced a service ‘Buy Now, Pay Later’ which allow passengers to make payment for tickets booked online within a window of 15 days.


Q6. Name the Union Minister who has recently inaugurated a grid-connected solar power plant of 16 MW capacity at the Ordinance Factory in Telangana’s Medak district.
(a) Rajnath Singh
(b) Bandaru Dattatreya
(c) Arun Jaitley
(d) Dharmendra Pradhan
(e) Suresh Prabhu
S6. Ans.(c)
Sol. Defence Minister Arun Jaitley inaugurated a grid-connected solar power plant of 16 MW capacity at the Ordinance Factory in Telangana’s Medak district. He also dedicated a 9 MW capacity windmill project installed at Dammur in Karnataka at a cost of Rs 53 crore by Bharat Earth Movers Limited (BEML), a defence PSU.

Q7. Which of the following Police has recently launched patrolling on bicycle to improve policing in congested localities in the city?
(a) Delhi Police
(b) Mumbai Police
(c) UP Police
(d) Pune Police
(e) Chennai Police
S7. Ans.(a)
Sol. The Delhi Police launched patrolling on bicycle to improve policing in congested localities in trans-Yamuna region of the city. The move is also being billed as a green initiative. The bicycle patrols will complement and supplement the existing motorcycle and PCR patrols which focus mainly on crime prevention along the arterial and main roads of Delhi.

Q8. Name the Economic Affairs Secretary who has recently announced his retirement as the Corporate Affairs Secretary.
(a) Sandeep Jijodia
(b) Avinash Chander
(c) Shaktikanta Das
(d) Ravindra Singh
(e) Vijayalakshmy K. Gupta
S8. Ans.(c)
Sol. Economic Affairs Secretary Shaktikanta Das announced his retirement as the Corporate Affairs Secretary. Shaktikanta Das has been associated with the Government of India as the Economic Affairs Secretary for nearly 37 years. He will be succeeded by Tapan Ray, who will take the additional charges as the new Economic Affairs Secretary.

Q9. Economic Affairs Secretary has recently announced his retirement as the Corporate Affairs Secretary. He is replaced by ______________.
(a) Prabhu Dayal Meena
(b) R.K. Mathur
(c) Shailesh Nayak
(d) Tapan Ray
(e) Pankaj Jain
S9. Ans.(d)
Sol. Economic Affairs Secretary has recently announced his retirement as the Corporate Affairs Secretary. He is replaced by Tapan Ray.

Q10. Who is the current President of Switzerland-headquartered World Health Organization?
(a) Tedros Adhanom Ghebreyesus
(b) Margaret Chan
(c) Takehiko Nakao
(d) Jim Yong Kim
(e) None of the given option is true
S10. Ans.(b)
Sol. Dr. Margaret Chan is the current Director-General of WHO and its headquarter is in Geneva, Switzerland.


Q11. Name the public lender who has signed a $100 million loan with Asian Development Bank (ADB) that will finance large solar rooftop systems on industrial and commercial buildings throughout India.
(a) State Bank of India
(b) Allahabad Bank
(c) Punjab National Bank
(d) UCO Bank
(e) Union Bank
S11. Ans.(c)
Sol. The Asian Development Bank (ADB) and the Punjab National Bank (PNB) signed a $100 million loan  to be guaranteed by the Government of India that will finance large solar rooftop systems on industrial and commercial buildings throughout India.

Q12. Name the country that will become first in the world to have all government-owned ports running on solar and wind energy.
(a) India
(b) Portugal
(c) USA
(d) China
(e) Singapore
S12. Ans.(a)
Sol. All 12 major domestic ports will soon switch to renewable energy to meet their entire power requirements, making India the first country to have all government-owned ports running on solar and wind energy.

Q13. Name the cricketer who has become the first Indian Women cricketer to play in Kia Super League, the England T20 League.
(a) Mithali Raj
(b) Harmanpreet Kaur
(c) Anjum Chopra
(d) Shikha Pandey
(e) Ekta Bisht
S13. Ans.(b)
Sol. Harmanpreet Kaur has become the first Indian Women cricketer to play in Kia Super League, the England T20 League.

Q14. The RBI will soon put into circulation currency notes in one rupee denomination. The new notes printed by the Government of India will bear the signature of _______________.
(a) Tapan Ray
(b) Manohar Kant
(c) Shaktikanta Das
(d) Swapnil Singh
(e) Murari Jha
S14. Ans.(c)
Sol. The RBI will soon put into circulation currency notes in one rupee denomination. The new notes printed by the Govt of India will bear the signature of Shaktikanta Das.

Q15. Who is the present MD and CEO of Punjab National Bank?
(a) Usha Ananthasubramanian
(b) Chanda Kocchar
(c) Melwyn Rego
(d) Sunil Mehta
(e) None of the given option is true
S15. Ans.(d)
Sol. Chief Executive officer of Punjab National Bank is Sunil Mehta and its Headquarter is in New Delhi.

You may also like to read:



CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.